29 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sağlık harcamaları neden artıyor?

Sağlık harcamalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan SGK Başkanı Emin Zararsız, genç nüfusa rağmen sağlık giderlerinin altı yılda 7,2 milyar liradan 27,6 milyar liraya çıktığını kaydederek, “Bizi endişelendiren sağlık harcamalarındaki artıştır. Buna ‘dur’ demek gerekir. Gereksiz ilaç kullanımını, israfı ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.

Sağlık harcamaları niye artıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, genç nüfusa rağmen sağlık giderlerinin altı yılda 7,2 milyar liradan 27,6 milyar liraya çıktığını kaydederek “Bizi endişelendiren sağlık harcamalarındaki artıştır. Buna ‘dur’ demek gerekir. Gereksiz ilaç kullanımını, israfı ortadan kaldırmalıyız” dedi.

Zararsız, SGK’nın “Sosyal Güvenlik” dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son yıllarda sağlık konusunda önemli değişimler yaşandığını belirtti. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı çatısı altında birleştirilmesine atıfta bulunan Zararsız, “Düşünün 150 hastaneye 40 milyonun, 700 hastaneye 25 milyonun mahkûm edildiği sistemden, şimdi hiçbir ayrım olmaksızın 70 milyonun özel, üniversite, devlet hastanelerine rahatça gidebildiği ilaçlarını eczanelerden rahatça alabildiği bir sisteme geçtik” diye konuştu.

Sağlık harcamalarına da değinen SGK Başkanı Zararsız, toplam sağlık harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranına bakıldığında Almanya’nın 10,1, Fransa 11,1, İspanya 8,2, İtalya 8,9 iken Türkiye’de 6,3 olduğunu belirtti. Aynı ülkelerdeki kişi başı sağlık harcamasına bakıldığında Almanya’da 3 bin 499, Fransa’da 3 bin 800, İspanya’da 2 bin 700 dolar olduğunu kaydeden Zararsız, Türkiye’de ise 880 dolarda kaldığını aktardı. Zararsız, sadece bu verilere bakarak değerlendirme yapmanın doğru olmayacağına, 65 yaş üstü nüfusa bakmak gerektiğine dikkat çekerek, en fazla sağlık harcaması yapılan yaş grubunun 65 yaş üstü olduğunu ifade etti. Zararsız, Türkiye’de bu oranın yüzde 6,8 gibi çok düşük bir oran olduğunu belirterek, “Yani Türkiye genç bir nüfusa sahiptir ve sağlık harcamalarının bu ülkelere göre çok daha az olması normaldir” ifadelerini kullandı.

“AYDA 23 MİLYON REÇETE YAZILIYOR”

2002 yılında 7,2 milyar lira olan sağlık harcamalarının 27,6 liraya ulaştığını ve sürekli artma eğilimi gösterdiğini dile getiren Zararsız, “Bizi endişelendiren sağlık harcamalarındaki artıştır. Buna ‘dur’ demek gerekir” dedi. Zararsız, ilaç harcamalarında da 2002 yılına göre yüzde 46,34 oranında reel artış yaşandığını belirterek, toplam sağlık harcamaları içindeki ilacın payının yüzde 30’u ulaştığını söyledi. Bu oranın ABD’de yüzde 12,6, Japonya’da yüzde 19,6, İngiltere’de yüzde 15,8, Almanya’da yüzde 14,8’de kaldığına dikkat çekti. Türkiye’de ayda 23 milyon reçete yazıldığına işaret eden Zararsız, gereksiz ilaç kullanımının, ilaç israfının sona ermesi gerektiğini söyledi. İlaçta kare kod sistemine mutlaka geçilmesi gerektiğini belirten Zararsız, suiistimallerin önlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, bir kişiye 93 defa çekilen usulsüz MR’ı örnek gösterdi.

29.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Sahte çürük raporu” çetesine 6 tutuklama daha

  DARBE ÖVGÜLERİ TEPKİLER ÜZERİNE KİTAPTAN ÇIKARILMIŞTI

  Meclis de, kurumlar da yeni anayasaya hazır değil

  CHP’li Okay’ın kardeşi ifade verecek

  İsveç elçisinden üyelik desteği

  Adana’da iki araç kundaklandı

  Okullar kışlalaştırıldı, öğrenciler askerleştirildi

  Sağlık harcamaları neden artıyor?

  Statükoculuk çıkmaz yol

  Arınç: RTÜK’ün yayın öncesi müdahale yetkisi yok

  IMF toplantısına 15 bin kişi katılacak

  Hurda araç sahiplerini “af” da ikna edemedi

  Antalya’ya 9 ayda 7,5 milyon turist geldi

  “Açılım” kapıya da yansıdı

  Petrol, 66 doların altında

  “Atak” ilk kez havalandı

  Erken kar yaylada mahsur bıraktı

  TRABZON’DA 25 KÖYÜN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

  Katsayı engeli kalktı dersanelere ilgi arttı

  Hemzemin geçitte feci kaza: 3 ölü, 15 yaralı

  Adrese teslim yeşilkart

  İlaç fiyatları düşecek

  Kadınların kalbi daha hassas

  Netbooklar, notebookların yerini alıyor

  Kolları yok, ama boğazı yüzerek geçti

  “Okullarda el yıkama dersi verilmeli”

  Bel ağrılarını hafife almayın

  Su her zaman önemliydi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.