10 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Bodrum’da hayatın gerçek yüzü

Türkİye’nİn önemli turizm merkezlerinden Bodrum’da tatilciler için düzenlenen dans, müzik ve gösteri ağırlıklı eğlenceler sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. İlçede tatil yapan yerli ve yabancı turistler gün boyunca denize giriyor ve sahilde güneşleniyor. Aralarında sanat, spor ve iş dünyasından çok sayıda ünlünün de bulunduğu kişiler, yazı eğlenerek geçiriyor. Eğlence hayatının sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü Bodrum’un birkaç kilometre dışındaki çöplüklerde hurda toplayarak hayatını sürdüren insanlar ise Bodrum’da hayatın farklı ve gerçek yüzünü oluşturuyor. Güneşin doğuşuyla çöp kamyonlarının getirdiği çöplerin arasında ‘’hurda demir, plastik, cam ve plastik şişe’’ arayan işçiler, ayrıştırdıkları malzemeleri satarak hayatlarını sürdürüyor.

12 yıldır Bodrum’un Yalıkavak beldesindeki çöplükte yaşayan 8 aile, çöplükte 3 gün önce çıkan ve kısmen kontrol altına alınan yangın yüzünden evsiz kaldı. Çöplüğün yanında bulunan barakaları güvenlik gerekçesiyle boşaltılan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, çöplüğün yanındaki arazide kurdukları naylon çadırlarda yaşama savaşı veriyor. Yanan çöplükten hurda toplamaya çalışan çocuklar ise yoğun dumana aldırış etmeksizin aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyor. Çocuklar, çalıştıkları için okullarındaki derslerini ihmal ettiklerini belirterek, ‘’Oyun oynamaya vaktimiz olmuyor. Okuldan gelince çöplükte çalışmaya başlıyoruz. Yaşıtlarımız gibi oyuncaklarımız yok. Yaşadığımız çöplük çok sağlıksız ama başka yaşayacak yer yok. Sık sık hasta oluyoruz’’ dedi.

Çöplükte 12 yıldır yaşama savaşı veren ailelerin göçmen olarak Selanik’ten geldiğini ifade eden 70 yaşındaki Fikri Cankır, çöplükte bir süre önce çıkan yangında her şeylerini kaybettiklerini hatırlatarak, ‘’O yangından sonra kaymakam bize maddî yardımda bulundu. 24 torunum var buradaki durumumu görüyorsunuz. 12 yıldır boğaz tokluğuna çalışıyoruz. Burada ailemle gün boyu demir ve plâstik topluyorum. Aylık elime 300 TL geçiyor’’ diye konuştu.

Cankır, hiçbir sosyal güvencesi olmadığına işaret ederek, şunları söyledi: ‘’Eski bir kamyonum vardı o da geçen yıl çıkan yangında yandı. Bu çöplükte 8 baraka var. Mum ışığında yemek yiyoruz, devlet büyüklerimiz bize jeneratör alsa biz mazotunu alırız. 8 aileden 1’er TL toplayıp mazot alsak yemeğimizi karanlık odada yemek zorunda kalmayız. Burada günde 10 TL kazanıyoruz.’’

Eşiyle birlikte çöplükte çalışan Güler Cankır ise çöplükte zor şartlarda yaşadıklarını ifade ederek, ‘’Burada yaşamak çok zor, sık sık hasta oluyoruz. Geçen hastaneye gittim, param olmadığı için senet yaptılar. Bende sinir hastalığı ve kalp rahatsızlığı var çok sık hastaneye gidiyorum. Yeşil kartım olsa çok iyi olur’’ dedi. Bodrum / aa

10.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ailelerin borç yükü arttı

  İşsizlik fonuna gözünüzü dikmeyin

  “İhtiyacın kadar fındık sat”

  20 bin işçi yurt dışına gitti

  Makamlar gelip geçicidir

  Özkök’e darbe planı

  Üzüm ye, şifa bul

  Türkiye, kanseri silecek

  Sigarayı bırakan diyete başlamalı

  Kim demiş baykuş uğursuz diye!

  Adalet gecikti, ömrü hapiste geçti

  Yörük kahvaltısı kazanç kapısı oldu

  En son gelen birinci oldu

  Terör olmasaydı, durum farklı olurdu

  Şırnak’ta bir PKK’lı teslim oldu

  DP’den harç zammına tepki

  15,8 milyar dolarlık sermaye yurt dışına gitti

  PKK’lılar cep doldurma peşinde

  Demokrasiyi sindiremeyenlerle uğraşıyoruz

  KAMU-SEN: Yoksulluk sınırı bin 400 TL

  Bodrum’da hayatın gerçek yüzü

  Sözleşmeli öğretmen atamalarına itiraz

  Turist sayısında artış bekleniyor

  Engelliler hayata akülü arabayla tutunuyor

  Ramazan fırsatçılarına dikkat

  Bilgi edinme kanunuyla adalet şeffaflaşıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.