"Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

ŞEHİTLER DUÂLARLA

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı köyü yakınlarında yola döşenen mayının patlaması sebebiyle şehit olan 2’si uzman çavuş, 7’si er 9 askerin cenazesi Diyarbakır’da düzenlenen törenin ardından toprağa verilecekleri illere duâlar eşliğinde gönderildi. Diyarbakır Askerî Hastanesi önünde bekleyen asker yakınları gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşlar da teröre lânet yağdırdı.

Şehitlerimizi uğurluyoruz

DİYARBAKIR'IN Lice ilçesine bağlı Abalı köyü yakınlarında PKK’lı teröristlerin yola döşediği mayının patlaması sebebile şehit olan 2’si uzmançavuş, 7’si er 9 askerin cenazesi Diyarbakır’da düzenlenen törenin ardından toprağa verileceği illere gönderildi. Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında terör örgütü PKK’nın yola döşediği patlıyıcının infilak etmesi sonucu şehit olan 2’si uzmançavuş 7’si er 9 asker için Diyarbakır Asker Hastanesi’nde tören yapıldı. Törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Vali Hüseyin Avni Mutlu, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve askerÎ yetkililer katıldı.

Törenin ardından ambulanslarla Diyarbakır Havaalanına götürülen Uzmançavuş Salih Akyürek’in cenazesi Yozgat, Uzmançavuş İlhami Hardal’ın cenazesi Kilis, erler Onur Görmez’in cenazesi Aydın’ın Çine ilçesi, Emrah Polat’ın cenazesi Kars’ın Sarıkamış ilçesi, Erdal Oral’ın cenazesi Kars’ın Kağızman ilçesi, Zeynel Direkçi’nin cenazesi Gaziantep, Murat Çavdar’ın cenazesi İstanbul’a Mehmet Ali Karaduman’ın cenazesi Manisa’nın Kula ilçesi, Miktat Beder’in cenazesi Trabzon’un Arsin içesine gönderildi. Diyarbakır Asker Hastanesi önünde bekleyen asker yakınları gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşlar, teröre lanet yağdırdı. Bu arada şehit piyade er Murat Çavdar’ın (21) cenazesi, bugün öğle vakti Selimiye Camisi’nde düzenlenecek askeri töreninin ardından Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilecek.

01.05.2009


 

Kuzey Irak’a yine hava operasyonu

Genelkurmay Başkanlığı, Irak’ın kuzeyinde Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde tesbit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedeflerin, Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca önceki akşam saatleri ile dün sabah etkili bir şekilde ateş altına alındığını ve tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

Kuzey Irak’a hava operasyonu

GENELKURMAY Başkanlığı, Irak’ın kuzeyinde Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedeflerin, Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca önceki gün akşam saatleri ile dün sabah etkili bir şekilde ateş altına alındığını ve tam isabetle vurulduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda, konuya ilişkin şunlar kaydedildi: ‘’Irak’ın kuzeyinde Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca 29 Nisan 2009 akşam saatleri ile 30 Nisan 2009 sabah saatlerinde etkili bir şekilde ateş altına alınmış ve tam isabetle vurulmuştur. Görevini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir. İcra edilen harekatta, her zaman olduğu gibi sadece PKK/KONGRA-GEL terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir.’’

01.05.2009


 

AB, terör saldırısını şiddetle kınadı

AB Dönem Başkanlığı, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 9 askerin şehit edildiği terör saldırısını şiddetle kınadı. Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada, saldırıyı düzenleyen teröristlerin bir an önce yargı önüne çıkarılması umudu dile getirildi.

Saldırıda 9 askerin şehit olmasından derin üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, “askerlerin ailelerine, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk milletine” başsağlığı dileğinde bulunuldu.

01.05.2009


 

Başbakan Erdoğan, Başbuğ ile görüştü

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştü. Başbakanlık Merkez Bina’daki haftalık olağan görüşme 45 dakika sürdü.

Orgeneral Başbuğ’u, başbakanlık merdivenlerinde Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan karşıladı ve uğurladı.

01.05.2009


 

Tunceli'de, iki güvenlik görevlisi yaralandı

TUNCELİ kırsalında arazi arama tarama faaliyeti sırasında iki güvenlik görevlisinin yaralandığı öğrenildi.

Edinilen bilgeye göre, güvenlik güçlerinin Tunceli merkezi kırsalında arazi arama tarama faaliyeti sırasında bir bomba düzeneğinin patlaması sonucu iki güvenlik görevlisi yaralandı. Yaralıların Elazığ Askeri Hastanesine gönderildiği ifade edildi. Bu arada, güvenlik görevlileri, arazi arama tarama faaliyeti sırasında buldukları bir patlayıcı düzeneği ile teröristler tarafından kullanılan ve içinde yaşam malzemeleri bulunan bir sığınağı da imha etti.

01.05.2009


 

Saldırı ile ilgili 3 kişi gözaltında

DİYARBAKIR'IN Lice ilçesine bağlı Abalı köyü yakınlarında 2’si uzman çavuş 7’si er 9 askerin şehit edilmesiyle ilgili terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık ettikleri belirlenen 3 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, 2’si uzmançavuş 7’si er 9 askerin şehit olmasına yol açan patlamayla ilgili olarak teröristlere yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle 3 kişi yakalandı. Gözaltına alınan 3 kişinin sorgusu sürüyor. Bu arada, terör örgütü PKK’nın döşediği patlayıcının infilak ettirildiği olay bölgesindeki inceleme tamamlandı. İncelemede, patlamanın etkisiyle olay yerinde 40 metrekarelik alanda ve 2 metre derinliğinde çukur oluştuğu tesbit edildi. İncelemelerde patlamada, amonyum nitratla desteklenmiş yaklaşık 100 kilogram A-4 patlayıcı kullanıldığının tahmin edildiği ve uzaktan kumanda ile patlama yapıldığına dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi. Teröristlerin döşediği patlayıcının infilak etmesiyle Uzmançavuş Salih Akyürek, Uzmançavuş İlhami Hardal, erler Onur Görmez, Emrah Polat, Erdal Oral, Zeynel Direkçi, Murat Çavdar, Mehmet Ali Karaduman ve Miktat Beder şehit olmuştu.

