02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

AĞUSTOS, IRAK’TA ÖLÜMLERİN EN ÇOK OLDUĞU AY

GERİDE bıraktığımız Ağustos ayı, Irak’ta son 13 ay içerisinde saldırılarda en fazla ölümün yaşandığı dönem oldu.

Resmi rakamlara göre geçtiğimiz Ağustos ayında meydana gelen saldırılarda 456 kişi öldü. Saldırılarda ayrıca bin 592 sivil, 129 polis ve 20 asker de yaralandı. Irak İçişleri, Savunma ve Sağlık Bakanlıkları’nın hazırladığı istatistiklere göre Ağustos’ta meydana gelen saldırılarda 293 sivil, 48 polis ve 15 asker vefat etti. Bu rakamla Ağustos ayı, 465 kişinin öldüğü Temmuz 2008’den bu yana saldırılarda en çok kişinin öldüğü ay oldu.

02.09.2009


 

SINIRLAR AÇILACAK, İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK

Protokolün Dışişleri Bakanlığı tarafından dağıtılan gayri resmî tercümesinde iki ülkenin, ikili ilişkilerini karşılıklı çıkarlara saygı ve güven temelinde geliştirme hedeflerini göz önünde bulundurarak, ortak çıkarları temelinde, siyasî, ekonomik, enerji, ulaştırma, bilimsel, teknik, kültürel ve diğer alanlarda geliştirmeye ve ilerlet-meye kararlı olduğu vurgulanıyor.

MECLİS ONAYLARSA İŞLERLİK KAZANACAK

Uluslararası ve bölgesel örgütler ise işbirliğinin, iki ülke arasında özellikle BM, AGİT, Avrupa Konseyi, Avrupa-Atlantik İşbirliği Konseyi ve KEİ kararları kapsamında geliştirilmesine destek veriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 6 haftalık bir sürecin başlatıldığını ifade ederek, anlaşmanın sınırların tanınması esasına dayandığını belirtti. Başbakan Erdoğan da protokolün TBMM'nin onayından sonra işlerlik kazanacağını söyledi.

ERMENİSTAN AÇILIMI

PROTOKOLÜN Dışişleri Bakanlığı tarafından dağıtılan gayriresmî tercümesinde iki ülkenin, halklarının yararına hizmet etmek amacıyla iyi komşuluk ilişkileri tesis etmeyi, siyasî, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ikili ilişkileri geliştirmeyi arzuladığı belirtiliyor. Türkiye ve Ermenistan, ikili ve uluslar arası ilişkilerinde, eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkelerine saygılı olacakları ve bu ilkelere saygı gösterilmesini sağlayacakları yönündeki taahhütlerini teyit ediyor. Protokolde, iki ülke arasında güven ve itimat ortamı oluşturulmasının ve bunun muhafaza edilmesinin, bütün bölgede barışın, güvenliğin ve istikrarın kuvvetlenmesine katkıda bulunacağını, güç kullanımından ya da güç kullanma tehdidinden imtina etme, anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunmasının öneminin akılda tutulduğu belirtiliyor.

İki ülke arasındaki mevcut sınırın uluslar arası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanındığı teyit ediliyor, ortak sınırın açılması hususunda aldıkları karar vurgulanıyor. Türkiye ve Ermenistan, iyi komşuluk ilişkileri anlayışıyla bağdaşmayacak herhangi bir siyaset izlemeyeceklerine dair taahhütlerini yineliyor. İki ülke, hangi sebeple olursa olsun terörizmin bütün biçimlerini, şiddeti ve aşırıcılığı kınayarak, bu tür eylemlerin teşvikinden veya müsamaha görmesinden kaçınılacağını ve bunlara karşı mücadelede işbirliğine gidileceğini taahhüt ediyor. Ortak çıkarlar ve iyi niyet zemininde, barış, karşılıklı anlayış ve uyum hedefleri doğrultusunda ilişkileri için yeni bir model geliştirme ve istikamet belirleme iradelerini teyit ediyor.

Protokolde, “1961 tarihli Diplomatik İlişkilere Dair Viyana Sözleşmesi uyarınca bu Protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diplomatik ilişki kurulması ve karşılıklı olarak diplomatik temsilcilik açılması hususunda anlaşmışlardır” ifadelerine yer veriliyor. Protokol, iki ülke parlamentosunda onaylanmasını takiben, onay belgelerinin değişimini takip eden ilk ayın ilk günü yürürlüğe girecek.

Protokolde iki ülkenin ortak çıkarları temelinde, siyasî, ekonomik, enerji, ulaştırma, bilimsel, teknik, kültürel ve diğer alanlarda geliştirmeye ve ilerletmeye kararlı olduğu vurgulanıyor. Uluslar arası ve bölgesel örgütlerde işbirliğinin, iki ülke arasında özellikle BM, AGİT, Avrupa Konseyi, Avrupa-Atlantik İşbirliği Konseyi ve KEİ kapsamında geliştirilmesine destek verildiği belirtiliyor.

