02 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İhracatçı da destek bekliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘’2010 yılı bütçesinin hazırlandığı bir dönemde ihracatçıya yaptığı ihracatın yüzde 1’i kadar destek verilmelidir. Yani 1 milyar dolarlık kaynak Yani 1 milyar dolarlık kaynak bütçeye konmalıdır’’ dedi.

Uşak Organize Sanayi Bölgesinde, Eylül ayı ihracat rakamlarının açıklanması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Büyükekşi, Uşak’ın yılın ilk 8 ayında gerçekleştirdiği 54 milyon dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan iller arasında 39. sırada yer aldığı belirtti.

Uşak’ın ihracat kompozisyonunu genişletmesini, daha fazla sektörden daha fazla firmanın ihracata yönelmesini temenni ettiğini kaydeden Büyükekşi, Türkiye’de 2003 yılında ihracat yapmayan 2 ilin olduğunu, 2008 yılı sonunda bu illerin de ihracata başladığını kaydetti.

MERKEZ BANKASININ

FAİZ İNDİRİMLERİ

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini olumlu bulduklarını açıklayan Büyükekşi, ‘’Keşke bu trend çok daha önce başlasaydı demekten kendimizi alamıyoruz. Keşke üreticiler ve ihracatçılar yüksek faiz altında bunca sene ezilmeseydi. Keşke yüksek faizin sebep olduğu düşük kurlarla bunca sene yaşamak zorunda kalmayıp ara malı imalatında rekabetçiliğimizi kaybetmeseydik’’ diye konuştu.

IMF ANLAŞMASI

HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER

Reel sektörü, üretim ve ihracatı desteklemeyecek bir IMF anlaşmasına kesinlikle karşı olduklarını ifade eden Büyükekşi, bir kredi ilişkisinden çok, Türkiye’nin uluslar arası arenadaki kredibilitesini arttıracak bir ilişki biçimine destek verdiklerini dile getirdi. Herkesin arzusunun ‘’IMF’ye ihtiyaç duymadan kriz sürecini atlatarak bir an önce iyileşme dönemine girmek’’ olduğunu söyleyen Büyükekşi, ‘’IMF bu ülkenin kaderi değil. IMF olmadan da artık kendi programımızı yapacak cesaretimizin olması lâzım’’ dedi.

‘’TEHLİKE GEÇMEMİŞ DEMEKTİR’’-

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G-20 zirvesinde ABD tarafından hazırlanan yeni planın kabul edildiğini söyleyen Büyükekşi, IMF’nin yeni sürecin izlenmesinde kritik bir rol üstleneceğini ifade etti. G-20 Zirvesi’nden dünya ekonomisinin geleceği üzerine alınmış somut bir karar çıkmadığını kaydeden Büyükekşi, ‘’Her ne kadar liderler daha olumlu gözükseler de dünyanın ekonomik krizden çıktığı şeklinde bir cümle sarf edilmedi. Eğer hâlâ kriz paketleri devam ediyorsa tehlike geçmemiş demektir. Bunu dikkate almamız gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

İHRACAT RAKAMLARI

Eylül ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,53 gerileyerek, 8 milyar 388 milyon dolar oldu. İlk dokuz aydaki ihracatımız yüzde 32,67 azalışla 68 milyar 397 milyon dolar, geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise yüzde 28,89 gerileme ile 94 milyar 283 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

RECEP BOZDAĞ

02.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  İhracatçı da destek bekliyor

  Makul düzeyde vergi vermeyen sonucuna katlanacak

  Demirtaş: TOKİ, müteahhitlerle rekabet etmesin

  Toyota’nın hedefi lider olmak

  KKTC’de, yeni asgarî ücret 1237 lira

  SU

  Günle bitmek

  OKUDUKÇA

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.