Teröristlerden çıkan silâhlar basına gösterildi

İstanbul’da terör örgütlerine yönelik 58 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen silâh ve mühimmat, basın mensuplarına gösterildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Şehit Komiser Tevfik Fikret Erciyes Brifing Salonu’nda basın mensuplarına dağıtılan açıklamaya göre operasyonlarda ele geçirilen malzemeler şunlar: ‘’2 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu otomatik tüfek, 7 adet çeşitli çapta tabanca, 21 adet şarjör, bol miktarda fişek ve boş kovan, 1 adet el bombası, 5 adet patlayan el bombalarına ait maşa, 21 kilogram ağırlığında patlayıcı madde, bomba yapımında kullanılmak üzere hazırlanan düzenekler, 53 adet elektrikli kapsül, 5 metre uzunluğunda infilaklı fitil, 5 adet el telsizi, çok sayıda sahte kimlik ve kimlik yapımında kullanılan malzemeler, bol miktarda dijital malzeme (bilgisayar, flasdisk, hard disk, CD, DVD vb.), bol miktarda örgütsel doküman ve yayın ile bir adet kamuflajlı kutu.’’ İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 27 Nisan Pazartesi günü il genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanlardan 11’inin önceki gün, adliyeye sevk edildiğini 6’sının tutuklandığını, 2’sine adlî kontrol verildiğini, 3 kişinin ise serbest bırakıldığını söyledi. Cerrah dün de 29 kişinin adliyeye gönderildiğini bildirdi.

01.05.2009


 

Partilerde kongre süreci başlıyor

BU YIL içerisinde AKP ve MHP olağan kongreye, DP, BBP ve DSP ise olağanüstü kongreye gidecek. İlçe kongrelerini tamamlayan AKP, il kongrelerine 5 Mayıs tarihinde itibaren başlayacak.

AKP’nin büyük kongresinin Eylül ayı içerisinde yapılması planlıyor. 29 Mart yerel seçimlerinde oylarını arttıran MHP de bu yıl Kasım ayında olağan kongresini yapacak. Anavatan Partisi, CHP ve Saadet Partisinde ise bu yıl içerisinde kongreye gitmeyecek partiler.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrasında parti tüzüğü gereği kongre süreci kendiliğinden başladı. Parti tüzüğüne göre genel başkanlık görevinin boşalmasının ardından 45 gün içerisinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyor. Partinin 4. olağanüstü kongresi 24 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun yerel seçimlerde daha önceki genel seçimde alınan yüzde 5.4’lük oy oranının altına düştüğü gerekçesiyle görevinden ayrılacağını açıklamasının ardından partide kongre süreci başladı. Demokrat Parti'de 16 Mayıs tarihinde olağanüstü kongreye gidilecek. Şu ana kadar genel başkanlığa aday olduğunu resmen açıklayan bir partili olmadı. Genel Başkan Süleyman Soylu, kendisine görevi bırakmaması yönündeki çağrıda bulunanlara ise, en iyi kararın kongrede verileceği cevabını veriyor. Soylu’nun kongrede ikna edilmesi halinde yeniden genel başkan seçilmesi bekleniyor.

Yerel seçimlerden umduğunu bulamayan DSP’de ise olağanüstü kongre 17 Mayıs’ta yapılacak.

01.05.2009


 

Soruşturma yok

MAZLUMDER'in, Gazze saldırıları sebebiyle İsrail yetkilileri hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı izin vermediği için ‘’kovuşturmaya yer olmadığına’’ karar vererek, dosyayı işlemden kaldırdı.

Gazze katliâmına soruşturma yok

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği’nin (MAZLUMDER), Gazze’ye yönelik saldırılar sebebiyle, İsrail yöneticileri ve yetkilileri hakkındaki suç duyurusu üzerine yaptığı soruşturmada, ‘’kovuşturma yapılmasına yer olmadığına’’ karar vererek, dosyayı işlemden kaldırdı. Alınan bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MAZLUMDER’in, İsrail yöneticilerinin ‘’soykırım’’ ve ‘’insanlığa karşı suç’’ kapsamında cezalandırılmaları talebiyle yaptığı suç duyurusu sonrasında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, Adalet Bakanlığının, İsrail yetkilileri hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine, ‘’kovuşturma yapılmasına yer olmadığına’’ karar vererek, dosyanın işlemden kaldırılmasını kararlaştırdı. MAZLUMDER’in suç duyurusu dilekçesinde, İsrail ordusunun, 27 Aralık 2008 ile 21 Ocak 2009 arasında Gazze şehrine düzenlediği saldırı ve işgal sonucunda, yarısı kadın ve çocuk bin 350’den fazla Filistinli’yi öldürdüğü, 5 bin 450 kişiyi de yaraladığı belirtilmişti.

01.05.2009


 

CHP’den Şahin hakkında gensoru

CHP, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hakkında hazırladığı gensoru önergesini, TBMM Başkanlığına sundu.

CHP Grup Başkanvekillleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasını taşıyan gensoru önergesinde, Şahin’in, ‘’İletişimin ülke genelinde sınırsız tespiti, yargıç-savcıların iletişimin tespiti ve dinlenmesi ile Deniz Feneri davasının Türkiye’deki asıl faillerine ulaşılması konularında görevini kötüye kullandığı’’ öne sürüldü. Önergede, bu sebeple Şahin hakkında gensoru açılması istendi.

01.05.2009


 

RTÜK Başkanı Akman: Savcılıktan dâvet gelmedi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Almanya’daki Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili, “Savcılıktan bu konuyla ilgili ne herhangi bir bilgi ne de herhangi bir davet söz konusu olmadı” dedi.

