04 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

14 YAŞINDAKİ CEYLAN'I KİM, NEDEN VE NASIL ÖLDÜRDÜ?

Diyarbakır Lice İlçesi Şenlik köyüne bağlı Hambas mezrasında meydana gelen ve 14 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle sonuçlanan olay sonrasında resmî makamların sergilediği yaklaşımı “ciddiyetsiz”le eleştiren Mazlum-Der, savcının ancak üçüncü gün helikopterle olay yerine gitmesi ve iddiaya göre köy muhtarını tehdit etmesinin etkin bir soruşturma yürütüleceği konusunda kuşku uyandırdığını bildirdi.. Genelkurmay'ın “O saatte havan topu atılmadı” açıklaması ise, “O zaman Ceylan nasıl ve neden öldü?” sorusunu gündeme getirdi.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER ÖRTBAS EDİLMESİN

ŞIRNAK'TA görev yaptığı karakolda silahın kazayla ateş alması sonucu hayatını kaybetiği açıklanan 24 yaşındaki uzman çavuş Ahmet Solgun, doğum yeri olan Adana’da düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Ölen askerin annesi Fatma Solgun ile babaannesi Hatice Solgun, camideki törene gelen askerlere, “Oğlumuzu 2 ayda yediniz, gelmeyin” diye tepki gösterdi.

Cizre İlçesi’ne bağlı Düzova Köyü’ndeki Jandarma Karakol Komutanlığı’nda, 30 Eylül gecesi 1 jandarma onbaşının da ağır yaralandığı olayda hayatını kaybeden uzman çavuş Ahmet Solgun’un cenazesi, Adana Asker Hastanesi’nden alınarak Sabancı Merkez Camii’ne götürüldü. Törene Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Özer Güneş, askeri yetkililer ile yaklaşık bin kişi katıldı. Tören için gelen Solgun’un yakınları, gözyaşlarına boğuldu. 4 çocuk annesi Fatma Solgun, törende yakınlarının desteğiyle ayakta durabildi.

Cenazenin getirilmesini beklerken ağıt yakan anne Solgun, törene gelen askerlere tepki gösterdi. Acılı anne, ağıtlar yakarak şöyle konuştu:

”Doğu’ya gönderdim, iki ayda yediniz oğlumu. Gidin, gelmeyin buraya. Ben oğlumu size nasıl verdiysem öyle istiyorum. Koç gibi delikanlım gitti. Telefon açtık, ‘Beni sıkıştırıyorlar, beni kurtarın’ dedi. 2 ay bile Doğu’da duramadan gitti yavrum. Oğlum çatışmada ölseydi başım gözüm üstüne derdim. Kaza süsü verdiler. Yanlış neyse düzeltilsin. Gerçekler ortaya çıkarılsın istiyorum. Seni sağ beklerken cansız bedenin geldi. Bu acıya nasıl dayanacağım.” Askerin babaannesi Hatice Solgun da, ağıt yakarken törendeki askerlere bağırarak yanlarına gitmek istedi. Yakınları tarafından güçlükle engellenen babaanne, “Ölmeden 2 saat önce telefon açtı, 2 saat sonra vurmuşlar. Oğlum söz verdiydi sizi koruyacaktı, ne oldu torunuma. Gelmeyin, gidin” diye bağırdı. Ablası Latife Solgun da, “Güçlü olacağım, ağlamayacağım. Ayakta duracağım. Kardeşimi ayakta karşılayacağım” dedi. 1 yıldır Mardin’de hemşirelik yapan nişanlısı Serap Aşar da, “Ahmet’im, beni bırakıp nereye gittin? Bayramda düğünümüzü yapacaktık” diye gözyaşı döktü. Cenazenin tören alanına gelmesiyle birlikte, ağıtlar daha da yükseldi. Tabuta dokunmak isteyen Solgun’un yakınları izdihama neden oldu. Ahmet Solgun’un cenazesi, törenin ardından Kabasakal Mezarlığı’ndaki şehitlikte toprağa verildi. Adana-Ankara

Ya görev ihmali, ya da delil karartma

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrasında, Ceylan Önkol isimli küçük kız çocuğunun ölümüyle sonuçlanan olay sonrasında resmi makamların yaklaşımlarının, masum bir çocuğun hayatının kaybı karşısında olmaması gerektiği kadar ciddiyetsizlikler içermesinin, olayın kapatılmak istendiği izlenimi uyandırdığını kaydetti. Ünsal, Ceylan’nın sadece karın bölgesinde tahribat olmasının, kol ve bacaklarının sağlam olması ayrıca olayın olduğu yerde patlamadan mütevellit bir çukur açılmamış olmasının, olayın yerde bulunmuş bir bombanın oynanması veya bir mayının patlaması sebebiyle değil, ateş açılması sonucu olduğu şeklindeki intibaları güçlendirdiğini kaydetti. Açıldığı tahmin edilen ateşin, olay yerine kuş uçuşu 3 km mesafedeki Tapantepe Karakolu’ndan veya daha yakındaki civar tepelerden olma ihtimalinin bulunduğunu ifade eden MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, çaklamasında şunları kaydetti:

