27 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

İran’dan İsrail’e tehdit

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi, İsrail’in nükleer tesislerini vurabilecek kapasiteye sahip olduklarını, saldırıya uğramaları durumunda bunu yapmaktan korkmayacaklarını söyledi.

Muhammed Ali Caferi, Arapça yayın yapan El Alem kanalına yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a yönelik herhangi bir saldırısında işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm hedefleri vurabilecek kapasiteleri olduğunu ileri sürdü. İsrail’in nükleer tesislerini hedef almaktan kendilerini durduracak hiçbir şey olmadığını belirten Caferi, saldırıya uğramaları durumunda dediklerini kesinlikle yapacaklarını açıkladı. Caferi, daha önce de benzeri açıklamalar yapmıştı. İran’ın 2 bin kilometre menzilli Şahab-3 füzeleri İsrail’e erişebiliyor.

27.07.2009


 

ABD, Orta Doğu barışı için kararlı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Washington yönetiminin Ortadoğu’da Araplarla İsrail arasında kapsamlı bir barış anlaşmasına varılması için kararlı olduğunu söyledi.

Mitchell, barış için kararlı oldukları açıklamasını, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile başşehir Şam’da yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere yaptı. Suriye ile ilişkilerini geliştirmek isteyen Obama, göreve geldikten sonra temsilcisi Mitchell’i ikinci kez Suriye’ye gönderdi. Şam’ı geçen ay da ziyaret eden Mitchell, 2005 yılından beri Suriye’yi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olmuştu.

27.07.2009


 

Endonezya’da domuz gribinde ilk kayıp

Endonezya’da H1N1 virüsünün sebep olduğu domuz gribi hastalığıyla bağlantılı ilk ölüm görüldü. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cakarta’da, virüsle bağlantılı olarak ağır zatürre olan 6 yaşındaki bir kız çocuğunun öldüğü bildirildi.

Açıklamada, küçük kızın, ateş, öksürük ve solunum sorunlarıyla hastaneye kaldırıldığı ve 22 Temmuz’da öldüğü belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 160 ülkeye yayılan H1N1 virüsünden 800 kişinin öldüğünü doğruluyor. Ancak uzmanlar, bu rakamın virüs sebebiyle ölen insanların doğru sayısını yansıtmadığını söylüyor. Gribin, zatürre, kalp krizi ya da felç gibi çeşitli şekillerde insanları öldürebileceğine dikkat çekiliyor.

27.07.2009


 

Arnavutluk seçim sonuçları nihayet açıklanıyor

Arnavutluk’ta, genel seçimlerin yapılmasının üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine karşın seçimin resmî sonuçları hâlâ ilân edilmedi.

Arnavutluk Merkez Seçim Komisyonu, siyasal partilerin oy sayımına ilişkin itiraz ve isteklerinin incelemesini tamamladı. Komisyon başkanı Arben Ristani, düzenlediği basın toplantısında, 28 Haziran’da yapılan genel seçimin resmî sonuçlarının bugün ilân edileceğini açıkladı. Komisyonun bir süre önce açıkladığı ilk sonuçlara göre, genel seçimlerde Demokratik Parti öncülüğünde kurulan sağcı koalisyon ‘’Değişim İttifakı’’, 140 sandalyeli parlamentoda 70, ana muhalefetteki Sosyalist Parti öncülüğündeki sol koalisyon ‘’Değişim Birliği’’ ise 66 sandalye kazanmıştı. Birleşik Sosyalist Hareketi Partisi öncülüğündeki ‘’Bütünleşme İçin Değişim Birliği’’ koalisyonu 4 milletvekili çıkarmıştı.

27.07.2009


 

Afganistan’da bilânço yine ağır

Afganİstan’In çeşitli bölgelerinde çıkan çatışma ve şiddet olaylarında 23 kişinin öldüğü bildirildi.

Savunma ve İçişleri Bakanlıklarının açıklamalarına göre, doğudaki Nuristan vilayetinde Afgan ve koalisyon askerlerinin ortak operasyonunda 16 Taliban öldürüldü. Güneydeki Helmand vilayetinde savaşçıların yola yerleştirdiği mayının patlamasıyla özel bir şirket için çalışan 3 işçi ölürken, güneydoğu vilayeti Paktika’da yola döşenen bombanın patlaması sonucu 2 Afgan askeri öldü, 3’ü yaralandı. Afganistan’ın doğu vilayeti Nangarhar’da da yola yerleştirilen bombanın infilak etmesiyle 2 yol işçisi öldü.

27.07.2009


 

Zelaya sınıra kamp kuracak

Honduras’In sürgündeki devrik lideri Manuel Zelaya, ülkesinin sınırında kamp kuracağını açıkladı.

Zelaya, 28 Haziran’daki darbeden bu yana görüşemediği ailesiyle bir araya gelmesine izin verilinceye kadar sınırda bekleyeceğini söyledi. Zelaya’nın eşi Xiomara Castro ise CNN televizyonuna verdiği demeçte, sınıra giden yolda polis tarafından durdurulduğunu ve geçişine izin verilmediğini savundu.