RTÜK Başkanı Akman, “Televizyona Mektup” yarışmasının Bilkent Otel’de düzenlenen ödül töreninin ardından, gazetecilerin Deniz Feneri soruşturmasına ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Frankfurt savcılığının açtığı ikinci soruşturma kapsamında ifadenize başvurulduğu yönünde bazı bilgiler var. Bu konuda bir açıklamanız olacak mı?” sorusuna Akman, “Şu ana kadar bana ulaşan herhangi bir şey yok. Ben de sizler gibi gazete haberlerinden durumu öğrendim. Denildiği gibiyse muhtemelen savcılığın bu konuyla ilgili bir daveti söz konusu olacaktır” karşılığını verdi.

01.05.2009


 

Provokasyon uyarısı

İstanbul Valisi Muammer Güler, ülkenin son günlerde yaşadığı sıkıntıların nazara alınması gerektiğini ifade ederek, ‘’Provokasyona müsait görünen konular var.

1 Mayıs gibi kritik bir günde provokasyona müsait olarak bazı kuruluşlar tarafından değerlendirilmemesi ve onlara fırsat verilmemesi, bizim amaçlarımızdan biridir’’ dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile basın toplantısı düzenleyen Vali Güler, ‘’1 Mayıs’ta polise saldırıya yeltenilmediği, saldırılmadığı ve polise direnilmediği takdirde asla zor kullanılmayacağını’’ söyledi. Güler, şunları kaydetti: ‘’Tekrar ediyorum; polisin zor kullanma yetkisinin sınırlarına gelinmediği takdirde polis asla zor kullanmayacak. Biz zor kullanma meraklısı değiliz. Polisimiz, halkın huzurunu ve kamu düzenini sağlamakla mükelleftir. Polisin de jandarmanın da kendi kuruluş kanunlarından kaynaklanan zor kullanma yetkisi vardır. Biz güç kullanmaktan yana değiliz. İşçi arkadaşlarımızın da polisle karşı karşıya gelmesini asla istemiyorum. İşçi kuruluşlarımızın da duyarlılık içerisinde olmalarını bekliyoruz. Ben arkadaşlarımızın bu sene böyle davranacaklarına inanıyorum.’’ Güler, ülkenin son günlerde yaşadığı sıkıntıların nazara alınması gerektiğini ifade ederek, ‘’Provokasyona müsait görünen konular var. Onların da bazıları tarafından bir fırsat olarak kullanılmasına da mani olunması gerekiyor. Elbette alınan istihbari bilgiler ışığında daha önce yapılan operasyonlar, ele geçirilen malzemeler, önlenen eylemler var. 1 Mayıs gibi kritik bir günde provokasyona müsait olarak bazı kuruluşlar tarafından değerlendirilmemesi ve onlara fırsat verilmemesi, bizim amaçlarımızdan biridir’’ şeklinde konuştu.

Çelik: Birlik ve beraberliğimiz teröre verilecek en anlamlı cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde gösterilecek dayanışma, birlik ve beraberliğin, teröre verilecek en anlamlı cevap olacağını bildirdi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş Başkanlar Kurulu’nu Bakanlıkta kabul eden Çelik, burada yaptığı konuşmada, şehitlere Allah’tan rahmet dileyen ve Türk milletine başsağlığı temennisinde bulundu. Çelik, şöyle devam etti: ‘’Böyle bir atmosferde 1 Mayıs, bir yönüyle daha anlam kazanıyor. Yarın (bugün) göstereceğiniz dayanışma, birlik ve beraberlik, inanıyorum ki teröre verilecek en anlamlı cevaptır. Milletimizin yeteri kadar acıları var. Onun için dostları sevindirecek, milletimizi sevindirecek bir duruş sergileme zorunluluğumuz var. 1 Mayıs’ın ahenk, birlik, dirlik içerisinde kutlanmasını istiyoruz. Alanları tabulaştırmanın doğru olmadığı inancındayım.”

Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu da 1 Mayıs’ın tatil ilân edilmesinin Türkiye’nin normalleşmesine katkı sağlayacağını söyledi. Uslu, ‘’1 Mayıs, ulusal stres günü olmak yerine, sıradan bir bayram gününe dönüşmeli’’ diye konuştu.

01.05.2009


 

Sendikalar: Gerginliğin tarafı olmayacağız

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, taleplerinin ‘’ısrarla 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak’’ olduğunu belirterek, ‘’Asla gerginliğin tarafı olmayacağız, en ufak şiddet içeren yaklaşımın içinde olmayacağız ve özüne uygun, özgür ortamda yarın (bugün) Taksim’de olmak istiyoruz’’ dedi.

KESK ve TMMOB Başkanları ile birklikte olarak bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ın tatil edilmesi kararının sendikalarca memnuniyetle karşılandığını kaydetti. Çelebi, şunları kaydetti: “Bugün 1 Mayıs’ın tatil olmasını 30 yıllık bir özlemin sonucu olarak değerlendiriyoruz. Taksim konusunda ısrarlı idik. Bizim oradaki amacımız bir özgürlüğün kazanılması idi. Bizim bu sesimizi vicdanın sesi olarak değerlendirdik. Biz şiddetten uzak inatlaşmadan öte özgürlük mücadelesinin sembolü olarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isterdik. Biz diğer derneklerle bir arada hareket etmeyi isterdik. Yine karmaşık günlerin yaşandığı bu günlerde biz de beraber hareket etmek isterdik. Bu, 1 Mayıs için yılları verdik ve dik duruş sergilemiş örgütleriz. Bugün bu sürecin gerilmemesi adına bütün diyalog merkezlerinde yer aldık. Tüm yetkililerle görüştük. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamayı istedik. Ama bu ayrışmalar bu süreci engelledi. Başbakan iradesini koydu. Başbakan inatlaşmanın en net şeklini ortaya koydu. Biz yarın (bugün) Pangaltı’nda toplanıyoruz. Makul bir sayıda toplanmak istiyoruz. Bu sayı diğerleri ile kıyaslanmamalı. 70’i aşkın örgütün ifade edilebileceği makul kalabalıktan söz ediyoruz. Asla gerginliğin tarafı olmayacağız, en ufak şiddet içeren yaklaşımın içinde olmayacağız ve özüne uygun, özgür ortamda yarın (bugün) Taksim’de olmak istiyoruz.’’

