05 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU PATLATIR

Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos ayına ilişkin fiyat gelişmelerini değerlendirdi. MB'ce yapılan açıklamada, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesi gerektiği belirtildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise zamlı tarifenin uygulanması halinde mahkemeye gideceklerini söyledi.

ZAM ORANI YILLIK ENFLASYONUN İKİ KATI

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda “Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 oranında yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemelidir” tavsiyesinde bulundu. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, elektriğe yapılan zamma ilişkin, ‘’Bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar’’ dedi.

Elektrik zammı çarpacak

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, elektriğe yapılan zamma ilişkin, ‘’Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar’’ dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı da olan Parseker, elektriğe yapılan zammın bütçe açığı konusuyla doğrudan ilgili olduğunu belirtti. Sanayiciler ve ticaret erbabının, iç talebin çok zayıf olması nedeniyle maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığını ifade eden Parseker, şunları kaydetti: ‘’Elektrik zammı yaklaşık yüzde 7-10 aralığında konutlara ve sanayi işletmelerine yansıyacak. İç talebin yanında ihracatımızdaki son azalmaları da hesaba kattığımızda, güç durumda olan sanayicimizin bu zam ile birlikte, dış piyasalarda rekabet gücünü daha da yitireceği açıktır. Küresel finansal kriz, ülkemizde finans sektörünü değil reel sektörü etkiledi. Tüketici güveni ve üretim halen çok düşük düzeylerde. Biz de sorun, iç ve dış talebin hızla azalması. Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar. Ayrıca hemen ekleyelim ki, bütçe açığı ve bütçe disiplini nedeniyle zaman içinde bu zamlardan başkalarını da görme olasılığı piyasada işlerin kolay olmadığını bizlere hatırlatıyor.’’

‘’ZAMMI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’’

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise ‘’TEDAŞ’ın bu zammı 2009’u karla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını’’ ileri sürdü. Kaya, bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek, şunları söyledi: ‘’Yüzde 7-10 yansıması düşünülüyor. Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektriğe zam ise 2 katı. Elektrik, devletin vatandaşlara sunması gereken hizmettir. Bizler buna katılım payı öderiz. Elektrik vatandaşa satılır ve kar elde edilir hale geldi. Ekim ayında tüketici elektriği pahalı kullanırsa zammı yargıya taşıyacağız. Tüketicilerin yüksek faturalar ödeyecek hali kalmamıştır.’’

Enflasyonu yükseltir

Merkez Bankası, elektriğe yapılan zammın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağını belirtti. Merkez Bankası, Ağustos ayı fiyat gelişmelerine ilişkin raporunu yayınladı. Raporda, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranının istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiği belirtildi. Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceğini öngören Merkez Bankası, baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmininde bulundu. Uluslar arası petrol fiyatlarındaki yükselişle akaryakıt fiyatlarının Ağustos ayında yüzde 5.02 oranında arttığını hatırlatan Merkez Bankası raporunda, “Bu dönemde, başta İstanbul olmak üzere şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 1.48’e yükseldi. Elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı not edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

05.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  TİSK: Bu kritik şartlarda zam olmaz

  ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU PATLATIR

  Belirsizlik sürüyor

  4 ile vali atandı

  İş adamları Ermeni açılımından umutlu

  Genelkurmay ‘bilgilendirdi’

  Türk: Bölünme değil, özgürlük istiyoruz

  Aile içi cinayetleri medya abartıyor

  Kayıt parası ödemeyin

  Gurbetçilerin tren yolculuğu sürüyor

  Kredi kartı barışı uzatılsın

  TOKİ’den kampanya

  Geçidi kullanmadı, canından oldu

  THY’nin Endonezya seferleri başladı

  Sürücülere, zorunlu mola

  Sakal-ı Şerif İzmit’te ziyarete açıldı

  Teknoloji ile tek mahyada 5 yazı

  Öğrencilere iş teklifi yağıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.