28 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

RAMAZAN HALLERİ

Yetmiş hikmetli bir açlık - OSMAN ZENGİN

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’ne, Harb-i Umumi’nin (1. Cihan Harbi) beşinci senesinde, hakikatli bir rüya-yı hayaliyede; “Müslümanlara gelen bu açlık, bu zayiât-ı mâliye (malla ilgili zayiât) ve meşakkat-i bedeniye (bedenle ilgili sıkıntılar) nedendir?” diye sorulmuş. O da rüyasında; zekât, oruç ve namazla alâkalı olarak çok güzel cevap vermiştir. Bunun oruçla ilgili kısmı şöyledir: “Hem senede yalnız bir ayda, yetmiş hikmetli bir açlık bizden istedi. Biz nefsimize acıdık; muvakkat ve lezzetli bir açlığı çekmedik. Cenâb-ı Hak, ceza olarak, yetmiş cihetle belâlı bir nev'î orucu beş sene cebren bize tutturdu.”

Demek ki, orucun yetmiş hikmeti varmış. Hikmetsiz bir şeyi Cenâb-ı Hak yaratmadığı gibi, insana da kaldıramayacağı yükü zaten yüklemez! Eee, peki durum böyleyken, oruçtan korkmak niye? Hâşâ, Cenâb-ı Hak, bizi aç bırakmakla zulüm mü ediyor? Asla ve kat’a! Her şeyinde, her işinde bir hikmet olduğu gibi, bunda da işte Üstadımızın ifadesiyle yetmiş hikmet bulunmaktadır.

Bugün, bu tıbben de çok defa isbat edilmiş bir gerçektir ki, orucun vücuda faydası çoktur. Tıbbî olarak izahını tabiblere bırakıp, sadece şunu söylesek de yeterdir her halde. Bir fabrika, makine, otomobil veya en basitinden süpürgeyi devamlı çalıştırabilir miyiz? Elbette hayır! Muhakkak dinlenmesi lâzımdır. Peki, vücud denilen harika makinanın dinlenmeye, istirahata, yıllık periyodik bakıma ihtiyacı yok mudur?

Nefse taviz vermemeliyiz. Yoksa, senede bir ay hikmetli açlığı çekmezsek—ki lezzetli ve geçici bir açlık—o zaman ona bedel, (Allah muhafaza) öyle bir açlığa düşeriz ki, yıllarca aç kalma musîbetine dûçâr olur, oruç tutmadığımıza bin pişman oluruz. Sonradan pişman olmamak için, haydi şimdiden yetmiş hikmetli açlığa razı olup, Allah için aç kalıp, oruç tutalım!

28.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir sahabenin günlüğü

  RAMAZAN HALLERİ

  PEYGAMBER KISSALARI

  SOHBET İKLİMİ

  RAMAZANİYE

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  İLMİHAL

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  MİNİ HİKÂYELER

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  RAMAZAN TAKVİMİ

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.