01.05.2009


 

Demirtaş: Krizin dibi bulunamadı

İzmİr Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘’krizin dibinin görülüp görülmediği’’ tartışmalarının yapıldığını belirterek, ‘’Üyelerimiz siftah yapmadan kepenk indiriyor.

Demek ki hala dibi bulamamışız’’ dedi. İZTO’nun aylık olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, ekonomik verilerin çok ağır bir krizin içinden geçildiğini gösterdiğini, sanayi üretiminde bu döneme kadar görülmeyen oranda bir daralma yaşandığını, iç piyasa ve ihracatın durduğunu ifade ederek, ekonominin artık yeni bir yaklaşım beklediğini, bir ‘’ekonomik seferberliğin ilan edilmesi gerektiğini’’ dile getirdi. Son günlerde ‘’krizin dibinin görülüp görülmediği’’ tartışmalarının yapıldığını, ekonomistlerin bu konuda ikiye ayrıldığını dile getiren Demirtaş, ‘’Üyelerimiz siftah yapmadan kepenk indiriyor. Demek ki hala dibi bulamamışız’’ dedi. Demirtaş, hükümetin bazı sektörlerde uyguladığı ÖTV ve KDV indirimlerinin bu sektörlerdeki satışları artırdığını, bu sektörlerden vergi teşviklerinin bir süre daha devam etmesi gerektiği yönünde görüşlerin bulunduğunu belirtti. Demirtaş, konuyla ilgili yaptıkları anketten çıkan sonuçları ve lüks tüketim hariç tüm sektörlerde vergi indirimi uygulanması yönündeki talepleri ekonomi yönetimine ileteceklerini ifade etti.

01.05.2009


 

MB'nin enflasyon tahmini: Yüzde 4,8 - 7,2 aralığında

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, güncelenen tahminlerine göre enflasyonun yüzde 70 ihtimalle 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,0 olmak üzere yüzde 4,8 ile 7,2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan ‘’Enflasyon Raporu’’nu düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, politika faizlerinde sınırlı bir miktar indirim gerçekleştirildiği ve sonrasında faizlerin sabit tutulduğu varsayımı altında güncelenen tahminlerine göre, enflasyonun 2010 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,5 ile 7,1 arasında gerçekleşeceğini tahmin edildiğini bildirdi. Yılmaz, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla gelişmelerine ilişkin olarak, ‘’yakın dönemde açıklanan veriler, iktisadi faaliyetin ocak enflasyon raporunda sunmuş olduğumuz varsayımlara kıyasla daha sert bir yavaşlama sergileyeceğine ve yılın ilk çeyreğinde ekonomideki daralmanın çift haneli rakamlara ulaşacağına işaret etmiştir’’ dedi.

01.05.2009


 

AYM, 301’deki soruşturma iznini görüşecek

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘’Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama’’ başlıklı 301. maddesinden soruşturma yapılmasını Adalet Bakanının iznine bağlayan kanun hükmünün iptal talebini, 7 Mayıs Perşembe günü esastan görüşecek.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 5237 sayılı TCK’nın 5759 sayılı Yasa’nın 1. maddesiyle değiştirilen 301. maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptali talebini Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluyla başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, 301. maddeden soruşturma yapılmasını Adalet Bakanının iznine bağlayan kanun hükmünün iptaline ilişkin başvurunun ilk ve esas incelemesini, 7 Mayıs Perşembe günü yapacağı gündem toplantısında karara bağlayacak. Anayasa Mahkemesi, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı ‘’Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle ilgili ilk incelemesini de 7 Mayıs Perşembe günü yapacak.

01.05.2009


 

TBMM’de sanal tur

TBMM’nin yenilenen internet sitesinde oluşturulan ‘’sanal tur’’ uygulamasında, 80 yerden çekilen 360 derece panoramik fotoğraflarla bilgisayar üzerinden Mecliste sanal gezinti yapılabiliyor.

Edinilen bilgiye göre, TBMM’nin ‘’www.tbmm.gov.tr’’ adresinden ulaşılan internet sitesi, görsel ve içerik bakımından yenilendi. Görsel tasarımı Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan internet sitesinde, birçok yeniliğe yer verildi. Uygulama ile TBMM’nin 80 farklı noktasından çekilen 360 derece panoramik fotoğraflarla 3 boyutlu gösterim sağlanıyor. TBMM yerleşkesi, Genel Kurul ve komisyonların görülebildiği sanal turda, Meclisin uydudan görüntülerine de ulaşılabiliyor. Parlamento binasının Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyen abide niteliğinde olduğu vurgulanan sanal tur tanıtım yazısında, ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin yasama gücüne ev sahipliği yapan bu muhteşem yapıyı, sanki içerdeymişsiniz hissiyle gezebilir, bu gücü doğrudan hissedebilirsiniz’’ denildi. TBMM Kataloğu linkinde, TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan kitabın hat kopyası yer alıyor. Kitapta, Osmanlı döneminden günümüze kadarki meclisler ile TBMM’nin çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. İnternet sitesinde, Başkanlık Divanı, milletvekilleri, yasama, denetim, tutanaklar ile parlamentolar arası ilişkilerin faaliyetleri hakkında bilgi yer alıyor. Yasama bölümünde, TBMM Başkanlığına sunulan tasarı ve tekliflerin yanı sıra, son 1 ayda kabul edilen yasalar da bulunuyor.

01.05.2009


 

İnançlı ihtiyarlar ölümden korkmuyor

BURSA Müftülüğü vaizi Dr. Mustafa Koç tarafından yapılan araştırmada, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere oranla mezar ziyaretlerini daha sık yaptığı ortaya çıktı.

