15 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

ABD’ye üç yenİ camİ

Amerİka’nIn New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde üç yeni cami açılacak.

Amerika-Türk Diyanet Vakfı (TARF Turkish-American Religion Foundation) tarafından yapılan camilerin New York ve Connecticut’a olanları Ramazan ayının başlamasıyla hizmete gireceği, New Jersey’de olanının ise henüz kesin bir tarihinin belirlenemediği öğrenildi. Bu ayın sonunda görev süresi dolarak Türkiye’ye dönecek olan Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu Sosyal İşler ve Din Ateşesi Dr. Gazi Erdem, yaptığı açıklamada üç caminin de TARF tarafından hizmete sunulacağını söyledi. Camilerin yardım sever Türk-Amerikalı vatandaşlar tarafından toplanan paralarla yapılmakta olduğunu aktaran Erdem, ilk olarak New Haven’daki ibadethanenin hizmete gireceği müjdesini verdi. New York’un Long Island yerleşim biriminde bir kilisenin satın alınarak cami yapmak için çalışmaların sürdüğünü aktaran Dr. Erdem, buranın da Ramazan ayında ibadete yetiştirileceğini ifade etti. Üçüncü ve son olarak da New Jersey eyaletinde yapılması planlanan camii için hâlâ görüşmelerin devam ettiğini ve caminin yapılacağı bina için teklif verme aşamasında olduklarını belirten Dr. Gazi Erdem, burada da Mason locasının binasını almaya çalıştıklarını anlattı.

15.07.2009


 

Çin, asimilasyon yapıyor

İran basını, Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesinde son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin haber, yorum ve araştırma yazılarına geniş şekilde yer vermeye devam ediyor.

Fars Haber Ajansında yer alan bir araştırma yazısında, “Çin’in de 11 Eylül saldırısını bahane ederek o günden beri artan bir şekilde Doğu Türkistan’daki Müslümanlara karşı büyük baskılar yaptığı, medrese ve camileri kapattığı, Müslüman öğrencileri üniversitelerden ihraç ettiği” bilgisine yer verildi. Yazıda, bölgenin stratejik, ekonomik, ticarî ve enerji kaynakları açısından büyük öneme sahip olduğu belirtildi. Asya’nın merkezindeki Doğu Türkistan’ın tarih boyunca medeniyetlerin ve kültürlerin birleştiği noktada yer aldığına işaret edilen yazıda, Uygur Türklerinin, tarihin belli dönemlerinde bağımsız oldukları ve bölgede kayda değer bir nüfuza sahip oldukları hatırlatıldı. Çin’in istilâsının ardından Uygurların, bağımsızlık için birçok kez girişimde bulunduğu ifade edilen yazıda, Çin yönetiminin, bağımsızlık isteyen Uygurları “terörist” diye nitelendirdiği ve bağımsızlık hareketlerini sert bir şekilde bastırdığı kaydedildi. Çin hükümetinin, özellikle son yıllarda Batı’da artan İslâm karşıtlığını da fırsat bilerek Doğu Türkistan’daki Müslümanları kültürel açıdan da baskı altına aldığı, sindirme ve asimilasyon politikalarını hızlandırdığı ifade edildi. Yazıda, 1989’da eğitim veren 938 medreseden sonuncusunun 1996’da kapatıldığı belirtilerek, çok sayıda Müslüman öğrencinin, üniversitelerden atıldığı, tutuklandığı ve hapsedildiği belirtildi. Uygur Özerk Bölgesinin başşehri Urumçi’nin Pekin’den yaklaşık 4 bin kilometre uzaklıkta olduğuna işaret edilen yazıda, bölgedeki Müslüman nüfusun eritilmesine yönelik Çin politikalarının uzun yıllardır yürürlükte olduğu kaydedildi. Bölgenin Çinlileştirilmesi çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğüne değinilen yazıda, Sincan’daki Uygur nüfusunun 1941’e göre yüzde 80 oranında azaldığına dikkat çekildi. Yazıda, bölgeye yerleştirilen Han nüfusunun ise 2000’de yüzde 40’lara ulaştığı kaydedildi ve her geçen gün bu oranın arttığı belirtildi.

15.07.2009


 

CIA suikast timleri kurmuş

Amerİkan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) 11 Eylül terör saldırılarından sonra El Kaide ile mücadele amacıyla suikast timi kurduğu ortaya çıktı.

