04 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

BİR ÂYET, BİR YORUM

Emredildiği gibi dosdoğru olmak: Sirat-i müstakım - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

Akıl kuvveti, insana iyilikleri ve kötülükleri birbirinden ayırt etmesi için verilmiştir. Aklın ifrat, yani aşırı mertebesi cerbezedir. Cerbezeli akıllar, hakkı batıl, batılı hak, doğruyu eğri, eğriyi doğru gösterecek kadar aldatıcı bir zekâya sahip olur. Bu tür insanlar herkesi aldatmaktan başka bir şey düşünmezler. Aklın tefrit mertebesi olan gabavet ise “ahmaklık” demektir. Bu tür insanların maksatları doğru olabilir, ama gittikleri yol yanlıştır. Akıl kuvvetinin vasat, orta mertebesi ise hikmettir. Hikmetten, isabetli görüş, iyi düşünce, kabul edilen fikir, işlerin inceliklerini anlamak, felâketlerin inceliklerini bulmak gibi durumlar ortaya çıkar. Hikmet mertebesini elde eden bir insan, hakkı hak bilir, ona uyar, batılı batıl bilir, ondan kaçınır.

İşte “Ya Rabbi, bize sırat-ı müstakîmi hidayet olarak ver” diye duâ ederken, bu üç kuvvetin (kuvve-i şeheviye, kuvve-i gadabiye, kuvve-i akliye), iffet, şecaat ve hikmet olan orta mertebelerini Allah’tan istiyoruz. Bununla iyi bir insan, iyi bir anne, iyi bir baba, iyi bir toplum ferdi, iyi bir kul olmak istediğimizi deklare etmiş oluyoruz.

Güzel ahlâk sahibi olmak, bu orta yola sahip olmaktır. Peygamberimiz (asm) “Hayru’l-umûri avsatuhâ” buyurmuştur, yani işlerin en hayırlısı orta yolda olandır. Yine Peygamberimiz (asm) “Şeyyebetnî sûrete hud” (Hud Sûresi beni ihtiyarlattı) buyurmuştur. “Niçin ya Resulallah” diye sorulduğunda, “Çünkü, orada ‘Festakim kemâ umirte’ buyurulmaktadır.” Yani “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.”

Yüce Allah bizlere emrettiği gibi dosdoğru olmayı, son nefesimize kadar “sırat-ı müstakim”de bulunmayı nasib etsin.

“Allahümme erine’l-hakka hakkan, farzukna ittibâahu. Ve erine’l-batıla batılan, farzukna içtinâbahu.” Allah’ım! Bize hakkı hak bilip ona ittibâ etmeyi, batılı da batıl bilip ondan kaçınmayı nasip et. Âmin.

04.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  PEYGAMBER KISSALARI

  Bir Sahabenin Hayatı

  SOHBET İKLİMİ

  RAMAZANİYE

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  MİNİ HİKÂYELER

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  İLMİHAL

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  DENİZCİNİN RAMAZANI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.