Dr. Mustafa Koç, ‘’Yaşlılarda Ölüm Korkusu’’ adlı bilimsel çalışmasında, Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Nilüfer Köyünde 60 yaş üzeri 40 kadın ve 40 erkek üzerinde araştırma yaptı. Yaşlılık döneminde ölümün diğer dönemlere oranla daha sık düşünüldüğünü belirten Koç, ‘’Ölüm korkusu ile dinî inanç arasında anlamlı bir ilişki var. Dinî inanç düzeyi yüksek olan yaşlıların ölüm korkusunun, inancı düşük olanlara göre daha az olduğunu belirledim. Ayrıca dinî inanç düzeyi yüksek olan yaşlılar düşük olanlara göre ölümle ilgili daha fazla sohbet ediyor’’ diye konuştu.

Yaşlıların çoğunun ölümü ve ölüm ötesini yaşlılık döneminde düşünmeye başladığının ortaya çıktığını vurgulayan Koç, ‘’Bir gün mutlaka öleceğini bilen birey kendini varoluş nedeni üzerinde düşünmeye zorlamaktadır. Ancak düşünce yetisi gelişmemiş bireyler için ölüm tabiî bir olay gibi algılanmakta ve söz konusu durum bireyde bilişsel anlamda değişim meydana getirmeyebilmektedir’’ dedi. Yaşlılık dönemlerinde ölümün diğer dönemlere oranla daha sık düşünüldüğünü vurgulayan Mustafa Koç, şöyle devam etti: ‘’Ankete katılan yaşlıların yüzde 82,5’inin ölümü ve ölüm ötesini gelişim dönemlerinde, yaşlılık döneminde daha fazla düşünmeye başladıkları tesbit edildi. Eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan yaşlılarda analitik düşünme yetisi yeterince gelişmediği için ölüm ve ölüm ötesiyle ilgili konular üzerinde sorgulayıcı duygu ve düşünce seyri gelişmemiştir.’’ Cinsiyet ile ölümü düşünme sıklığı arasında anlamlı ilişki bulunmadığını belirten Koç, şunları kaydetti: ‘’Ölümü devamlı düşünen erkeklerin oranı yüzde 72.5 iken bu oran kadınlarda yüzde 97.5 olarak saptanmıştır. Burada yaşlı kadınların hemen hemen hepsi ev kadını olduğu için yaşın getirmiş olduğu psikolojik etkinin de bulunduğu ortama eşlik etmesi sebebiyle kadınlarda bu oranın yükseldiği söylenebilir.’’ Araştırmada, yaşlı kadınların mezar ziyaretlerini yaşlı erkeklerden daha sık yaptığı da belirlendi.

İhtiyarlar ahiret inancıyla teselli olabilir

Nev-Î insanın bir cihette nısfı olan ihtiyarlar, yalnız hayat-ı uhreviye ile yakınlarında bulunan kabre karşı tahammül edebilirler. Ve çok alâkadar oldukları hayatlarının yakında sönmesine ve güzel dünyalarının kapanmasına mukabil bir teselli bulabilirler. Ve çocuk hükmüne geçen serîü’t-teessür ruhlarında ve mizaçlarında mevt ve zevalden çıkan elîm ve dehşetli me’yusiyete karşı, ancak hayat-ı bâkiye ümidiyle mukabele edebilirler. Yoksa, o şefkate lâyık muhteremler ve sükûnete ve istirahat-i kalbiyeye çok muhtaç o endişeli babalar ve analar öyle bir vaveylâ-i ruhî ve bir dağdağa-i kalbî hissedeceklerdi ki, bu dünya onlara zulmetli bir zindan ve hayat dahi kasâvetli bir azap olurdu.

(Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, s. 161)

01.05.2009


 

Araştırma görevlilerine kadro, gelecek nesillerin önünü kapatır

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, bazı sendika ve sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirilen araştırma görevlilerinin sabit kadro kapsamına alınması isteğinin ‘’gelecek nesillerin önünü kapatmaktan öteye gitmeyeceğini’’ söyledi.

Prof. Dr. Akınoğlu, Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı’na alınan yeni cihazların tanıtımı toplantısında, bazı sendikalar ile sivil toplum kuruluşlarının araştırma görevlisi ve doktora öğrencilerinin sabit kadroya geçirilmesi, iş güvencesinin sağlanmasıyla ilgili talepte bulunması hakkında gazetecilere açıklama yaptı. Bu kadroların sabitleştirilmesi halinde gelecek nesillerin eğitim ve akademik gelişim imkânı hakkının engelleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Akınoğlu, ‘’Sabit araştırma görevlisi kadrosu eğitim açısından sakıncalıdır. Bu kadro genç akademisyenler için. Sabit bir kadro verildiği düşünülürse, kişi 60 yaşına kadar araştırma görevlisi olarak çalışıp oradan emekli olabilir. Fakat böyle bir durumda hak yenmiş olur.’’

01.05.2009


 

İçimden şehirler geçiyor projesine AB desteği

BİTLİS'TE faaliyetlerini sürdüren Empati Grubu’nun hazırladığı ‘’İçimden Şehirler Geçiyor’’ projesi, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca onaylandı. Empati Grubu Başkanı Cevat Kaya, projelerinin Şubat ayında AB’ye sunulan 97 proje arasında 23’üncü olduğunu söyledi.

Projeyle şehrin yaşanılabilirlik düzeyinin arttırmak için yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarının desteğini almayı hedeflediklerini belirten Kaya, ‘’Projemiz adını Feridun Düzağaç’ın şarkı sözlerinden alıyor. Her zaman bu kente birileri geldi ve birileri gitti bu kentten. Şehirler, kentler, gidemezler, yürüyemezler ama büyürler, gelişirler, imkân sağlarlar, yaşatırlar, umut verirler, gelecek olurlar’’ dedi. Projede engellilere de yer verdiklerini belirten Kaya, halkın engellileri ayrı bir grup gibi değil toplumun gerçeği ve ayrılmaz bir parçası olarak görmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

01.05.2009


 

Konya Ovası’nda su tasarrufu KOP’a eşdeğer

ALİBEYHÜYÜĞÜ Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, Konya ovasındaki mevcut kuyuların tamamının rehabilite edilmesi durumunda, Konya Ovaları Projesi’nden (KOP) aktarılacak su kadar tasarruf sağlanacağını belirtti.

