20 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Doğu Türkistan’da bilânço sanılandan ağır

Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi’de 5 Temmuz’da başlayan çatışmalarda 197 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Ancak Uygurlar, kaç kişinin öldüğü konusunda farklı düşünüyorlar.

OlaylarIn canlı şahitleri, kendilerine kaç kişinin öldüğü sorulduğunda “çok” cevabını veriyorlar. Şiddet olaylarında Uygurların öfkesinin sokaktaki izlerine rastlanıyor. Olayların yaşandığı yerlerden Urumçi’deki Saimachang bölgesinde de durum farklı değil. Trafiğe kapalı tutulan ve askerlerin kontrolündeki caddede yanmış araba ve binalar göze çarpıyor. Buraya girişte ve çıkışta askerler gelen yabancı gazetecileri kaydediyor. Sokaklarda ayrıca hüzünlü yüzler, ayrılmak için bohçalarını toplamış insanlar dikkat çekiyor. Buradaki camilerin kapalı olduğu görülüyor.

Mısır kızartan bir yaşlının yanında karpuz satan çocuklar gazetecileri görünce hemen yanlarına geliyor. Et alan sakallı ve Uygur takkesi takan yaşlılar takılıyor objektiflere. Niye çıktı bu olaylar? Sizden (Uygur) kaç kişi öldü sorularına alınan tek cevap, “çok” oluyor. Yorum yapmıyorlar. Başka bir mahalledeki halkla konuşurken de “kaç kişi öldü sizden” sorularına yine “çok” cevabı alınıyor. “Peki nasıl öldüler” deyince de çekinerek “Askerler ateş açtı” diye cevaplıyor bir grup kalabalık.

BRÜKSEL’DE ÇİN PROTESTOSU

Çİn’İn Brüksel Büyükelçiliği önünde toplanan Uygurlar, Sincan bölgesindeki olayları ve Çin yönetiminin Uygurlara yönelik politikalarını protesto etti. Türklerin de destek verdiği gösteriye katılan yaklaşık 150 kişi, Çin Büyükelçiliğinin karşısında toplanarak, “Katliâmı Durdur” ve “Uygurlara Özgürlük” şeklinde sloganlar attı. Yapılan konuşmalarda, Çin’in yıllardır sistematik şekilde Uygurları kimliğinden soyutlama politikası uyguladığı anlatıldı ve Türkiye’den daha fazla destek beklentisi dile getirildi. Caddeden geçen bazı otomobillerin de korna çalarak destek verdiği gösteride yoğun güvenlik tedbiri alan polis, protestocuların Çin Büyükelçiliğine yaklaşmasına izin vermedi.

20.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğu Türkistan’da bilânço sanılandan ağır

  ÇİN YİNE KATLİÂM YAPTI İDDİASI

  ABD’den İsrail’e ‘inşaatı durdur’ çağrısı

  Endonezya’daki saldırılarda El Kaide izi

  Honduras’ta müzakereler sonuçsuz

  Pakistan’da şiddetli yağışlar: 15 ölü

  İran ve Rusya’dan ortak tatbikat

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.