22 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

“Çanakkale içinde aynalı çarşı” ilgi bekliyor

ÇANAKKALE’DE türkülere konu olan tarihî Aynalı Çarşı’nın esnafı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisizliğinden şikâyetçi. Şehrin simgelerinden biri olan ve içerisinde hediyelik eşya satılan elli iş yerinin bulunduğu Aynalı Çarşı’da esnaf, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin giderek azalmasından ve bu sebeple de satışların düşmesinden dert yanıyor. İş yapamadıklarını ifade eden esnaf, kiralarını dahi ödeyemez duruma gelmekten yakınıyor.

1970 yılından beri çarşıda esnaflık yapan Ali İhsan Kasım, eskiden çarşının, Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini ve çok büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Aynalı Çarşı’nın zamanla eski çekiciliğini kaybetmeye başladığını dile getiren Kasım, ‘’Çarşıya gelen turistlerin çoğunluğu, hiçbir alış veriş yapmadan çıkıp gidiyor. Bunda küresel krizin de etkisi var. Ama bunun yanı sıra bölgeye gelen turist kafilelerinin, özellikle Trakya ve İstanbul güzergâhından gelen insanların, sadece Gelibolu Yarımadası’nda gezdirilmesi ve konaklatılmasının çok büyük payı var’’ dedi.

AYNALI ÇARŞI, KIZ KULESİ GİBİ OLMALI

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da Aynalı Çarşı esnafının şikâyetini haklı bulduğunu söyledi. Şehrin bir transit geçiş noktası olduğunu anlatan Haznedar, Çanakkale’nin gel geç noktası karakterini aşma çabası içinde olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: ‘’İstanbul’dan yola çıkan tatilciler için Çanakkale değil de, İzmir, Ayvalık, Marmaris ve Bodrum gibi bölgeler hedef olduğu için, yöreye gelen turistler feribotla Çanakkale’ye geçerek buradan otoban üzerinden geçip gidiyorlar. Bu haklı şikâyeti bertaraf edecek çalışmalar da sadece profesyonel kültür turizm bürokratlarının değil, hepimizin görevidir. O turisti Çanakkale’de konaklatacak ve ilgisini çekecek birtakım şehir özelliklerine, görsel materyallere sahip olması lâzım. Meselâ nasıl İstanbul’a gelen Kız Kulesi ve Sultanahmet’i, Paris’e giden Eyfel Kulesi’ni, bu kentlerin simgeleri olan görsel materyalleri görmeden gitmiyorlarsa, Çanakkale’nin de böyle bir simgeye ihtiyacı var. Çanakkale’de bunlar fazlasıyla mevcut, ama Türkiye ve yurt dışındaki toplumların bilincine çok da çıkarılmış, onların farkındalığına çok da sunulmuş unsurlar değil. Bunları arttırmalıyız ki insanlar Çanakkale’de de bunlar varmış, bir gece Çanakkale’de geceleyelim de öyle gidelim diyebilsin.’’ Çanakkale / aa

AYNALI ÇARŞI

Çarşının yapılışı ile ilgili, ‘’1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı zamanında Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden İlya Halyo tarafından inşa ettirildiği’’ ve ‘’Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde çarşıdan söz ettiği’’ görüşleri bulunuyor. Çanakkale Savaşları sırasında bir bombardıman sonrası çıkan yangın sonucu tahrip olan çarşı, 1918-1921 yılları arasında İngiltere’nin Çanakkale’yi işgali sırasında ise İngilizler tarafından ahır olarak kullanıldı. Aynalı Çarşı, 1994 yılından sonra yapılan çalışmayla yeniden kullanılır hale getirilerek, bugünkü halini aldı. Kaynaklarda, çarşıda eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkânlar bulunduğu, bu dükkânlarda ‘’Ayna’’ denilen ‘’At gözlükleri’’ satıldığı için bir tür benzetme olarak ‘’Aynalı Çarşı’’ isminin kullanıldığı belirtiliyor.

22.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Çanakkale içinde aynalı çarşı” ilgi bekliyor

  Aşk mıdır ki albümümüze aldığımız Hıristiyan İlâhisi “Duâ” nın hikâyesi…

  Safranbolu’da festival ve yarışma var

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.