Küçükdağlı, Konya’da en fazla üyeye sahip sulama kooperatifi olduklarını belirterek, üyelerinin neredeyse tamamına yakınının salma sulama yaptığını bildirdi. Küçükdağlı, şunları kaydetti: ‘’Üyelerimizin yüzde 99’unun tercih ettiği açık kanal salma sulama bir an önce terk edilmeli ve su mutlaka kapalı devreye sokulmalı. Çiftçiye bu konuda destek verilmeli. Konya bölgesindeki mevcut kuyuların tamamını rehabilite edebilmiş olsak, yani suyu borunun içerisine alabilsek bugün KOP’tan aktaracağımız su kadar tasarruf etmiş olacağız. Suyu boruya aldığımız zaman en az yüzde 40 oranında tasarruf sağlayacağız. Bu çok büyük bir oran.’’

01.05.2009


 

Konya, 3 milyon lâle ile ‘çiçek gibi’ oldu

KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu’nun simgelerinden biri olan lâleyi kullanarak Konya’yı ‘’çiçek gibi bir şehir’’ haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Akyürek, belediye olarak tarihi Alaaddin Tepesi başta olmak üzere yeşil alanlara ekilen 3 milyon lâle soğanının rengârenk açmasıyla, şehrin bambaşka bir güzelliğe büründüğünü belirtti. Her yıl bahar aylarında Konya’nın bir çiçek parkı haline geldiğini ifade eden Akyürek, ‘’Selçuklu’nun simgelerinden biri olan laleyi kullanarak Konya’yı çiçek gibi bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Lâlelerin açmış durumda olacağı Mayıs sonuna kadar herkesi Konya’da lâle güzelliğini yaşamaya bekliyoruz’’ dedi.

01.05.2009


 

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

METEOROLOJİ yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek olan yağışların kuvvetli olması sebebiyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yağışların; Orta Karadeniz’in iç kesimleri (Tokat, Amasya ve Çorum) ile Kastamonu, Çankırı, Yozgat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi v.b.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi. Hava sıcaklığında ise, yurt genelinde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgâr, genellikle batı ve güneybatı, kuzey kesimlerde ilk saatler batı ve kuzeybatıdan hafif, arasıra orta kuvvette esecek.

01.05.2009


 

Posta çeki hesaplarından ücret alınacak

POSTA çeki hesapları arasındaki aktarmalardan ücret alınacak, posta ayrım ve dağıtım işleri 3. şahıslara yaptırılabilecek.

TBMM Genel Kurulunda, Posta Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısı, kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, yazılı postaların ayrımı ile dağıtım işleri, 3. şahıslara yaptırılabilecek. Posta çeki hesabından, diğer bir posta çeki hesabına yapılan para aktarma işlemlerinden ücret alınacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1 Mayısta PTT’de de nöbetçiler dışında, çalışanların tatil yapabileceğini söyledi. Yıldırım, PTT çalışanlarına fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini, bu konudaki uygulamaların yasalara uygun olarak yapıldığını ifade etti.

01.05.2009


 

Öğrenciler de borç faizlerine af istedi

YÜKSEK Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) icra başlattığı 220 bin üniversiteli faizlere af getirilmesini istiyor.

SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı nezdinde geniş çaplı bir araştıra başlatan YURTKUR, özellikle çalışır durumda olan ancak borcunu ödemeyen gençleri tesbit etti. Ancak mezun öğrencilerin çoğunun henüz iş bulamaması, çalışanlardan da özel sektörde olanların ekonomik kriz sebebiyle ya işini kaybetmesi ya da maaşını alamaması kredi borçlularını zor durumda bıraktı. Birçok mezun, kredinin ana para borçlarını ödeyeceklerini ancak YURTKUR’un da faizlere af getirmesini istediklerini belirtiyor. Hükümetin, krize önlem olarak birbiri ardına açıkladığı paketlerde esnaf ve çiftçinin faiz borçlarını taksitlendirmesi sonrası yüzbinlerce kredi borçlusu da benzer bir beklenti içine girdi.

01.05.2009


 

Trakya’daki barajların suyu azaldı

TRAKYA bölgesindeki 8 barajda su miktarı, geçen yıla göre 60,01 milyon metre küp azalarak 288,88 milyon metre küp olarak gerçekleşti.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 584,60 milyon metre küp depolama hacmine sahip Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki 8 barajda geçen yıl 348,89 milyon metre küp su bulunurken, bu yıl havaların yeteri kadar yağışlı gitmemesi sebebiyle şu anda 288,88 milyon metre küp su bulunuyor. Geçen yıla göre 60,01 milyon metre küp azalma gösteren barajların doluluk oranı yüzde 49,41 oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise son aylardaki yağışların ayçicek ve çeltik üreticisini sevindirdiğini belirtti.

01.05.2009


 

Muhtar oldu, yol açtı; seçimi kaybetti, yolu kapattı

DÜZCE'NİN Cumayeri İlçesi Çamlıpınar Köyü eski muhtarı Sadullah Acar ilk seçildiğinde seçmenlerine kolaylık olsun diye kendi tarlasından yol açtı.

29 Mart yerel seçimlerinde tekrar muhtar seçilemeyince mahalleye verdiği yolu kapattı. Düzce’nin Cumayeri ilçesi Çamlıpınar Köyünde 3 hane ve 11 nüfusun yaşadığı mahalleye giden yol, seçimleri kaybeden eski muhtar tarafından kapatıldı. Mahalle sakinleri muhtarlık seçimlerinde kendisini desteklemedikleri için muhtarın yolu kapattığını söylediler.

01.05.2009


 

Vatandaşlara domuz gribi seminerleri verilecek

İZMİR'DE vatandaşları domuz gribi konusunda ilgilendirmek amacıyla bir dizi seminer düzenlenecek.