27.07.2009


 

Iraklı gençler yurtdışında okuyacak

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, her yıl 10 bin Iraklı gencin üniversite eğitimi için yurtdışına gönderileceğini açıkladı.

Resmî ziyaret için Washington’da bulunan Maliki, yeni başlatılacak bir burs programı kapsamında öğrencilerin önümüzdeki 5 yıl boyunca, ABD, Britanya, Kanada ve Avustralya’daki üniversitelere gönderileceğini söyledi. Irak’taki eğitim sisteminin yıllar süren savaş ve diktatörlüğün ardından büyük zarar gördüğünü ifade eden Maliki, ‘’Irak’ta istikrar ve güvenliğin yeniden kazanılmasıyla ileriye bakıyoruz’’ dedi.

27.07.2009


 

El Fetih’te kader kongresi

Fİlİstİnlİlerİn eski lideri Yaser Arafat’ın “Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi” El Fetih’in (Hareket el-Tahrir el-Vatani el-Filistini) 4 Ağustosta Beytüllahim’de yapılacak 6. kongresi, resmen 44, gayriresmî olarak da yarım asırlık geçmişi bulunan direniş hareketi için tam bir kimlik mücadelesine sahne olacak.

Kongre bir anlamda, El Fetih’in direniş mücadelesinin yönünü ve kaderini belirleyecek. Alınan bilgiye göre, 6. kongreye getirilmek üzere birbirine tamamen zıt iki ayrı tüzük değişikliği taslağı hazırlandı. Taslaklar, Kongre Hazırlık Komitesine de sunuldu. Filistin Devlet Başkanı, aynı zamanda El Fetih’in de başkanlığını yapan Mahmud Abbas’ın telkinleri doğrultusunda hazırlandığı belirtilen ve hareketin yönünü tümüyle siyasete kaydırmayı planlayanların değişiklik taslağı, El Fetih’in artık bağımsızlık mücadelesini siyasî yöntemlerle yürütüp, bir parti olarak yoluna devam etmesini öngörüyor. Diğer tüzük değişikliği ise buna şiddetle karşı olan ve bir süre önce Abbas ile El Fetih’in iddialı isimlerinden Muhammed Dahlan’ı, İsrail ile ABD’nin de içinde bulunduğu bir komployla Arafat’ın öldürülmesinde parmağı olmakla suçlayan Faruk Kaddumi çevresinde toplananların hazırladığı taslak. Bu grubun tüzük değişikliğiyse hareketi baştan aşağı bir yeniden yapılandırmaya tabi tutmakla birlikte, diplomatik süreci de kabul edip ama asla “direnişten vazgeçilmemesini” öngörüyor. Her iki taslak çevresinde toplananlar arasında aylardır büyük bir savaş yaşanırken, bu savaşın kongreye de hakim olması ve kongrenin kıran kırana geçmesi bekleniyor. Ancak hangi tüzük kabul edilirse edilsin, bugüne kadar 5 kongre geçirmiş, son iki kongresi arasında 20 yıllık bir ara bulunan hareket için bu kongreye, kuruluşundaki de dahil olmak üzere, “en önemli kongre” veya “kader kongresi” olarak bakılıyor. El Fetihli bir üst düzey yetkili, “Sonuç ne olursa olsun El Fetih bir bölünmeye doğru gidiyor. El Fetih’in kaderi belli artık... Bu, bu kongrede mi olur yoksa birkaç sene sonra mı bilemem. Ama El Fetih’in bölünmesi, sadece bir zaman meselesi” diye konuştu. Aynı yetkili, “Bir anlamda Arafat’ın El Fetih’i olarak mı yola devam edilecek yoksa Arafat’ı ortadan kaldıranların hareketi mi olacak, sorun burada düğümleniyor. Kongrenin adı Arafat Kongresi olarak konuldu. Buna neden Arafat’ın doğum gününe denk getirilmesi ama bu Arafat’ın bu kez yeniden ve gerçekten katledilmesi anlamına da gelebilir” dedi.

Her ikisi de El Fetih’i yeniden yapılandırmayı öngören grupların asıl kavgası, El Fetih’in kuruluş tüzüğündeki ilk 27 maddenin üzerinde düğümleniyor. Bu maddeler, El Fetih’in ilkelerini, amaç ve mücadele yollarını anlatan maddeler. Abbas ve taraftarlarının hazırladığı taslak metin, bu ilk 27 maddenin tamamen rafa kaldırılmasını öngörüyor. Yanı sıra izlenecek siyasî programda da artık silahlı mücadele ve direniş diye bir kavramdan bahsedilmiyor. Böylece El Fetih, ulusal direniş hareketi kimliğinden sıyrılıyor. Resmen kuruluşu öncesi iki hazırlık kongresi yapan, kuruluşundan sonra da uzun yıllar aralıklı 3 kongre daha düzenleyen El Fetih hareketi, son kongresini 1989’da Tunus’ta yapmıştı. Filistin Kurtuluş Hareketi’nin (FKÖ) şemsiyesi altındaki en büyük grup olan El Fetih’in bugüne kadar hiçbir kongresi Filistin topraklarında yapılmadı. Batı

27.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.