01 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Pasifik’te deprem, G. Asya’da kasırga

Pasifik’te önceki meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremde, Amerikan Samoası’nda ölenlerin sayısının 100'ü geçtiği bildirildi. ABD toprağı Amerikan Samoası’nın açıklarında denizin altında meydana gelen deprem sonrası bölge, ‘afet bölgesi’’ ilan edildi.

TROPİK KASIRGA FİLİPİNLER, VİETNAM VE

KAMBOÇYA'YI VURDU

Filipinler ve Vietnam’da çok sayıda can kaybına yol açan tropik Ketsana kasırgası Kamboçya’yı da vurdu. Özellikle bu üç ülkeyi etkileyen kasırgada ölenlerin sayısı hızla artıyor. Yetkililer, ölü sayısının daha da artmasından endişe ediyorlar.

Pasifik’te deprem, Güney Asya’da kasırga

Pasİfİk’te meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sebebiyle Samoa adaları ve Tonga’da en az 113 kişi öldü. Samoa’daki Tupua Tamasese hastanesinden bir yetkili, hastaneye 84 kişinin cesedinin getirildiğini belirtti. Yetkililer, Amerikan Samoası’nda 22, depremin etkilediği komşu Tonga Adasında 7 kişinin öldüğünü söyledi. Samoa polisi, son olarak, tsunamide 63 kişinin öldüğünü, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi. Öte yandan Filipinler ve Vietnam’da çok sayıda can kaybına yol açan tropik Ketsana Kasırgası Kamboçya’yı da vurdu. Yetkililer, ilk belirlemelere göre 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Ketsana kasırgasının hafta sonu vurduğu Filipinler’de halen sel ve toprak kaymalarının etkili olduğu, ölü sayısının da 246’ya yükseldiği bildirildi. Kasırganın vurduğu diğer bölge ülkesi Vietnam’da ise, ölenlerin sayısının 38’e yükseldiği ifade edildi. Bunun yanında Endonezya'nın Sumatra adasında Padang şehri açıklarında da 7,6 büyüklüğünde çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremde binalar yıkılırken, tsunami alarmı verildi. Görgü şahitleri depremde yüzlerce evin yıkıldığını, bazı binalarda yangınların çıktığını, köprülerin tahrip olduğunu, muhtemelen su borularının patlaması yüzünden caddelerin sular altında kaldığını söylediler. Şehirde telefon hatlarının da kesildiği, şehir sakinlerinin panik içinde evlerinden dışarıya kaçıştığı bildirildi. Endonezya, Malezya, Hindistan ve Tayland için tsunami alarmı verildi. ABD Jeolojik Araştırmalar kurumu ise depremin büyüklüğünü 7,9 olarak verdi.

01.10.2009


 

ABD, Irak’tan çekilmeyi hızlandırıyor

ABD’nİn, yaklaşık 6 yıldır işgal altında tuttuğu Irak’tan gelecek ayın sonuna kadar çekeceği asker sayısının planlanandan daha fazla olacağı bildirildi.

Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı General Ray Odierno’nun ABD Temsilciler Meclisi Silâhlı Hizmetler Komitesine sunacağı raporunda, gelecek ay Irak’taki Amerikan askeri sayısının yaklaşık 120 bin olacağını belirterek, bunun mevcut asker sayısından 4 bin daha az olduğunu kaydettiği ifade edildi. Odierno’nun 8 sayfalık raporunda, Irak’taki Amerikan askerlerine yönelik saldırıların son iki yılda büyük oranda azaldığı da vurgulandı.

01.10.2009


 

Sigara üreticilerine 50 milyarlık şok dâvâ

Kanada’nIn en büyük ve en kalabalık eyaleti Ontario’nun Başsavcısı Chris Bentley, ülkedeki sigara üreticisi firmalara 50 milyar Kanada Doları (69 milyar TL) tutarında dâvâ açtı.

Dâvâ ile ilgili Eyalet Parlamentosu üyelerine bilgi veren Başsavcı Chris Bentley, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Sigaranın sebep olduğu sağlık sorunları sebebiyle, devlet olarak her yıl milyarlarca dolar harcandığını, sigara içmeyenlerin ödediği vergilerin de bu harcamalara gittiğini söyleyen Başsavcı Bentley, “Bu dâvâyla Ontario sakinlerinin ödediği ve sigara kaynaklı sorunlara harcanan vergilerin kurtarılmasını amaçlıyoruz.’’ dedi.

01.10.2009


 

Gine’de insanlar ölüyor, cunta seyrediyor

Gİne’dekİ cunta lideri Musa Dadis Camara, başşehirde önceki gün muhalefet gösterisinin kanla bastırılması hakkında konuşurken, “orduyu kontrol edemediğini” söyledi.

