27 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bağış: Diğerlerini göz ardı edemeyiz

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, demokratik açılım projesinin sadece tek bir kesimi hedefleyen bir proje olmadığını söyleyerek, “Bu süreçte bir kesimin sorunlarına el atarken diğerlerini göz ardı edemeyiz” dedi.

TEPAV’ın TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlediği “İlerleme Raporu’nun Ardından Türkiye-AB İlişkileri” konulu toplantıda konuşan Bağış, raporun geçmiştekilere kıyasla genel anlamda daha dengeli ve olumlu olduğunu belirterek, bunun farklı kesimler tarafından teyit edildiğini kaydetti. Bunun, raporun bütün eleştirilerine katılındığı anlamına gelmediğini

söyleyen Bağış, rapordaki bazı eleştirilerin yersiz, bazılarında ise zamanlama sıkıntısı bulunduğunu bildirdi. Bakan Bağış, raporla ilgili bütün kamu kurumlarının görüşlerini alacaklarını belirterek, siyasi kriterler konusunda raporun, Ulusal Program’ın yayımlanmasını önemsediğini hatırlattı. Bağış, sivil toplum kuruluşlarının karar mekanizmalarında yer almasının önemine dikkati çekerek, Reform İzleme Grubu’nun bir sonraki toplantısının 11 Kasımda Konya’da olacağını açıkladı. Raporun demokratik açılım projesini çok önemsediğini belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokratik açılım projesi Türkiye’de sadece tek bir kesimi ilgilendiren ya da tek bir kesimin demokratik hakları ile ilgili bir süreç değildir. Bu açılım Türkiye’deki bireyin demokratik haklarını artırmak için başlatılmış bir süreçtir. Türkiye’de demokratik hakları ile ilgili kendini sınırlandırılmış hisseden tek bir kesim yoktur. Evet, bu ülkenin Kürt vatandaşlarının demokratik hakları ile ilgili eleştiri, sıkıntı ve dile getirdikleri eksiklikleri vardır, ama aynı şekilde bu ülkenin Ermeni vatandaşlarının, kadınlarının, işçilerinin, bu ülkede yaşayan diğer azınlık mensuplarının da sıkıntıları vardır. Süryani vatandaşlarımızın İstanbul’da kilise ihtiyacı dile getirilmektedir. Musevi vatandaşlarımızın anti-Semitizm ile ilgili hassasiyetleri gündemdedir. Biz demokratik açılım sürecinde herhangi bir kesimi hedeflemiyoruz. Tabii ki kanayan bir yaranız varsa, terör nedeniyle ülke çapında çok ciddi acılar yaşıyorsak, buna son vermek, barışın egemen olduğu bir ülkede yaşamak hepimizin hakkı. Ama bu süreçte bir kesimin sorunlarına el atarken diğerlerini göz ardı edemeyiz.”

Bakan Bağış, Türkiye’de artık tabuların yavaş yavaş ortadan kalktığını söyleyerek, eskiden çekimser davranılan her konunun tartışılabilir hale geldiğini, sorunların halının altına süpürülmek yerine onlarla yüzleşildiğini bildirdi. Bağış, belki her sorunun çözülemediğini, ama en azından tartışılabilir hale geldiğini belirterek, sorunlar için teşhis koymaya başlanıldığını, teşhisin tedavinin yarısı olduğunu ifade etti.

Raporun, “Ergenekon davasını da vurgulayarak, bu davayı Türkiye için bir fırsat olarak gördüğünü” belirten Bağış, bu dava sürecinin bir an önce tamamlanarak, “yaşla kurunun birbirinden ayrılmasını” umduğunu kaydetti. Bağış, Türkiye’de iktidardan memnun olmayanların iktidarla demokratik yollarla mücadele etmek gerektiğini anlaması gerektiğini söyleyerek, bu dava ile yakalanan fırsatın iyi değerlendirilmesini umduğunu kaydetti. Egemen Bağış, anayasa reformu konusuna da değinerek, bu konuda muhalefetle iktidarın el ele vermesi gerektiğini belirtti.

27.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İSRAİL KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

  ÇOK SAYIDA ÜST DÜZEY KOMUTAN

  İsrail’i hemen durdurun

  Ünsal: Dünya barışı dinamitleniyor

  “İsrail, kuşatmayı kaldırmalıdır”

  Bağış: Diğerlerini göz ardı edemeyiz

  12 Eylül Anayasası ile sağlıklı açılım olmaz

  Erdoğan: İsrail ile yürüyen işlerimiz var

  Türkiye’siz AB düşünülemez

  Soylu da birleşme için çalıştı

  ÖSYM’den acil personel talebi

  Krizin arka planında etik sorunlar var

  “Mahkemenin yetkisiz” olduğu talebine ret

  Bu ülkede herkes eşit

  Bütçe, memuru enflasyona ezdirecek

  Baraj kıyısında el bombası

  Çince Küçük Sözler basıldı

  HAYDİ ÇOCUKLAR TRT3’TE DERS BAŞINA

  Şehirlerde grip alarmı

  ‘Çalışkan sınıf’ uygulamasına tepki

  Güneydoğu’nun ayağı yerden kesiliyor

  Polis adayları ders başı yaptı

  Baca temizliği uyarısı

  Herkes kolay iş peşinde

  Bir evden iki kamyon çöp çıktı

  Düğün yemeğinden zehirlendiler

  Cilvegözü Gümrük Kapısında 85 ton kaçak çay ele geçirildi

  Şifalı bitkiler çok favori

  Letonya’ya meteor düştü

  Dünyanın en büyük salata tabağı

  Londra’dan Eyfel’e rakip

  NASA'dan kritik deneme

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.