10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

ŞEHİT UYGURLARA GIYABî CENAZE NAMAZI

Sincan Özerk Bölgesinde gerçekleşen katliamda hayatlarını kaybeden Uygur Türkleri için İstanbul Beyazıt, Ankara Kocate ve Kayseri Hunat Camilerinde Cuma namazı akabinde gıyabî cenaze namazı kılınacak.

Türkiye, katliâma karşı ayakta

BAZI siyasî parti ve sivil toplum kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olayları kınadı. BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, yaptığı yazılı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olayları kınayarak, ‘’Vahşetin bir an önce durdurulmasını’’ istedi. Şenliler, ‘’Çin malı kullanan İslam ülkelerine, insan haklarını dilinden düşürmeyen sözüm ona ‘uygar’ dünyaya, Uygur Türkü’nün, soydaşlarımızın maruz kaldığı soykırıma karşı ‘boykot’ çağrısı yapıyoruz’’ görüşünü ifade etti.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de Çin yönetimini kınayarak, olayların, ‘’yıllardır uygulanan baskıcı, antidemokratik ve tek tipçi politikaların sonucu olarak ortaya çıktığını ve bugün bu politikaların katliama dönüştüğünü’’ ifade etti. Şimşek, BM’nin, olaylar karşısında sessiz kalmasını ‘’vahim’’ olarak değerlendirdi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise Türkiye’nin, Uygur Türkleriyle her zaman yakından ilgilendiğini belirterek, ‘’Çin ve Türkiye ilişkilerinin en üst düzeye çıktığı bir ortamda böylesine bir vahşetin kabul edilemeyeceğini Çin’in bilmesi gerektiğini’’ kaydetti. Başoğlu, ‘’Türkiye’den bu vahşete daha gür ve daha yüksek ses çıkarılmasının, Uygur Türklerinin kanayan yarasını ve ıstırabını dindireceğini’’ ifade etti.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç de inançlarının gereğini yerine getirmeye çalışan Uygur Türklerinin baskı ve zulüm politikalarıyla sindirilmeye çalışıldığını belirterek, ticarî menfaatleri uğruna olaylara sessiz kalan ülkeleri kınadı. Tongüç, Türkiye’yi de ‘’olayların durdurulması için vakit geçirmeden kararlı bir tutum sergilemeye’’ çağırdı.

Kayseri Barosu, 21 il barosunun desteğiyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olayları kınadı. Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, adliye binasında yaptığı basın açıklamasında, “Barolar olarak, TBMM ve hükümeti, her biri ayrı bir insanlık suçu oluşturan bu vahşetin durdurulması ve bölge halkının insani ve demokratik haklarının korunması açısından acil girişimlerde bulunmaya ve tedbir almaya çağırıyoruz. Bu husus, Türkiye Cumhuriyeti’nin insani ve tarihi sorumluluğu altındadır” dedi. Kayseri Barosu’nun kınama açıklamasına, Çankırı, Aksaray, Karaman, Gümüşhane, Afyon, Adana, Kahramanmaraş, Düzce, Denizli, Trabzon, Yozgat, Nevşehir, Burdur, Sivas, Elazığ, Yalova, Konya, Iğdır, Erzincan, Kütahya, İzmir Baroları da destek verdi.

Ankara Barosu, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, ‘’Uygur halkına yönelik insan hakları ihlalini protesto ettiğini’’ bildirdi.

ŞEHİTLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI

KILINACAK

ÇİN Halk Cumhuriyeti’nin, Sincan Özerk Bölgesi’nde yaptığı katliâmda vefat eden Uygur Türkleri için bugün İstanbul, Ankara ve Kayseri’de gıyabi cenaze namazı kılınacağı bildirildi. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada, Çin’in, Sincan Özerk Bölgesi’nde adeta Türk katliâmı yapıldığını ve eylemleri bastırma adı altında yapılan zulümlerde bini aşkın Doğu Türkistanlı’nın vefat ettiği belirtildi. Dernek, bu olayları protesto etmek ve vefat eden Türkler için gıyabi cenaze namazı kılınacağını duyurdu. Duyuruya göre İstanbul Beyazıt Cami, Ankara Kocatepe Cami ve Kayseri Hunat Camisi’nde bugün Cuma namazı çıkışında gıyabı cenaze namazı kılınacak.

İKİNCİ BOSNA HERSEK UTANCI YAŞANMASIN

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde meydana gelen olaylar konusunda, bazı uluslar arası kuruluşların başkanlarına çağrı mektubu gönderdi. TPB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Korkmazcan, BM Genel Sekreteri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Başkanı, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, İslam Konferansı Örgütü Parlamenter Asamblesi Başkanı, KEİPA Başkanı ile Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ülkeleri eski Parlamenterler Birliği başkanlarına gönderdiği mektupta, “İnsanlık kamuoyunun ikinci bir Bosna Hersek utancını yaşamaması için geç kalmadan harekete geçilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Kurumunuzun kendi çalışma usulleri içinde ve insan haklarına değer veren benzer kurumlarla iş birliği yaparak gerçekleştireceği girişimleri bekliyorum” dedi ...

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ŞEHİT UYGURLARA GIYABî CENAZE NAMAZI

  Rahmi Koç Müzesi’nde arama

  Benzinde 1, motorinde 4 kuruş indirim

  BİR 12 EYLÜL DÂVÂSI DAHA 27 YIL SONRA ÇÖKTÜ

  Üniversitelere 633 bin öğrenci yerleştirilecek

  Askere sivil yargı AYM’ye

  Arınç: Gerekirse ek düzenleme yaparız

  ASKERE SİVİL YARGI YOLU YÜRÜRLÜKTE

  Karşı olanlar da bizi AB’ye dâvet edecekler

  Ortalama memur maaşı 1400 TL

  MÜSİAD ilk MBA mezunlarını verdi

  Kredi kartı borcunuzu yapılandırın

  Darbe günlükleri sivil mahkemeye

  Sarıgül, partisinden istifa etti

  Yılın mağduru emekliler

  Bu krizde bu harç zammı olmaz

  20 lira için 14 saat çalışıyorlar

  Buğdayda rekolte 20 milyon ton bekleniyor

  Sıcak havada serinleme alternatifleri

  Çin mallarına boykot çağrısı

  Çanakkale’ye devâsâ teleskop

  Yemekler biyogaza dönüşüyor

  Üstüne uçaktan buz parçası düştü

  En uzak süpernova

  Turistler de ‘dolmuş kültürüyle’ tanıştı

  Gıda zehirlenmesine karşı hijyen şart

  Google’dan, Windows’a rakip geliyor

  Yangınların yarısı izmaritten çıkıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.