Konak Belediyesi tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle verilecek seminerlerin konuşmacısı Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke olacak. İlk olarak 6 Mayıs Çarşamba günü, Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda kadınlara yönelik seminer düzenlenecek. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, seminerlerin yanı sıra domuz gribini tanıtan ve tedbir alma şekillerini anlatan broşürler bastırdıklarını açıkladı.

01.05.2009


 

Türkiye, serveti çöpe atıyor

Türk halkı çöpe servet atıyor. Ayrıştırma işlemini kaynağında gerçekleştirmede sınıfta kalan Türkiye, her yıl 1 milyar 100 milyon liralık kaynaktan vazgeçiyor.

Günlük 5 milyon TL değerinde kâğıt/karton, metal, cam, plâstik, tekstil ve ahşap gibi atık üreten Türkiye, bunun sadece 2 milyon TL’lik kısmını “çöpten geçimini sağlayanlar” sayesinde ekonomiye kazandırıyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası’nın (İSMMMO), ÇEVKO Vakfı, atık yönetimi birimleri, belediyeler ve geri dönüşüm tesislerinden edinilen bilgiler ve ilgili taraflarla yapılan birebir görüşmeler doğrultusunda hazırladığı araştırmaya göre, bir yılda çöpe atılıp geri dönüştürülemeyen rakam 1 milyar 100 milyon TL ekonomiye kazandırılan yıllık 800 milyon TL’nin sıfır mamul ile karşılaştırılmasında ise Türkiye 405 milyon TL ekstra israftan kurtuluyor.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, rapordaki değerlendirmesinde, geri dönüşüm için hem merkezi hükümet hem özellikle belediyelerin yatırım yapması ve özel sektörü de teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Bugün dünyada, her yıl 16 milyon hektar orman alanının yok olduğuna dikkat çeken Arıkan, “Bir ton kâğıdın geri kazanımıyla 700-1000 doların ülkemizde kalması anlamına geliyor. Yalnızca İstanbul’da bir yılda tüketilen 450 bin ton kâğıt geri kazanılsa, Türkiye’de yılda 38 kilometrekarelik ağaçlık alan korunabilir” dedi.

Yüzde 100 geri dönüşümlü kâğıttan üretilmiş bir ton kâğıt 400 kilovatsaat enerji, yaklaşık 26,5 metreküp su tasarrufu anlamına geldiğini ifade eden Arıkan, yılda hem en az 1 milyar 100 milyon lirayı cebimizde tutabilir hem de daha sağlıklı bir çevre oluşturmaya doğru adım atmış oluruz.”

BÜYÜKŞEHİRDE, BÜYÜK İSRAF

Türkiye atıkta en büyük fireyi de büyükşehirlerde veriyor. 16 Büyükşehirde geri dönüştürülemeyen rakam yıllık 670 milyon TL olarak görünüyor.

KİŞİ BAŞINA GÜNDE 1,5 KİLO ATIK

İSMMMO’nun raporundaki tesbitler şöyle: Atıkta en fazla zararı büyükşehirler hanelerine yazıyor. Büyükşehirlerde kişi başına atık miktarı günlük 1,5 kilograma kadar çıkıyor. En az atığın çıktığı iller ise Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunuyor. Bu bölgelerde kişi başına atık 750 gram olurken, bunların içinde geri dönüşe konu olacak atıkların, soğuk geçen kış iklimleri sebebiyle yakıldığı izleniyor. Karadeniz bölgesinde de atıklar daha çok yaylalarda yakacak ve kap olarak değerlendiriliyor.

EN ÇOK KÂĞIT GERİ DÖNÜYOR

En kolay geri dönüş kâğıtta sağlanıyor. Bir yılda Türkiye kâğıt geri dönüşünden 265 milyon 608 bin lira kazanım sağlıyor. Bunun ekonomik değerinin yanı sıra çevre faktörüne ve tabiata katkısının ise parayla ölçülemez olduğu görülüyor. Katı atıklar içinde ikinci sırayı metal, üçüncü sırayı plâstik, dördüncü sırayı ise cam alıyor. Her 1 kiloluk çöpün yüzde 60’ının organik atık olduğunu dile getiren uzmanlar, çöpteki organik atığın ise Büyükşehirlerde yüzde 40’ını, diğer bölgelerde ise ortalama yüzde 20’sini ancak ekonomiye kazandırabildiklerini ifade ediyor. Geri dönüştürülen atıkların da yüzde 43’ünü kâğıt, yüzde 27’sini plâstik, yüzde 12’sini cam, yüzde 8’ini tekstil, yüzde 4’ünü metal oluşturuyor.

01.05.2009


 

Kelebekler tehdit altında

Zengİn bitki çeşitliliği ve elverişli iklim şartları sebebiyle canlı türleri için çok uygun şartların yer aldığı Hatay’ın, son yıllarda yabancı kelebek koleksiyoncuların uğrak yeri haline geldiği bildirildi.

Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan, yaptığı açıklamada, zengin bitki çeşitliliğine sahip şehirde yaklaşık 128 kelebek türünün bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde 360’ın üzerinde kelebek türünün bulunduğunu ifade eden Atahan, Hatay’ın bu açıdan Artvin, Rize, Erzurum, Van gibi önemli iller arasında yer aldığını vurguladı. Geçmiş yıllarda şehir dışından gelen gözlemciler tarafından envanter çalışması yapılan ve kayıt altına alınan 128 kelebek türünden bir yıl içerisinde 67’sini topluluk olarak gözlemleyebildiklerini ve fotoğrafını çektiklerini vurgulayan Atahan, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’deki kelebek türlerinin yaklaşık üçte birinin yer aldığı Hatay’da bugüne kadar bu konuda herhangi bir topluluk kurulmamış. Bu sebeple şehrimiz sürekli, meraklı koleksiyoncuların uğrak yeri haline gelmiş. Türkiye’nin birçok yerinde bulunmayan türlerin yer aldığı Hatay, yeterli denetimin olmaması ve gözlemcilerin bulunmaması sebebiyle kelebek koleksiyoncuları tarafından adeta talan edilmiş. Şehirde ender olarak bulunan birçok kelebek türü, İsrail’in yanı sıra Makedonya ve birçok Avrupa ülkesinden gelen koleksiyoncular tarafından yurt dışına kaçırılmış.’’ Bölgeye gelen koleksiyon avcılarıyla ilgili gerekli denetimlerin yapılmadığını, tedbirlerin alınmadığını belirten Atahan, bu konuda yetkilileri göreve çağırdıklarını söyledi.

