05 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

SOHBET İKLİMİ

Kur’ân tefekkürü emrediyor - NADİ AKSOY

İnsan tabiatı itibariyle öğrenmeye müştak, araştırmaya hırslı ve ilme âşıktır. İster ki eşyanın sırlarına vakıf olsun, kendince her şeyin iç yüzünü fark edebilsin.

İnsandaki bu hırs, meçhuliyet perdesini aralama hasreti onu düşünmeye sevk etmiştir. His ve şuura sahip olan hiçbir insan bundan müstesna kalamamıştır. Esasen bu, hayat hakikatinin insana verdiği bir haslet olmalıdır. Peki, kendini bilmeyen insanın kâinat hakkında böylesine derin bir inceleme arzusu taşıması mümkün mü? Elbette değil. İnsan öncelikle nereden gelip nereye sevk olunduğunu, esas hayat vazifesinin ne olduğunu düşünmelidir. Ancak böylelikle kalbi sükûna erer, ruhu tatmin olur. İnsan et-kemik gibi maddî unsurlardan meydana gelmediği için, aç kaldığı zamanki ıztırabının bir misli ruhunun bu tür hakikatlerden mahrum kalmasından ortaya çıkar.

Yüce Allah Kur’ân da insana, düşünmeyi (tefekkürü) emreder. Tefekkürün malzemesi ise kâinat kitabındadır. Kur’ânda tefekkürü emreden çok sarih ifadeler vardır ki bunlardan bazıları şunlardır.

“Bu insanlar devenin nasıl yaratıldığına, semanın nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yerin nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı?”(Ğaşiye 1720) âyetiyle, insan hem araştırmaya hem de göz önündeki âyetleri okumaya çağrılır. Yine Ankebut Sûresindeki bir âyette (20), insanın yeryüzünü dolaşıp, yaratılışın nasıl başlatıldığını düşünmesi istenir. Bakara Sûresindeki (164) âyetlerde bunlara ilâveten, gece ve gündüzün birbiri peşi sıra getirilmesi, denizler içinde gemiler yürütülmesinde, bulutların itaatkâr olarak yer ve gök arasında dolaştırılmasında büyük hikmetlerin bulunduğuna dikkat çekilir.

Kurân kâinatı okumamızı emrederken, insanların basit telâkki edebilecekleri hususları da dikkate sunmaktadır. “Bir de insan yediği şeylere baksın” (Abese 24), “İnsan neden yaratıldığına bir baksın” (Tarık 5)

05.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  İLMİHAL

  Bir Sahabenin Günlüğü

  SOHBET İKLİMİ

  RAMAZANİYE

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  PEYGAMBER KISSALARI

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  MİNİ HİKÂYELER

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.