Ayrıca protokolde “İki halk arasında karşılıklı güven tesis edilmesi amacıyla mevcut sorunların tanımlanması ve tavsiyelerde bulunulmasına yönelik olarak, tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelemesini de içerecek şekilde bir diyaloğun uygulamaya konulması”nda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Bu ifade, Ankara’nın Ermeni soykırımı iddialarının tarihçiler komisyonu tarafından incelenmesi çağrısının kabul edildiğini gösteriyor. Türkiye ve Ermenistan ayrıca iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında düzenli siyasî istişare gerçekleştirilmesi konusunda da mutabakat sağlandı. İki ülke, mevcut ulaştırma, iletişim, enerji altyapısı ve şebekelerinden en iyi şekilde istifade edilmesi ve bu yönde tedbirler alınması; işbirliğini güçlendirmek amacıyla ikili hukukî çerçevenin geliştirilmesi konusunda da anlaştı.

Protokollerin ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunduğu belirtilen açıklamada, siyasî istişarelerin 6 hafta içinde tamamlanacağı, bunu müteakiben protokollerin imzalanacağı ve her iki parlamentonun onayına sunulacağı belirtildi.

02.09.2009


 

Dünya kamuoyu gelişmelerden memnun

TÜRKİYE ve Ermenistan’ın ilişkileri normalleştirme çalışmaları kapsamında iç siyasi istişareleri başlatma kararı ABD tarafından memnuniyetle karşılandı.

Ermeni diasporasının en etkin olduğu ülkelerden ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Türkiye ve Ermenistan’ın yaptığı ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Kelly, ABD’nin uzun süredir, normalleşmenin önşartsız ve makul bir zaman diliminde sağlanması pozisyonuna sahip olduğunu hatırlattı. Türkiye ve Ermenistan’a mutabık kalınan çerçevede hızla hareket etme çağrısı yapan Sözcü, “Bölgenin genelinde barış, güvenlik ve istikrara katkı sağlayacak tarihî bir süreç olan normalleşmeye destek için her iki hükümetle yakından çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Bu arada ortak açıklamaya, Ermeni diasporasının etkin olduğu diğer ülke Fransa’dan da destek geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy adına yapılan açıklamada, normalleşmenin ‘bölge istikrarına katkıda bulunacak tarihi bir olay’ olacağına dikkat çekildi. Fransa, Türk ve Ermeni yetkilileri kutladı. Dünya basını da Türkiye ile Ermenistan arasındaki anlaşmaya yer verdi. ABD, Avrupa ve Arap basını gelişmeyi okuyucularına aktardı. İngiliz The Times gazetesi “Türkiye ve Ermenistan diplomatik ilişki kuruyor” başlığını attı. Gazete, “Onlarca yıl düşman olan Türkiye ve Ermenistan diplomatik ilişki kurmak için adım attı.” dedi. İrlandalı Telegraph gazetesi de “Türkiye ve Ermenistan diplomatik ilişki kurmak için anlaştı” dedi. The Washington Times gazetesi de gelişmeye sayfalarında yer ayırdı. El Cezire kanalı da gelişmeye yer verirken Türkiye ve Ermenistan’ın diplomatik ilişki kurmak için anlaştığını belirtti.

02.09.2009


 

Davutoğlu: Türk-Ermeni ilişkileri normalleşecek

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında paraf edilen iki protokolle başlatılanın 6 haftalık bir iç siyasî süreç olduğunu ifade ederek, 6 hafta sonunda imzalanacak olan bu protokollerin yürürlüğe girmesi için TBMM’nin onayı gerekeceğini kaydetti.