01.05.2009


 

Domuz gribi bilgisayarlara da bulaşıyor!

Japonya’da şimdiye kadar rastlanmayan domuz gribi, ülkede “bilgisayar virüsü” şeklinde ortaya çıktı. Japonya’daki bulaşıcı hastalıklar kurumu (Inmi), internet sitesini ziyaret edenlerin, “dikkatinize” konulu bir elektronik posta aldığını duyurdu.

Inmi, bu postanın “domuz gribi hakkında bilgi” başlıklı eklentisinde bilgisayar virüsü olduğu uyarısında bulundu. Açıklamada, eklentinin açılmasının bilgisayara nasıl zarar verdiği konusunda bilgi verilmedi. Elektronik postanın kullanıcılara rastgele gönderildiğinin sanıldığı kaydedildi.

01.05.2009


 

Afrika, deneme tahtası oldu

Ege Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Münir Öztürk, genetik yapısı değiştirilmiş ürün geliştirenlerin, bunun ekimini kendi ülkelerinde değil Afrika’da yaptığını söyledi.

Dünyada yaklaşık 81 milyon hektar alana, gen yapısı değiştirilmiş ürünlerin ekildiğini söyleyen ve bu ürünlerin başında soya fasulyesi, mısır, pamuk ve kanolanın geldiğini ifade eden Öztürk, kanola yağının da Türkiye’de yeni kullanılmaya başlandığını kaydetti. Öztürk, ‘’bu işle uğraşanlar geliştirdikleri ürünleri kendi ülkelerinde ekmiyorlar. Bu konuda Afrika adeta deneme tahtası olarak kullanılıyor’’ dedi.

01.05.2009


 

Erken sünnet çok faydalı

Yedİtepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selami Sözübir, çocuğun erken sünnet edilmesinin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azalttığını bildirdi.

Sözübir, yaptığı yazılı açıklamada, sünnetin hem cerrahi, hem de psikolojik yönüyle üzerinde önemle durulması gereken bir işlem olduğunu, bu sebeple operasyonun uzman ellerde yapılması gerektiğini kaydetti. Sünnet işlemine gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi halinde kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve kalıcı hasarların verilmesi gibi önemli komplikasyonların ortaya çıkabileceğini belirten Sözübir, Türkiye’de her yıl yüzlerce çocuğun sünnet sonrası komplikasyonlarla hastanelere getirildiğini vurguladı. Sözübir, 2–4 yaş arası çocukların zorunlu olmadıkça sünnet ettirilmemesi, 1 yaşını da geçmiş çocukların ise sünnet ettirilmesi için 6-7 yaşının beklenmesi gerektiğini ifade ederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’Çocuğun erken sünnet edilmesi idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltıyor. Sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 15 kat fazla yakalandığı gösterilmiştir. 400 bin erkek bebek üzerinde yapılan çalışmalarda idrar yolu enfeksiyonu oranı sünnetsiz çocuklarda yüzde 7, sünnet olan bebeklerde ise yüzde 0,7 olarak bulunmuştur.’’

01.05.2009


 

Çocuklara ve yaşlılara pekmezli dondurma

ÇocuklarIn gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi birçok minerali muhtevasında bulunduran ve yaşlılar için de faydalı olduğu belirtilen pekmezi sevdirmek için pekmezli dondurma üretildiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, yaptığı açıklamada, dondurmanın, çocukların büyüme ve gelişmesinde yararlı bir besin olduğunu söyledi. Pekmezin iyi bir enerji kaynağı olduğunu da hatırlatan Temiz, ‘’Pekmez ve dondurmanın yapıldığı sütün muhtevasındaki protein ve mineraller sağlıklı ve dengeli beslenme için çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında daha çok hareket halinde olan çocukların mutlaka tüketmesi gerekir. Pekmezli dondurma başlı başına bir sağlık besinidir’’ dedi.

01.05.2009


 

500 Gigabitlik devâsâ DVD

General Electric (GE), standart DVD büyüklüğündeki bir disk üzerinde 500 Gigabit bilgi depolanabilen mikro-holografik disk geliştirdi.

GE’den yapılan açıklamada, GE’nin teknoloji geliştirme birimi GE Global Research’in, teknoloji alanında ‘’çığır açan’’ bir teknoloji geliştirdiği belirtilerek, yeni Mikro-Holografik Disklerin, standart bir Blu-ray diskinden 20 kat fazla bellek kapasitesine sahip olduğu ve bu disklerin, bugün kullanılan Blu-ray ve DVD oynatıcılarına benzer sistemler tarafından okunabildiği bildirildi. GE araştırmacıları tarafından geliştirilen mikro-holografik disk ile standart DVD büyüklüğündeki bir disk üzerinde 500 Gigabit bilgi depolanabildiği vurgulanan açıklamada, ‘’Bu, 20 tek yüzlü Blu-ray, 100 DVD veya büyük bir masaüstü bilgisayarın hard diskine eşit bir kapasite anlamına geliyor’’ denildi. Uzmanlar bu teknolojik gelişmeyle ilgili, “Tüm yüksek çözünürlüklü film koleksiyonunuzu bir diskte toplayacağınız ve 3 boyutlu televizyon gibi yüksek çözünürlükteki formatları destekleyecek bir ürüne sahip olacağınız günler düşündüğünüzden daha yakın.’’ şeklinde yorum yapıyor.

01.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis