27 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Yağlar lavaboya dökülmesİn

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye’de her yıl 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini ve yaklaşık 300 bin ton da bitkisel ve hayvansal atık yağ oluştuğunu belirterek, ‘’Bu yağların lavaboya dökülmeyip geri kazanılmasıyla yılda 300 bin ton biyodizel, 30 bin ton gliserin ve 3 bin 500 ton sabun üretilerek ekonomiye katkı sağlanabilir’’ dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, çevreyle uyumlu şekilde toplanmayarak çöpe atılan atık yağların, çöp depolama alanlarında yangınlara, suların kirlenmesine ve insan sağlığında tehlikelere sebep olduğunu kaydetti. Atık yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralarak kullanılmaz hâle gelmesine sebep olduğunu anlatan Öztürk, bu sebeple tıkanan kanalizasyonların şiddetli yağışlarda görev yapamaz hâle geldiğini ve yağışlı günlerde yolları, caddeleri ve meydanları suların kapladığını söyledi. Bitkisel ve hayvansal atık yağların temiz su ortamına döküldüğü zaman su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlediğini ve zamanla suda bozularak sudaki oksijenin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Öztürk, bitkisel ve hayvansal atık yağların atık su ve atık su arıtma tesisine de ciddî zarar vererek işletme maliyetini arttırdığını dile getirdi. Öztürk, ‘’Atık bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Yani atık bitkisel ve hayvansal yağlar ayrı toplansa, evsel atık sular en az yüzde 25 daha temiz olur’’ dedi. Öztürk, denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağların, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine de zarar verdiğine işaret ederek, ‘’Sıralanan bu olumsuzluklardan dolayı gelişmiş ülkelerde kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasından yüzde 40 oranında lavaboya dökülen bitkisel ve hayvansal atık yağların sorumlu olduğu tesbit edilmiştir’’ diye konuştu. Bitkisel ve hayvansal yağ atıklarının kalorileri çok yüksek olduğu için çok değerli bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden Öztürk, şunları kaydetti: ‘’Ülkemizde yaklaşık olarak 300 bin ton civarında oluşan bitkisel ve hayvansal atık yağların lavaboya dökülmeyip geri kazanılmasıyla yılda 300 bin ton biyodizel, 30 bin ton gliserin ve 3 bin 500 ton sabun üretilerek ekonomiye katkı sağlanabilir. 300 bin ton atık bitkisel ve hayvansal yağ geri kazanılıp biyodizel üretiminde kullanılsa, biyodizelin ekonomik değeri 800 milyon TL olacaktır.’’

ATIK YAĞLARI BELEDİYELER TOPLAMALI

Öztürk, toplanan bitkisel ve hayvansal atık yağların genelde biyodizele dönüştürülerek araçlarda yakıt olarak kullanıldığını, Türkiye’de ve AB ülkelerinde iyi uygulama biyodizel tesislerinin bulunduğunu söyledi. Belediye başkanlarını bitkisel ve havyasal atık yağları ayrı toplatmaları konusunda uyaran Öztürk, belediyelerin atık yağlarını ayrı toplamayan iş yerlerini uyarmasını ve gereğini yapmayanların ruhsatlarının iptal edilerek iş yerinin kapatılması gerektiğini ifade etti. Mustafa Öztürk, evlerde toplanan yağların mutlaka apartmanın ve sitenin bir yerinde geçici depolanarak lisanslı geri dönüşüm firmalarına verilmesi gerektiğini kaydetti.

27.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  HSYK’da düğüm çözülecek mi?

  Denizden yine bomba çıktı

  Karar normalleşme açısından önemli

  Van’da Bediüzzaman coşkusu

  Yüksekova’da patlama: 1 yaralı

  Ekonomi için en büyük hastalık faiz

  4.6 milyon sabıka kaydı silindi

  Şırnak’ta iki DTP’li ölü bulundu

  Üniversite öğrencileri serbest bırakıldı

  Husûmet kavgası: 7 yaralı

  Çin Başkonsolosluğuna siyah çelenk

  Vişnemizin kıymetini bilmiyoruz

  Piyasadan en çok Çin malları toplatılıyor

  Neredeyse vergi kaçırmayan yok

  Konya’da feci kaza: 5 ölü

  Sağlıktan tasarruf olmaz

  HSYK önünde eylem çağrısı

  Sakarya’da 20 hektarlık orman kül oldu

  İzmir yollarına ısıya dayanıklı asfalt

  Muş’ta evleri ve camiyi su bastı

  Yağlar lavaboya dökülmesİn

  K. Kore fast food ile tanıştı

  Güneşten istifade için güneşlenmek şart değil

  Karagöl’e alüvyon tehdidi

  Maceracı turistlerin tercihi, Olimpos

  Karavancıları Türkiye’ye çekmek lâzım

  Sigarayı bırakma polikliniğine yoğun ilgi

  Organik oyuncak projesi hayata geçiyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.