11 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

‘Bizans’tan İstanbul’a: İKİ KIT'ANIN LİMANI

Fransa’da “Bizans’tan İstanbul’a: iki kıtanın limanı” konulu sergi düzenleniyor. Paris’in en prestijli sergi mekânlarından Grand Palais’de yapılan sergi, dün resmen ziyarete açıldı. Sergi, Fransa’da 1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında yapılıyor. Organizasyon, Türkiye ve Fransa’nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları’nın himayesinde, İKSV ve Culturesfrance’ın işbirliğiyle düzenleniyor. “Bizans’tan İstanbul’a: İki kıt'anın limanı” başlıklı sergi Fransa Ulusal Müzeler Birliği ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştiriliyor. Türkiye Mevsimi Sergiler Direktörü ve Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer’in küratörlüğünde düzenlenen sergi, İstanbul’un sekiz bin yıllık tarihine şahitlik ediyor.

25 Ocak 2010 tarihine kadar açık kalacak sergi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslâm Eserleri ve Ayasofya Müzelerinin yanı sıra, Louvre Müzesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi gibi Fransız kurumları ile, önde gelen Avrupa müzelerinin koleksiyonlarından seçilen dikilitaş, el yazmaları, gravürler, elbiseler, günlük mutfak gereçleri, kitaplar ve ikonlardan oluşan 500’den fazla eseri bir araya getiriyor. İstanbul’da metro istasyonunun inşaatı sırasında Yenikapı’da bulunan Theodosus limanına da özel bir yer ayıracak sergi, İstanbul’un başşehir olduğu en görkemli dönemlere kronolojik olarak ışık tutacak.

Serginin küratörü Dr. Nazan Ölçer, serginin katalogunda yer alan önsözünde, “İstanbul’u bir serginin kahramanı yapmaya kalkışırken, bunun zor bir proje olacağını bilerek işe koyulduk. Sergide, bu zengin geçmişi ve kenti oluşturan kalabalık cemaat yapısını en iyi yansıtan bulguları göstermeyi tercih ettik. Kentin eşsiz mozaiğini bir nebze anlaşılır kılmaya çalıştık. Amacımız, yalnızca Roma, Bizans ve Osmanlı tarihini anlatmak olamazdı. Kentin uzun geçmişinde onu biçimleyen, yapılandırıp günümüze ulaştırırken sivrilen şahsiyetleri ve evrelerini de sergiye taşımak istedik” dedi.. Paris / cihan

11.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Saray kokan porselenler’ sergileniyor

  ‘Bizans’tan İstanbul’a: İKİ KIT'ANIN LİMANI

  Minik öğrenciler hayvanat bahçesinde...

  BİR KİTAP : POZİTİF

  Yerebatan’ın 1.111.111. ziyaretçisi ödüllendirildi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.