07 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

ABD, Afganistan’da kalıcı

Gates ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, George Washington Üniversitesi’nde düzenlenen bir televizyon programında CNN’in sorularını cevapladı.

ABD’nin, Afganistan ve Pakistan ile uzun süreli ilişkiler inşa etme yönündeki bölgesel stratejiye olan bağlılığını dile getiren iki bakan, Obama’nın Afganistan konusunda doğru hedef ve politikaların belirlenmesine yönelik aceleci olmayan yaklaşımının doğru ve gerekli olduğunu savundu. Afganistan’daki Taliban direnişinin ivme kazandığına işaret eden Gates, “Taliban’ın ülkede kontrolü ele alması, El Kaide terör ağını güçlendirir” uyarısında bulundu. Gates, “Afganistan’a önceki yıllarda daha fazla asker konuşlandırılması konusunda ABD ve müttefiklerinin yetersiz kalmasının Taliban’a ivme kazandırdığını” da ileri sürdü.

“AFGANİSTAN’I TERK ETMİYORUZ”

“Afganistan’ı terk etmiyoruz” ifadesini kullanan Gates, “Afganistan’da kalacağımızdan ve Pakistan ile ortaklık ve güven ilişkisi oluşturmaya yönelik kararlılığımızdan şüphe duyulmamalı. Bu, ABD’nin uzun süreli ve stratejik bir hedefi” diye konuştu. ABD’nin Pakistan’a yardım etmeye kararlılığını vurgulayan Gates, Amerikan yönetimin Afganistan konusunda yürüttüğü gözden geçirme çalışmasından Afganistan ve Pakistan’ın endişe duymaması gerektiğini ifade etti. Clinton da, hem Afganistan hem de Pakistan’ı destekleyen bölgesel bir yaklaşımın, ABD’ye, teröristleri yenilgiye uğratmaya ve kendisiyle müttefiklerini koruma yönündeki hedeflerini başarmasına yardım edeceğini söyledi. Her iki bakan da, Afganistan konusunda Obama’nın başkanlığında bakanlar, askerî liderler, kongre liderleri ve diğerlerinin katılımıyla yürütülen kapsamlı gözden geçirme çalışmasını savunurken, Clinton, “en iyisi olduğunu düşündüğümüz yaklaşımla geleceğiz, ama hedef aynı kalmaya devam edecek” dedi. Ayrıca iki bakan, bu konuda Obama’ya Amerikalı askerî yetkililerce verilecek tavsiyelerin gizli kalması gerektiğini kaydetti.

AFGANİSTAN RAPORU BEYAZ SARAY’I İKİYE BÖLDÜ

Afganİstan’dakİ Amerikan ve NATO kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal’ın bu ülkede izlenmesi gereken yola ilişkin raporu Barack Obama yönetimini ikiye böldü. Obama’nın danışmanları arasındaki keskin görüş ayrılıkları, belirlenecek stratejinin Beyaz Saray’da kapalı kapılar ardında görüşülmesine rağmen su yüzüne çıkmaya başladı. McChrystal’ın, “derhal ek kuvvet gönderilmesinin gerekliliğine” işaret eden açıklamaları bir yana, güvendiği isimlerle yeni strateji üzerinde bilgi alış verişinde bulunan ve bu çerçevedeki görüşmelerine devam eden Obama, en uygun kararı vermenin zaman alacağını söyledi. Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, McChrystal’ın ek asker talebinin Beyaz Saray’ı ikiye bölüp bölmediğinin sorulması üzerine, askerî tavsiyenin komuta zinciri çerçevesinde iletilmesinin daha uygun olacağını, McChrystal’ın düşüncesinin, denklemin sadece bir parçası olduğunu belirtti. Jones, Obama’nın birçok fikri gözden geçireceğini, askerî kuvvetin, cevabın tamamını değil, sadece bir kısmını oluşturduğunu kaydetti. CNN stratejistlerinden Ed Rollins’e göre savaş yanlısı zihniyetle hareket eden George Bush dönemiyle Demokrat Başkan Barack Obama yönetimi arasındaki farklılıklar, altlarında çalışan ve yönetimin değişmesinin ardından değişmek durumunda kalan komutanların açıklamalarıyla su yüzüne çıkıyor. Rollins, McChrystal’ın daha çok Bush ve Dick Cheney’nin yolunda hareket etiğini, çözümü sadece askerî kuvvet kullanımında görmeyenlerin de bulunduğunu, Amerikalı generalin ek asker talebini yüksek sesle dile getirmesinin büyük bir hata olduğunu düşünüyor. CNN’in siyaset uzmanlarından David Gergen de Beyaz Saray’da yıllardır görülmemiş, kendisini açık bir şekilde belli eden bir bölünme olduğunu söyledi. Gergen, komutanlarla Obama arasında görüş ayrılıkları olduğunu savundu.

07.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, Afganistan’da kalıcı

  Honduras normale döndü

  Filistinli gruplar uzlaşmaya çalışacak

  ‘Kosova’nın AB yolu kısaldı’

  ABD’nin generali, kanser oldu

  Orta Asya’nın en büyük camisi Duşanbe’de yapılacak

  Uyuşturucu kartelleri, Meksika’yı kana buladı

  Dünya medyası Pekin’de buluşacak

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.