05 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Domuz gribi gündemi değiştiriyor

Prof. Dr. Ali Kaya: Her hastalığa karşı bu kadar ciddî tedbirler alınıyor muydu? Genel sağlık politikasına bakıldığında; hayır! Şimdi bu konu neden abartılıyor öyleyse? Çünkü domuz gribi, medyanın çok hoşuna gidiyor.

NORMAL gripte kişinin bir kez aşılandığını belirten Kaya, ancak domuz gribinde bir ay arayla iki kez aşılama yapılacağını kaydetti. Bu aşının eski grip aşısından daha tehlikeli olmadığını ifade eden Kaya, Domuz gribi aşısının normal aşılar ile yan etkilerinin benzer olacağını vurguladı. Kaya şöyle konuştu: “Mevsimsel gripte niye sadece risk gruplarını aşılıyoruz da bütün toplumu aşılamıyoruz?. Bu risklerden dolayı. Ben gribe yakalandığımda üç-beş günde ayakta geçirebiliyorsam o aşının yan etkilerini göze almak istemiyorum. Sinir sistemiyle ilgili yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Kronik hastalığı olan ve ölme riski bulunanların aşılanması dışında sağlam olan ve hastalığa yakalandığında hafif geçirebilecek kişilerin aşılanması taraftarı değilim ben. Yani normal bir gripte nasıl yürütülüyorsa aşılama, bunda da aynı yöntem uygulanmalı. Ayrıca eskiden biz aşılıyor muyduk risk gruptakilerin hepsini, hayır. Ölüyorlar mıydı risk gruptakiler; ölüyordu. Her hastalığa karşı bu kadar ciddî tedbirler alınıyor muydu? Genel sağlık politikasına bakıldığında; hayır. Şimdi bu konu neden abartılıyor öyleyse? Çünkü domuz gribi, medyanın çok hoşuna gidiyor. Böylelikle gündemi değiştirebiliyorlar.”

Domuz gribinin, hem domuz virüsüne hem insan virüsüne hem de kuş virüsüne ait genetik parçacıklar içerdiğini belirten Kaya,”Zaten ‘Bu bir laboratuvar üretimi midir?’ sorusunun kaynağında da bu var; yani güçlü bir genetik yapıya sahip olması. Ben de bu kanıyı paylaşanlardanım.” dedi.

Maske takmadan tıraş olmak lâzım

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen Pandemik A (H1N1) gribine karşı kullanımı yaygınlaşan maskenin etkinliğini arttırmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Erkeklere tıraş olduktan sonra maske takmaları, maskenin bir kişi tarafından kullanılması ve başkasıyla paylaşılmaması tavsiye ediliyor. 3M Türkiye firması yetkililerinden alınan bilgiye göre, domuz gribi salgınının başlamasının ardından maskeye olan talep arttı. Fabrikalarındaki üretimin yüzde 80 arttığını ifade eden şirket yetkilileri, maskelere diğer ülkelerden de yoğun talep olduğunu belirtti. Astım hastalarının maske kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini vurgulayan yetkililer, ‘’Maskenin yüze tam oturması çok önemli. Kullanıcı, maskeyi uygun şekilde yüze tam olarak oturtamamışsa havadaki kirleticilere maruz kalabilir. Ayrıca maske ile yüz arasında herhangi bir şey bulunursa maskenin etkinliği azalır. Bu nedenle erkeklerin her gün tıraş olduktan sonra maske takmalarını tavsiye ediyoruz.”

Griple birlikte kolonya satışları da arttı

HALK arasında ‘’domuz gribi’’ olarak bilinen ‘’Pandemik A (H1N1)’’ virüsünün yaygınlaşmasının cep kolonyası satışında artışa sebep olduğu bildirildi. Türkiye’de kolonya üretiminde önemli paya sahip Kolonyacılar Sitesi’nde faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Hasan Baykan, yaptığı açıklamada, cep kolonyası siparişlerinde son dönemde ciddî artış olduğunu kaydetti. Baykan, toptan kolonya sattıklarını, Türkiye genelinde 900 farklı noktada hizmet veren bir zincir markete ürün verdiklerini belirterek, son bir haftada özellikle cep kolonyası satışlarında yüzde 100’ü aşan artış yaşandığını ve talebi karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Domuz gribinden korunulması amacıyla temizlik ve hijyene verilen önemin artmasının sipariş oranını etkilediğini düşündüğünü ifade eden Baykan, ‘’Domuz gribi sebebiyle okullarda öğretmenlerin öğrencilere yanlarında jel, kolonya veya ıslak mendil bulundurmalarını tavsiye ettiğini duyduk’’ dedi. Baykan, 50, 100 ve 150 mililitrelik cep kolonyaları belirterek, ‘’İnsanlar su olmayan yerlerde ellerini yıkamak için yanlarında kolonya bulunduruyorlar. Domuz gribi dolayısıyla da yanında kolonya bulunduran insanların sayısının arttığını görüyoruz. Satışların artmasında domuz gribinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Özellikle 150 mililitrelik cep kolonyalarına büyük ilgi var. Bu kolonyaları anlaşmalı olduğumuz marketlerde 1 lira 25 kuruştan satıyoruz’’ diye konuştu. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman ise, kolonyayla yapılan temizliğin suyla yapılandan farkı olmadığını bunun yerine deterjanlı suyun tercih edilebileceğini belirtti.

05.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İnternet andıcına tepki

  TSK FİŞLEMEK YERİNE İSTİFADE ETSİN

  Cuntacılara hukuk önünde hesap sorulmalı

  GDO Yönetmenliği Danıştay’a taşındı

  Talat: B ve C planlarımız da var

  Gözaltına alınan 2 subay, adliyeye çıkartıldı

  Estonya’dan AB desteği

  Özgür-Der’e kapatma dâvâsı reddedildi

  Babacan: Açılımdan dönüş yok

  Çelik: Türkiye yol ayrımında

  “Domuz gribi”nde ölü sayısı, 15

  Aşı polemiği Mecliste

  THY uçağı, acil iniş yaptı

  Korucu dehşeti: 4 ölü

  ŞABAN DÖĞEN VEFAT ETTİ

  Domuz gribi gündemi değiştiriyor

  Google suçunu kabul etti

  Camiye seccade ve tespihle gelinmeli

  Düşük kolesterol kanserden koruyabilir

  Tiryaki, kriz dinlemedi

  Hurdadan uzaktan kumandalı traktör yaptı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.