07 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Protestolara kulak verin

Küresel ekonomiye yön verenlerin nerede yanlış yaptıklarını düşünmeleri gerektiğini söyleyen Başbakan RecepTayyip Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkililerine seslenerek, “Salon dışında devam eden protestolara kulak vermek zorundayız ” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin küresel ekonomi adına çok önemli mesajlar ortaya koyduğunu söyledi.Yıllardır gözardı edilen birçok konunun bugün artık kriz sebebiyle gözardı edilemeyecek duruma geldiğini vurgulayan Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkililerine, “Küresel ekonomiye yön veren herkesin, yani sizlerin başını iki elinin arasına alarak, nerede yanlış yapıldığını enine boyuna düşünmeniz kaçınılmazdır.” diye seslendi. IMF ve Dünya Bankası toplantılarına yapılan protestolara da dikkat çeken Erdoğan, “Salonun dışında devam eden protestolara kulak vermek zorundayız. “ ifadelerini kullandı.

IMF ve Dünya Bankası Üst Düzey Geniş Katılımlı Genel Kurul Toplantısı’nın açılışı Harbiye İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan küresel ekonomik krizle ilgili önemli mesajlar verdi. Toplantıların en son 1955 yılında İstanbul’da yapıldığını belirten Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası yetkililerine toplantı için İstanbul’un tercih edildiği için teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkililerine seslenen Başbakan Erdoğan, küresel ekonomi açısından son derece kritik bir süreçten geçildiğini vurguladı. Dünyanın uzun zamandır benzeri görülmemiş bir küresel krizle karış karşıya kaldığını belirten Erdoğan, gelinen nokta itibariyle çok karamsar bir tablo çizilmesinin doğru olmayacağını ifade etti. Küresel krize karşı uluslar arası kamuoyunun verdiği ortak tavır ve geliştirilen politikaların olumlu sonuçlar vermeye başladığının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Şunu memnuniyetle ifade etmek durumundayım, krizin ortaya çıktığı günlerden bu güne kadar yaşadığımız süreçte uluslar arası camia son derece etkili bir işbirliği içinde hareket edebildi diyebilirim. Küresel ekonomik kriz karşısında ortaya konan bu işbirliği ve ortak tavır son derece sevindirici ve gelecek için umut vericidir.” dedi.

Küresel krizin küresel ekonomi adına son derece önemli mesajlar ortaya koyduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, yıllardır görülmeyen, ihmal edilen bir çok konunun kriz sebebiyle artık göz ardı edilemeyecek duruma geldiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, “Küresel ekonomiye yön veren herkesin, yani sizlerin, her kurumun başını iki elinin arasına alarak nerede yanlış yapıldığını enine boyuna düşünmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Çok ağır bedeller ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Ancak yaşananlardan ders almazsak, gelecekte daha büyük bedeller ödeyebiliriz. Öncelikle yaşanan kriz, son yıllarda mali piyasalarda biriken risklerin yeterince takip edilemediğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

Ekonomik krizin küresel krizlerin gelişmiş ülkelerden de kaynaklanabildiğini ve sınır tanımadığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, “Politika yapıcıların önümüzdeki dönemde son derece güçlü bir liderlik sergilemeleri gerekmektedir. Orta vadede kamu dengelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ciddî bir mali çaba gerektirecektir. İşsizliğin arttığı, refahın düştüğü ortamda bunu başarmanın her zamankinden daha zor olacağını biliyoruz. Hükümetler politika tercihlerini kamuoyuna tüm boyutlarıyla açıklayarak, şeffaf bir politika izlemek zorundadır. Ülkeler önümüzdeki dönemde küresel işbirliği ruhunu zedeleyecek hareketlerden özenle kaçınmalıdır.” ifadelerini kullandı. Daralan küresel ekonominin ülkeler arasında rekabeti arttırdığına vurgu yapan Erdoğan bu dönemde ülkelerin korumacı yaklaşımdan uzak durması gerektiği uyarısında bulundu. Dünyada gelir adaletsizliğine işaret eden Başbakan Erdoğan, dünyanın bir bölümünün sınırsız bir şekilde tüketip israf ederken bir bölümünün ise açlık sebebiyle hayatta kalma mücadelesi verdiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Bir kesim zenginleşirken bir kesim fakirleşti. Bir yerde refah diğer yerde fakirlik arttı. 3G- 4G teknolojisini yaşayan dünyada hayatı boyunca ‘alo’ dememiş hatırı sayılır insan topluluğu var. “ şeklinde konuştu.

“PROTESTOLARA KULAK VERMEK ZORUNDAYIZ”

Çifte standart, maddiyet temelli çatışmalar, ayrımcılık ve hoşgörüsüz müdahalelerin halen devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, dünyada hatırı sayılır bir kesimin yaşadıkları olumsuzluklardan kapitalist ekonomiyi sorumlu tuttuğuna dikkat çekti. 21. yüzyılın başlangıcında bu yüzyılın barış, refah ve teröre karşı ortak mücadele yılı olacağı yönünde ciddî bir uluslar arası kamuoyu oluştuğunu belirten Erdoğan, ancak uygulamanın verilen sözlerden farklı olduğunu aktardı. 21. yüzyılın refah, barış ve hoşgörü ortamına kavuşması için çok ciddî bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu anlatan Erdoğan, “Biz 21. yüzyılı refahın ve huzurun paylaşıldığı yüzyıl olmasını tüm kalbimizle istiyoruz. Tüm buradaki temsilcilerin, devletlerin, uluslar arası kuruluşların temel hedefi de bu yöndedir. Eminim ki herkes 21. Yüzyılın tehditler yüzyılı değil, fırsatlar çağı olmasını arzuluyor. Bunun için daha fazla çalışmamız bu meseleye daha fazla kafa yormamız, dünyadan yükselen çığlıklara daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. IMF ve Dünya Bankası toplantılarına yapılan protestolara da dikkat çeken Erdoğan, “Salonun dışında devam eden protestolara kulak vermek zorundayız. “ ifadelerini kullandı.

07.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Protestolara kulak verin

  Doların tahtı sallanıyor

  IMF’nin cevabı bekleniyor

  IMF Başkanı iyimser

  Yeni düzen: Sorumlu küreselleşme

  Vatandaş, bankaların umurunda değil

  ‘Market yasası’ derhal geçmeli

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.