29 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yolların ömrü uzayacak

Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Türkiye’nin kara yolu ağında sathi kaplamaların iyileştirilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğüyle ortaklaşa hazırladıkları projede olumlu gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Prof. Karaşahin, yaptığı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü ve üniversite işbirliğinde haziran ayında, Sathi Kaplamaların Performans İyileştirme Projesi’ne başladıkları ve projenin yüzde 50’lik kısmını tamamladıklarını belirtti.

Ankara’da, 18-19 Kasım tarihlerinde 5. Ulusal Asfalt Sempozyumu yapılacağını ifade eden Karaşahin, sempozyumda Sathi Kaplamaların Performans İyileştirmesi Projesi’nin gündeme geleceğini ve kendisinin bu projede gelinen nokta hakkında bilgi vereceğini söyledi.Türkiye’deki kara yolları ağının yüzde 80’lik bölümünün sathi kaplama olduğunu anlatan Karaşahin, sathi kaplamaların ömürlerinin çok kısa olduğuna dikkati çekti.

Kara yollarının ömrünü uzatmak amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını dile getiren Karaşahin, proje kapsamında ilk olarak asfalt yolun ömrünün neden kısa olduğu yönünde araştırma yapıldığını ve iklim şartları göz önünde tutularak alternatifler üretilmesi konusunda inceleme yaptıklarını bildirdi.

Karaşahin, şöyle konuştu:’’Kara ulaşımını sağlayan yollarımız, en fazla iki yıl dayanabiliyor. İklim şartları, vasıtaların ağırlıkları, yolların ömrünü kısaltıyor. SDÜ olarak, sathi kaplama yolların ömrünü uzatmak amacıyla alternatifler araştırıyoruz. Nedenleri üzerinde yaptığımız çalışma sonrasında şimdi deneme çalışmalarına başladık. İlk olarak hızlandırılmış sathi kaplama profilini hazırladık. Hızlandırılmış sathi kaplama simülasyon cihazını kurduk. Bununla birlikte çekip-çıkarma cihazı dediğimiz mıcır ile asfalt yapışma testini gerçekleştiriyoruz. Yolda kullanılması gereken taş kriterlerini deniyoruz. Dokuz farklı kesim oluşturduk. Buradan çıkan sonuçlara göre yeni denemeler yapıyoruz.’’

Proje için hazırladıkları cihazların ardından yol yapımında kullanılan mıcır konusunda araştırma yapmaya başladıklarını vurgulayan Karaşahin, Keçiborlu, Erzurum, Konya, Trabzon, Antalya, İzmir, Manisa gibi çeşitli yörelerden taşlar getirdiklerini ve asfalt üzerinde döşediklerini söyledi. Bu döşemelerin, çekip çıkarma cihazıyla, asfalt kaplamasından ne derece koptuklarını ve dayanıklılıklarını ölçtüklerini anlatan Karaşahin, asfalt üzerine yerleştirdikleri mıcırları, hızlandırılmış sathi kaplama simülasyon cihazından geçirdiklerini vurguladı. Karaşahin, burada da malzemenin ne kadar ağırlığa dayanıklı olduğunu ölçtüklerini anlattı.

Karaşahin, şu anda taşların deneme aşamasında olduğunu ve yaptıkları karışımları ilk olarak Sivrihisar’da uyguladıklarını ve sonuçlarını izlediklerini belirtti. Karaşahin, ‘’İlk deneme çalışmasını Sivrihisar’da gerçekleştirdik ve iyi yolda ilerlediğimizi gördük. Burada BZK denilen asfalt bezon üzerine sathi kaplama tekniğini uyguladık, olumlu sonuç aldık’’ dedi. Projenin bir milyon 160 bin 984 TL’lik bir çalışma olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karaşahin, projenin bir yıl 8 ay sonra sona ereceğini kaydetti. Proje sonuçlarını Ulaştırma Bakanlığına sunacaklarını bildiren Prof. Dr. Karaşahin, sunları kaydetti: ‘’Bu projeden çıkacak sonuçlar, Türkiye genelinde uygulanacak. Türkiye’ye mal olmuş bir çalışma. Sonuçlara göre, Uzun Ömürlü Sathi Kaplama Şartnamesi geliştirilecek. Yol yapım şartları güncellenecek, yeni yapım teknikleri uygulanacak. Projeden çıkacak sonuçlar Türkiye genelinde yapılacak yol yapım şartnamesini değiştirebilecek ve yol yapımı bu proje sonucuna göre uygulanacak.’’

Projeden çıkacak sonuçlar sayesinde yolların ömrünün uzatılmasıyla giderlerin de ekonomiye kazandırılacağını söyleyen Karaşahin, bu şekilde ciddî bir tasarruf sağlanacağını sözlerine ekledi.

29.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Soruşturmayı Ergenekon savcıları yapsın

  CUMHURİYET DEMOKRASİYLE TAÇLANSIN

  Krizi, benzin zammıyla mı aşacaksınız?

  SGK, vatandaşa güleryüzlü davranacak

  Kurtulmuş: Sonuna kadar gidilmeli

  Camilere ideolojik mahyalardan sonra şimdi de bayrak asıldı

  Sürece katkı herkesin görevi

  Türkiye, AB için büyük avantaj

  Başvuru değerlendirilmeyecek

  Birleşme kongresi, 31 Ekim’de yapılacak

  Manisa’daki ölüm domuz gribinden değil

  İstanbul'da elektrik kesintisi

  3 ilde silâh ve mühimmat bulundu

  Başbuğ: Birliğimize kastdenlerin karşısındayız

  Trafik’te, boş gezen taksiye izin yok

  Resepsiyonda “halk açılımı”

  Din adamlarından Dündar’a kınama

  Eğitim Bir-Sen’den, örgütlenme çağrısı

  ‘Gribe karşı limon tüketilsin’ teklifi

  Sarımsak domuz gribine karşı etkili olabilir

  Domuz gribi aşısında tereddütler giderilmeli

  Suudi Arabistan’da çalışacak işçiler aşı olacak

  Şehit ve malûllere devlet ödünç madalyası

  Yolların ömrü uzayacak

  Kadınlar silâhla nöbette

  Umurbey’e, Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

  Kısa yapılan mendirek, balıkçıları zora soktu

  Kurban Bayramı, Egeli turizmciye umut olacak

  Isparta’dan yurt dışına elma ihracatı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.