11 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

‘Saray kokan porselenler’ sergileniyor

İSTANBUL Bakırköy’de bulunan Airport Outlet Center Millî Saraylar bünyesinde hizmet veren Yıldız Porselen ile ortaklaşa “Osmanlı Sultanlarının Porselenleri Sergisi” açıldı. Yıldız porselen paha biçilmez özel koleksiyonda bulunan 100’den fazla el yapımı eserlerin sergilendiği koleksiyon 30 Ekim’e kadar Airport Outlet Center Sergi fuayesinde gezilebilecek.

Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’nda kullanılan porselen tabakların, şekerliklerin vazoların, zülfüaruzların, İznik çinilerini, İznik kaseleri, fincan takımlarının, Aşureliklerin, Kubbe altı avizelerin ve birbirinden değişik onlarca objenin yer aldığı sergide 100 yıllık duvar çinileri de sergileniyor.

Günümüzden 119 yıl önce Sultan 2. Abdülhamit’in emriyle kurulan dünyanın en köklü san'at kurumlarından birisi olan Çini Fabrika-i Hümayunu (Yıldız Çini ve Porselen İşletmesi) hâlâ orijinalleri saraylarda bulunan porselenleri el yapımı olarak üretiyor. 37 san'atçının alın teri döktüğü Yıldız Çini ve Porselen İşletmesi başta Amerika, Avrupa ve Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden cumhurbaşkanlarından başbakanlardan, krallar ve kraliçelerden özel siparişler alıyor. Yıldız porselen tarafından üretilen özel koleksiyon parçaları dünyanın en saygın müzelerinde ve koleksiyonlarında ilk sıralarda yer alıyor.

Yıldız Porselen’in Osmanlı Porselenin son temsilcisi olduğunu belirten Yıldız Porselen İşletme Müdürü Şeker Yılmaz `Millî Saraylar Porselen Koleksiyonu`na ait eserleri orijinaline bağlı kalarak ürettikleri gibi, kendi özgün tasarımlarını da porselene işlerini belirtiyor.

Yıldız Porselen İşletme Müdürü Şeker Yılmaz, “16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde saraya bağlı 600 çinici yaşıyormuş. Biz de onların bugünlere getirdikleri işi, kültürü, emeği ve zarafeti geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Bu açıdan bakınca yaptığımız işin kutsal bir yanının olduğu da görülüyor’ dedi. Airport Outlet Center fuaye alanındaki sergi 30 Ekim 2009 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. İstanbul / Yeni Asya

11.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Saray kokan porselenler’ sergileniyor

  ‘Bizans’tan İstanbul’a: İKİ KIT'ANIN LİMANI

  Minik öğrenciler hayvanat bahçesinde...

  BİR KİTAP : POZİTİF

  Yerebatan’ın 1.111.111. ziyaretçisi ödüllendirildi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.