“Lice Cumhuriyet Savcısı, olay günü güvenlik gerekçesini ileri sürerek olay mahalline gitmemiştir. Merhume’nin yakılarının beyanlarına göre Cumhuriyet Savcısı olayın meydana geldiği gün müdahale etmekte de isteksiz davranmış ve ölüm olayının meydana gelmesinden yaklaşık 7 saat sonra otopsi yapılmak üzere yakınlarda bulunan Abalı Karakolu’na götürülen cesedin başına kendi yerine bir imamı göndermek istemiş ama tepkiler üzerine otopsiye adeta zorla girmiştir. Bu lakaydi davranışları insan hayatının ciddiye alınmamasından kaynaklı bir görev ihmali ya da delil karartma kuşkularını uyandırmaktadır.”

Ünsal, MAZLUMDER olarak, bir an önce olayın aydınlatılmasını ve failin kim olursa olsun cezalandırılmasının hukuk devletinin gereği olduğuna inandığını kaydetti.

Ceylan, Meclis gündeminde

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı Şenlik Köyü Paşaçiya

Mezrasında, kız çocuğunun patlama sonucu olay yerinde öldüğü iddiasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. İnsan Hakları Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, Komisyon Başkanlığınca; Önkol’un, Diyarbakır’ın Lice’ye bağlı Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası Cemaltepe Mevkiinde patlama sonucu olay yerinde ölmesiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında, Lice Kaymakamlığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile 28 Eylül tarihinde bir telefon görüşmesi yapılarak, olaydan sonra gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi alındığı kaydedildi. Olayla ilgili gelişmelerin komisyonca hassasiyetle takip edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Ne şekilde meydana gelirse gelsin, ölüm olayından haberdar olan devlet, etkin ve resmi soruşturma yapmak zorundadır. AİHS’e göre, herkesin yaşam hakkı devletin koruması altındadır.’’ Ankara / aa

04.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  14 YAŞINDAKİ CEYLAN'I KİM, NEDEN VE NASIL ÖLDÜRDÜ?

  Ortak ATM’de tuzağa dikkat

  SAİD NURSî’SİZ VE NAZIM HİKMET’SİZ TÜRKİYE EKSİK KALIR

  Karabağ’daki işgal sona ermeli

  BAĞIŞ: BANA KALSA RUHBAN OKULU SORUNU ÇÖZÜLÜRDÜ

  BALIKLAR ÖLDÜ, SUÇLU ARANIYOR

  İki hakimin ataması iptal edildi

  Askerî araç devrildi: 1 şehit, 8 yaralı

  Kamyonet, TIR ile çarpıştı: 4 ölü

  Başakşehir ve Sultangazi’ye Salı günü 16 saat su yok

  “Anafor” dâvâsında 29 kişiye tahliye kararı

  Organ ticaretine 7 tutuklama

  Ülkeyi kana bulayacaklardı

  Indermit Gill: Yoksulluk, Türkiye’de de artacak

  "Avşar’ın sözleri, eleştirme özgürlüğü''

  Askerî birlikte yine silâh kazası: 1 şehit

  Elektrik zammına dâvâ

  Üniversite için ikinci şans

  Aşıların güvenliği ‘soğuk zincir’e bağlı

  İlk matbaacılık lisesi kapatılıyor

  Yetiştirme yurdu yangını 'kibrit oyunu'ndan çıkmış

  Hastanelerde muayene katılım payı kargaşası

  Deniz fenerleri halkla buluşuyor

  Evcil hayvan alırken ‘bir kez daha düşünün’

  Tokat’ta, 5 kilo esrar ele geçirildi

  SGK, reçete takibinde

  KAYSERİ SUCUĞU GUİNNESS’E ADAY

  İzmirliler vapurlara yeni ad seçiyor

  Kızılay, Pazar’a huzurevi kuracak

  Devrim, 48 yıldır benzine hasret

  Oltu’da, mahkûmlar kendilerini yaraladı

  Güvercin hırsızları suçüstü yakalandı

  Aynı bahçede ikinci kez Hint keneviri bulundu

  Geleceğin otomobilleri Airport Outlet Center’da

  3 dönüm fidanlık yandı

  Hava trafiği tıkandı

  ‘İklim zirvesine katılırım’

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.