Avrupa 1 radyosuna demeç veren Camara, en az 157 kişinin öldüğü olaylardaki sorumluluğunu azaltmak istercesine, “Olayın boyutları beni aştı. Ordunun bütün faaliyetlerini kontrol etmiyorum. Ordunun benim kontrolüm altında olduğunu söylemek, lâf salatası yapmaktır” dedi. Emniyet kuvvetleri, önceki gün başşehir Konakri’de toplanan muhalifleri dağıtmak için silâh kullanmıştı. Öte yandan Camara, muhalefet gösterilerine katılıp, askerlerin açtığı ateş sonucu ölenler için 2 gün yas ilan etti. Devlet televizyonunda konuşan Camara, bütün toplantı ve gösterileri yasakladığını belirtti. Pazartesi günü yapılan protesto gösterilerinde muhalefeti sorumsuzca davranmakla suçlayan ve soruşturma açılmasını isteyen Camara, hükümetin olaylarda yaralananlara ve ölenlerin ailelerine tazminat ödeyeceğini söyledi. Camara, dinî li-derlere, politikacılara ve medyaya ‘’şiddeti körüklememeleri’’ yönünde uyarıda bulundu. Öte yandan dün sabah, Konakri’nin sessiz sokaklarında bayrakların yarıya indirildiği gözlendi. Olaylarda 157 kişinin öldüğü, 1000’den fazla kişinin yaralandığı kaydedilmişti. Görgü şahitleri, askerlerin sokaklarda kadınlara tecavüz ettiğini belirtmişti.

01.10.2009


 

AKPM’nin başına bir Türk geçiyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) başkanlığına gelecek yıl bir Türk parlamenter seçilecek.

AKPM’de Avrupa Demokratlar Grubu’nda gelecek yıl AKPM başkanlığı için kimin aday gösterileceği konusunda dün seçim düzenlendi. AKPM Türk Heyeti Başkanı ve AKP Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yarışı İngiliz milletvekilinin önünde açık farka önde tamamladı. Grup içinde yapılan seçimde Çavuşoğlu 29, İngiliz parlamenter David Wilshire 21 oy aldı. Bu sonuçla, Çavuşoğlu’nun gelecek yıl yapılacak seçimlerde grubun adayı olması kesinleşti. AKPM içinde siyasî gruplar arasında yapılan ‘’centilmenlik anlaşması’’ gereği, AKPM Başkanı, gelecek yıl Avrupa Demokrat grubundan seçilecek. Avrupa Konseyi kaynakları, Çavuşoğlu’nun gelecek yıl AKPM başkanlığına getirilmesine kesin gözüyle bakıyor. Çavuşoğlu’nun seçimi ile AKPM tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter AKPM başkanlığı yapacak.

01.10.2009


 

İran ve Batı müzakerelere yeniden başlıyor

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Batı ile nükleer konuda yapılacak müzakerelere olumlu bir bakış açısı ve iyi niyetle başlayacaklarını söyledi.

Celili, 5 artı 1 ülkeleriyle müzakere için Cenevre’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, İran’ın bütün imkânlarıyla uluslar arası toplumun ortak endişelerini giderecek ortamı hazırlayabileceğini belirtti. ‘’İran’ın millî, bölgesel ve uluslar arası arenadaki gücü ile potansiyeli, huzur, emniyet, barış ve adalete dayalı ilişkilerin geliştirilmesi için bir fırsattır’’ diyen Celili, ‘’Olumlu bir bakış açısı ve iyi niyetle müzakerelere başlıyoruz. Bu bakış açımızın bir fırsat olarak değerlendirilmesini umuyoruz’’ ifadesini kullandı. Meclisin önceki günkü bildirisinde nükleer konuda hükümete desteği ile Batı’ya uyarısının sorulması üzerine Celili, ‘’Meclisin, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili desteğinin de önemli olduğunu, bu güce dayanarak müzakerelerde bulunacaklarını’’ bildirdi. Celili, en son 19 Temmuz 2008’de Cenevre’de AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve 5 artı 1 ülkelerinin temsilcileriyle bir araya gelmişti. İran’ın nükleer enerji programının ele alındığı müzakerelerde, ABD adına üst düzey diplomat William Burns da hazır bulunmuştu. Müzakereleri, istenen netice elde edilemese de “olumlu ve yapıcı” olarak değerlendiren tarafların, iki hafta içinde yeniden bir araya gelme kararı ancak bugünkü müzakereyle gerçekleşmiş olacak.

01.10.2009


 

Afganlı kız çocuğu propaganda kurbanı oldu

Afganİstan’da bir kız çocuğu, uçaktan atılan propaganda broşürü kutusunun üzerine düşmesiyle öldü.

