27 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Karaciç mahkemeye gelmedi

Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in duruşmaları başladı.

Hollanda’nın Lahey şehrinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen dâvânın ilk duruşmasına 64 yaşındaki Karaciç gelmedi. Karaciç, savunmasını hazırlamasının çok uzun zaman gerektirdiği, iddianameyi okumanın dahi iki yıl zaman alabileceği gerekçesiyle ilk duruşmaya çıkmadı. Belgrad’da tutuklandıktan 13 ay sonra mahkemesi başlayan Karaciç hakkında 11 ayrı savaş suçu dâvâsı açılmış bulunuyor. Yargıçlar, ilk duruşmada, en az bir yıl sürmesi beklenen dâvânın nasıl işleyeceğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bir sonraki duruşma bugün yapılacak. Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin eski devlet başkanı Karaciç, hâlen yakalamayan General Ratko Mladiç ile birlikte, 1992-1995 arasındaki iç savaşta Saraybosna’nın aralıksız kuşatmasında 14 bin insanın ölümü ve Srebreniça kentinde bazıları 20 yaşın altında 8 bin Boşnak erkeğinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor. Lahey’de mahkeme, halen Ratko Mladiç ile Hırvat savaş suçu sanığı askeri lider Goran Haciç’in yakalanıp yargı önüne çıkarılmasını sağlayamadı. Bosna katliamının baş sorumlusu olarak gösterilen dönemin Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Lahey’de yargılandığı sırada, Mart 2006’da cezaevindeki hücresinde ölü bulunmuştu.

BOSNALI ANNELER TEPKİLİ

Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen 64 yaşındaki eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in ilk duruşmasına gelmemesi ve duruşmanın yarına ertelenmesi, savaşta ölenlerin ailelerini öfkelendirdi. Duruşmanın görüldüğü Hollanda’nın Lahey şehrinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesi salonunda, Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında yakınlarını ve çocuklarını kaybeden 30 kadar Bosnalı anne de bulundu. Savaş sırasında 1995’teki Srebrenica katliamında yakınlarını kaybeden 62 yaşındaki Munira Subasiç, “Bu gelişme ikinci kez ölmek gibi bir şey. Buraya var olduğumuzu göstermek için geldik” dedi. İç savaş sırasında defalarca tecavüze uğramış Bakira Haseciç ise “Karaciç’in yargılanmasını istiyoruz, ama duruşmalara hiç gelmemesi de beni şaşırtmaz” dedi. Karaciç’in duruşması başlamadan önce dün sabah, iç savaş sırasında çocuğunu veya yakınlarını kaybetmiş yüzlerce Bosnalı anne, mahkeme binası önünde protesto gösterisinde bulundu ve Karaciç’in yargılanmasını istedi. Yaklaşık 20 Boşnak derneğine mensup göstericiler, binanın önünde, Srebrenica katliamını ve bu katliam sırasında 8 bin 106 kişinin öldüğünü hatırlatan, üzerinde bütün ölenlerin adları bulunan ve “Utan Avrupa” yazılı bir pankart açtılar.

27.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Karaciç mahkemeye gelmedi

  Haremüşşerif sakinleşti

  Tunus’ta, Bin Ali 5 yıl daha görevde

  Almanya’da Müslüman mezarlığı açıldı

  İran, AB’de ihlâllerden endişeli

  Bağdat’ta bilanço 155 ölü

  Uruguay’da ikinci tura gidiliyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.