KKTC’de soruları cevaplayan Davutoğlu, Ermenistan ile Türkiye arasında paraf edilen iki protokole ilişkin soruları cevapladı. Davutoğlu, Türkiye ve Ermenistan’ın, İsviçre’nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü” çerçevesinde “sınırların tanınmasının önemli bir unsur” olduğunu söyledi. “Kars anlaşmasıyla ortaya çıkan uluslar arası normlar etrafında sınırların tanınmasının temel olduğunu” belirten Davutoğlu, “O olmadığı zaman komşuluk ilişkisinden bahsetmek mümkün olmaz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, donmuş kriz ve sınırların “elde patlamaya hazır bombalar gibi” olduğunu söyleyerek, “asırlar boyu birlikte sorunsuz şekilde yaşanan Ermenistan ile ortak tarihin güzel yanlarını hatırlatan bir perspektifte buluşulması ve Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin, Türk-Ermeni normalleşmesine gitmesi” gerektiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin önünün açılması gerektiğini belirterek, ancak buna paralel olarak Ermeni-Azeri ihtilafının çözülmesinin önemine de işaret etti ve uluslar arası hukuka dayalı olarak bu ilişkilerin normalleşmesinin de bu vizyonun bir parçası olduğunu kaydetti. “Gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır” diyen Davutoğlu, Erdoğan’ın geçen Cuma Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i aradığını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun da Cumartesi günü Bakü’ye giderek gerekli bilgilendirmelerde bulunduğunu belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Biz hiçbir zaman Azerbaycan’ın Türkiye’nin menfaatlerini gözetmeden bir politika geliştireceğine, kim ne söylerse söylesin inanmayız. Aynı şekilde Azeri kardeşlerimizin de onların menfaatlerini gözetmeyecek bir politikanın Türkiye tarafından yürütülmeyeceğine mutlak olarak inanmasını bekliyoruz. Hiçbir süreç, bizim için Türkiye-Azerbaycan dostuluğundan daha önemli değildir.” Davutoğlu, bu sürecin Azerbaycan’ın millî menfaatlerine zarar vermeyeceğini, bu konudaki tutumlarının çok açık olduğunu söyleyerek, bu süreçle Yukarı Karabağ ve işgal altındaki topraklarla ilgili meselelerin çözümünün de ciddî bir ivme kazanacağına inandıklarını kaydetti.

02.09.2009


 

Japonya’da yeni dönem başlıyor

JAPONYA'DA hafta sonunda yapılan genel seçimleri kazanan muhalefet partisi lideri Yukio Hatoyama’nın başbakanlığının onaylanması için meclis 16 Eylülde özel oturumla toplanacak.

Milletvekilleri, meclisin 16 Eylülde toplanarak Demokratik Parti lideri Hatoyama’nın başbakanlığı için oylama yapacağını, böylece Hatoyama’nın kabinesini oluşturma yolunun açılacağını söyledi. Hatoyama’nın partisi, neredeyse 54 yıl kesintisiz iktidar olan Liberal Demokratik Parti’ye karşı ezici bir zaferle seçimi kazandı. Liberal Demokratlar, 1993-1994 yıllarındaki 10 aylık bir kesinti dışında, 1955’ten bu yana Japonya’yı yönetmişti. Hükümetten ayrılmaya hazırlanan Liberal Demokratların, artan işsizlik, yüksek vergiler gibi ekonomik sorunlar sebebiyle kamuoyu desteği zayıflamıştı.

02.09.2009


 

AB, protokollere “büyük önem veriyor”

AVRUPA Birliği, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin parafa edilmesine “büyük önem verdiğini” açıkladı.

AB Komisyonu’nun dış ilişkilerinden sorumlu komiseri Benita Ferrero-Waldner, iki ülke arasındaki anlaşmadan memnuniyet duyduğunu söyledi. Waldner, bölgedeki istikrar için iki ülkenin ilişkilerini “hızlı” bir şekilde normalleştirmesini de istedi.

02.09.2009


 

İsrail askerleri Filistinli gençlerle çatıştı

İSRAİL askerlerinin, Ramallah yakınlarındaki Yahudi yerleşimine molotofkokteyli atan bir grup Filistinli gence açtığı ateşte yaralanan 15 yaşındaki çocuk sabaha karşı vefat etti.

Filistinli kaynaklara göre, önceki gece Ramallah’ın hemen yanıbaşındaki Beit El Yahudi yerleşimine molotofkokteyli atan bir grup gençle İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Askerlerin olay yerindeki gençlere karşı gerçek mermiler kullandığı, yaralıları almaya gelen ambulans ve sağlık personeline de ateş açtığı, ambulans şoförü dahil 5 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi. Askerlerin, olay yerindeki gençlerden 4’ünü de gözaltına aldığı bildirildi. İsrail askerlerinin Ramallah’ın yanı sıra Kalkilya ve El Halil’de gece boyunca gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 9 olduğu kaydedildi.

02.09.2009


 

Olmert’in işlemediği suç kalmamış

İSRAİL kurulduğundan bu yana ilk kez, başbakanlık görevinde bulunmuş bir kişi mahkeme sıralarında savunma yapacak. Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının başbakanlıktan istifaya götürdüğü Ehud Olmert hakkında savcılık iddianame hazırladı.

Hakkındaki iddialarla ilgili birçok soruşturma dosyası kapatılan Olmert, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik ve gelir vergisi kaçırmakla resmen suçlandı. Kamu savcılığının hazırladığı iddianame, Olmert’e karşı polisin yaptığı üç soruşturma üzerinde yoğunlaştı. Olmert’e karşı açılan yolsuzluk davasının Yüksek Mahkemede olası bir temyize başvuru olmaksızın 4 yıla kadar sürmesi bekleniyor.

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.