Times gazetesinin haberinde, olayın 23 Temmuzda olduğu, RAF C130 Hercules tipi kargo uçağının Helmand vilayetinin kırsal kesimleri üzerinde uçarak broşür attığı bildirildi. Uçaktan atılan broşür kutularının havada açılacağı ve kâğıtların geniş bir alana yayılacağı varsayılıyor. Ancak Britanya Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre bu kez kutulardan biri açılmadı ve Afgan kızın üzerine düştü. Kandahar’da hastaneye kaldırılan kız kurtarılamadı. Böylece kız, binlerce sivilin öldüğü Afganistan’daki savaşın propaganda kurbanı oldu. Kızın ölümüne sebep olan broşürlerin hangi konuda olduğu bilinmiyor. Broşürler, psikolojik savaş misyonu çerçevesinde Taliban’la ilgili olabildiği gibi, halkı patlayıcılar, mayınlar hakkında uyarma mahiyetinde de olabiliyor. Ayrıca, 20 Ağustostaki seçimlerde oy merkezlerinin yeri hakkında bilgi vermek amaçlı broşür de dağıtıldığı kaydediliyor. Broşür kutularının ağırlığının 14-18 kilogram arasında olduğu belirtiliyor.

01.10.2009


 

Çin Halk Cumhuriyeti, 60. yılını kutluyor

Çİn Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 60. yıl dönümü dolayısıyla 1 Ekim günü Pekin’in merkezindeki yollar trafiğe kapatılacak, metro ve belediye otobüsleri çalışmayacak.

China Daily gazetesinin bildirdiğine göre, bugün saat 09.30’dan itibaren 2008 Olimpiyat Oyunları’nın açılışında olduğu gibi, Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı üç saat boyunca bütün uçuşlara kapatılacak. Yetkililer, bu uygulamanın günde 1000 kadar iniş kalkış yapılan havaalanında 180 seferi etkileyeceğini ve daha sonraki seferlerde de gecikmeler olabileceğini belirtti. Pekin polisi, halka dışarı çıkmama ve törenleri televizyondan izleme tavsiyesinde bulundu. Tiananmen Meydanı’ndaki askeri geçit töreni, Çin Merkezi Televizyonu (CCTV) tarafından Çince, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olarak canlı yayımlanacak. Törende Devlet Başkanı Hu Cintao’nun konuşma yapacağı ve askerî geçidin ardından halk yürüyüşü düzenleneceği bildirildi. Tiananmen Meydanı’nda akşam da 50 bin kişinin katıldığı bir şenlik ve 30 dakika sürecek havai fişek gösterisi düzenlenecek. Fırlatılacak havai fişek miktarının Olimpiyat Oyunları’nın açılışındakiyle aynı olacağı açıklandı. Alanda ve civarında 10 binden fazla polisin görev yapacağı ve 800 bin kadar gönüllünün güvenlik için polise yardımcı olacağı açıklandı. Ulusal Gün dolayısıyla Çin’de bir hafta resmî tatil ilân edildi.

01.10.2009


 

Avustralya, domuz gribi aşısına başladı

Avustralya’da domuz gribi (A-H1N1) aşısının uygulanmasına başlandığı bildirildi. Yetkililer, aşıya en riskli gruplar olan sağlık çalışanları, hamile kadınlar ve kronik hastalardan başlanacağını belirtti.

10 yaşın altındaki çocukların ise aşının pediatrik denemelerinin devam etmesi sebebiyle henüz aşılanmayacağı kaydedildi. Federal hükümet, merkezi Melbourne’deki CSL şirketine 21 milyon doz domuz gribi aşısı üretmesi için talimat vermişti. Sağlık Bakanı Nicola Roxon, ülke çapında 5,5 milyon doz aşının dağıtıldığını belirterek, bunun da nüfusun yüzde 30’unu aşılamak için yeterli olduğunu, Ocak ayına kadar her ay 2 milyon dozun mevcuda ekleneceğini söyledi.

01.10.2009


 

Cezayir’de, katliâm gibi kaza

Cezayİr’İn başşehri Cezayir’in güneyinde iki yolcu otobüsünün çarpışması sonucu 11 kişi öldü, 56 kişi yaralandı.

Sivil savunma kaynakları, yerel saatle sabah 04.00 sularında meydana gelen kazanın kesin sebebinin henüz bilinmediğini söylediler. Tlemcem’de 15 Ağustos meydana gelen kazada 16 kişi ölmüştü. Cezayir hükümeti, artan trafik kazaları yüzünden kısa bir süre önce trafik cezalarını ağırlaştırmıştı.

01.10.2009


 

Nepal’de, kilise çöktü: 24 ölü

Nepal’İn doğu kesiminde bir kilisenin çökmesi sonucu 24 kişi öldü.

Polis yetkilileri, Dharan kasabasında kilisenin sabah saatlerinde çöktüğünü, Hristiyanlık hakkındaki düzenlenen bir konferans için kilisede bulunanların çoğunun o sırada uykuda olduğunu söyledi. Ölenlerin arasında 17 kadın ve 4 çocuğun bulunduğunu belirten yetkililer, 62 kişinin de yaralı olduğunu kaydetti.

01.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.