CIA tarafından oluşturulan özel vurucu tim, El Kaide üyesi teröristleri dünyanın her neresinde olursa olsun suikast düzenleyerek öldürmeyi hedeflemiş. 2001 yılında devreye giren bu plan hiçbir dönemde uygulanmamış ve geçtiğimiz ay da CIA’nin patronu Leon E. Panetta tarafından kaldırılmış. CIA, teröristlere karşı suikast planı kimi zaman lojistik kimi zaman kanun ve kimi zaman da diplomatik engelleri aşamadığından bir türlü hayata geçirememiş. Amerikan The Wall Street Journal’da yer alan habere, programın hayata geçirilememesinde CIA dışı etkenler de etkili olmuş. CIA’nin planı hayata geçirememesine bir başka gerekçe olarak da suikast yapan bir devletin bunu uluslararası arenada açıklayabilmesinin mümkün olmaması ve yine ABD’nin bu tür eylemleri müttefiklerinden gizlemeyecek olması nedeniyle Bush yönetiminin sıcak bakmaması gösteriliyor. George Bush yönetimi CIA ajanlarının teröristlere suikast yapması yerine, yerden kumandalı hava aracının kullanılmasına ve CIA hapishanelerin kurulmasına izin vermiş.

15.07.2009


 

Morales: Honduras darbesinde ABD parmağı var

Bolİvya Devlet Başkanı Evo Morales, Honduras’ta geçen ay sonunda yapılan darbenin arkasında ABD’nin bulunduğunu ileri sürdü.

Uruguay’ın başşehri Montevideo’da temaslarda bulunan Morales, basına yaptığı açıklamada, “Elimde ABD askerî komutanlığının Honduras’taki darbeyi tertiplediğini gösteren birinci elden bilgiler var. Bu darbe, (ABD) imparatorluğun saldırısı, tahrikidir” diye konuştu. Morales, “ABD Başkanı Barack Obama’yla daha tanışmadığını ama ABD imparatorluğunun yapısının hep aynı olduğunu” söyledi.

15.07.2009


 

İsrail’e yerleşim birimi uyarısı

İsraİl merkezli barış örgütü Peace Now, İsrail’in bütün dünyanın tepkisine rağmen sürdürdüğü yeni yerleşim birimi inşaatları için yeni bir kampanya başlattı.

Kampanya, “Ne Obama ne de dünyanın, yerleşim birimleri senin problemin” başlığını taşıyor. İsrail’in, “yerleşim birimi inşasını durdurmanın kendi çıkarına olduğunu unuttuğunu” savunan Peace Now, İsrail hükümetin yerleşim birimlerinin boşaltılmasını ve yeni yerleşimlerin inşasının durdurmasını istiyor. Örgüt, bunu yapmanın İsrail için en iyisi olacağını savunuyor.

15.07.2009


 

Domuz gribi okul kapattırdı

Tayland, domuz gribi hastalığına yol açan H1N1 virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla başşehirdeki 435 okulu 5 günlüğüne kapatıyor.

Bangkok Büyükşehir Yönetimi’nde daimi genel sekreter olan Ponksak Semsan, dünden itibaren 5 günlüğüne kapatılacak 435 okulun bu sürede domuz gribi hastalığının daha fazla yayılmasının önlenmesi için temizleneceğini söyledi. Tayland’da Mayıs ayı ortasından bu yana 4 bin 57 kişi domuz gribi hastalığına yakalandı. Ülkede, 10’u Bangkok’ta olmak üzere 24 kişi bu hastalık sebebiyle öldü.

15.07.2009


 

Rusya, İran’a yaptırıma hayır dedi

Rusya’nIn, ABD ile Nükleer Silâhların Sınırlandırılması Anlaşması (START) karşılığında İran’a nükleer programından ötürü yaptırımların ağırlaştırılmasını kabul etmeyeceği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından adı açıklanmayan bir kaynak, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “ABD ile stratejik saldırı silâhlarının daha fazla azaltılması görüşmelerinde ilerleme olması halinde İran’a karşı yaptırımların daha da ağırlaştırılmasında Rusya’nın daha fazla işbirliği yapacağına güvenilmesi veya bunlar arasında bağlantı kurulması için herhangi bir sebep yok” dedi. Moskova ve Washington, bu Aralık ayında süresi sona erecek olan, 1991 yılında imzalanan START1 anlaşmasının yerini alacak yeni anlaşma konusunda müzakereleri sürdürüyor. Müzakerelerde İran’ın uranyum zenginleştirme programından vazgeçmesini teşvik etmek için uluslar arası girişimler de ele alınıyor.

15.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.