15 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail lobisi işbaşında

DÜNYANIN önde gelen ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayınladığı bildiride Gazze raporu sebebiyle İsrail tarafından sistematik baskı gördüğünü ve kendilerine karşı iftira kampanyası yürütüldüğünü açıkladı.

Grup tarafından yapılan açıklamada, Gazze saldırısı sebebiyle yayınladıkları eleştirel raporlarına karşılık İsrail’in HRW’ye karalayıcı ve küçük düşürücü ithamlarda bulunduğunu bildirildi. HRW’yi sert bir şekilde eleştiren İsrail, Yahudi karşıtı raporların yayınlanması için örgütün Suudi Arabistan hükümetinden mail destek aldığını da ileri sürüyor. Suçlamaları ‘saçma’ olarak değerlendiren HRW Direktörü Iain Levine, kendilerinin her zaman birileri tarafından eleştirildiğini, ancak son birkaç aydan bu yana önemli derecede gözdağı ve karalama kampanyasına maruz kaldıklarını söyledi. Iain Levine, ‘fesat tertibi’ tabirini kullanma konusunda tereddüt yaşadığını belirterek, “Ancak bize karşı sistematik bir karalama kampanyası var ve bu koordineli bir şekilde yürütülüyor. Bu yalanları ve kasıtlı olarak verilen yanlışları reddetmek için çok zaman harcıyoruz.” dedi. Grup tarafından yapılan açıklamada, kendilerine karşı karalama kampanyasının Kudüs merkezli İsrail sivil toplum kuruluşları tarafında yapıldığı bildirildi. Karalama kampanyalarının HRW Ortadoğu Temsilcisi Sarah Leah Whitson’un Suudi Arabistan’ı ziyareti sonrası çoğaldığı belirtildi. İsrail sivil toplum örgütleri, HRW’nin Suudi yetkililerden İsrail aleyhine yayınlar karşılığında mali yardım talep edildiğini iddia ediyor.

Sarah Whitson ise Suudi Arabistan ziyaretinin daha önce Japonya, Güney Afrika ve Tel Aviv’e yapılan ziyaretlerle aynı amacı taşıdığını belirterek, “Bizim Suudi hükümetinin desteğini kazanmak istediğimiz düşüncesi tam saçmalık. Hiçbir hükümetten mali destek almıyoruz ve bu örgütün ana prensibidir.”dedi.

İsrail’in uyguladığı baskıyı aktaran HRW Direktörü Levine, “Çok büyük baskı ve saldırılara maruz kalıyoruz. Bu saldırının bazıları kişisel saldırılar. Daha önce Richards Goldstone’nin maruz kaldığı saldırılara benzer.” diye konuştu.

Öte yandan konu ile ilgili konuşan İsrail hükümet yetkilisi Ron Dermer, “Bu tür örgütlerle savaşmaya devam edeceğiz. Biz burada oturup insan hakları örgütlerinin bize saldırmalarını bekleyemeyiz.” dedi.

15.11.2009


 

Afganistan’daki ABD askerinin morali bozuk

Afganıstan’dakı Amerikan askerlerinin moralinin bozuk olduğu anlaşıldı. Pentagon tarafından yapılan araştırma, moralsiz askerlerin psişik sorunlarla boğuştuğunu gösterdi.

Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’a takviye kuvvet gönderip göndermemeye karar vermeye hazırlandığı bir sırada yayımlanan araştırma, Afganistan’daki askerlerin stresinin geçen seneye nazaran daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Askerler arasında yapılan nabız yoklamasına göre, askerlerin sadece yüzde 17’si moralinin “iyi” veya “çok iyi” olduğunu söyledi. Araştırmayı yapan uzmanlar, 8 yıllık savaşta üçüncü veya dördüncü kez Afganistan’a gönderilen askerler arasında psikolojik sıkıntıların daha fazla olduğuna dikkat çekti.

15.11.2009


 

Gazze’ye özgürlük yürüyüşü

İSRAİL'İN Gazze’yi işgalinin birinci yıl dönümü olan 27 Aralık 2009 tarihine dikkat çekmeyi hedefleyen The International Coalition to End the Illegal Siege of Gaza (Gazze’nin Gayrimeşru Ablukasının Sona Erdirilmesi Uluslararası Koalisyounu) isimli insan hakları örgütü, 27 Aralık - 2 Ocak tarihleri arasında Gazze Şeridi’nde bir özgürlük yürüyüşü organize edeceğini açıkladı.

Aktivist eyleme dünyanın çeşitli ülklelerinden toplamda 500 katılımcının yanı sıra, 50.000’den fazla yerel katılımcının iştirak etmesi bekleniyor. Bu seneki yürüyüşe katılacak aktivistler arasında Howard Zinn, Gore Vidal, Arun Gandhi, Naomi Klein, Suriyeli aktör Duraid Lahham, Fin asıllı film yapımcısı Aki Kaurismaki, Lübnan’ın eski Japonya büyükelçisi Naoto Amaki, Pulitzer ödüllü yazar Alice Walker, Nobel Barış ödüllü Mairead Maguire ve Dr. Patch Adams gibi ünlü isimler de yer alıyor. Aktivistler 27 Aralık tarihinde Kahire’de toplanacaklar ve 31 Aralık sabahı binlerce Gazzeli ile beraber şiddet içermeyen, tarihi bir eylem gerçekleştirecekler. Kuzey Gazze’den başlayarak Erez Sınır Kapısı’na doğru devam edecek olan yürüyüşle eylemciler, uluslararası kamuoyunun dikkatini hala devam etmekte olan Gazze ablukasına çekmeyi amaçlıyor. Katılımcılar 2 Ocak tarihinde Kahire’ye geri dönecekler. İsrail 2008-2009 kışında 22 gün boyunca Gazze’ye saldırılar düzenlemişti ve bu saldırılar sonucunda 1400 kişi hayatını kaybetmişti. Şu an İsrail tankları Gazze Şeridi’ni terk etti, fakat İsrail Gazze’yi hala abluka altında tutuyor. Sınırlar hala tamamen kapalı. Gazze Özgürlük Yürüyüşü, uluslararası kamuoyunun dikkatini bu insanlık krizine çekerek, dünya liderlerini ‘çözüm’ için harekete geçmeleri konusunda baskı altına almayı hedefliyor. Gazze Özgürlük Yürüyüşü hakkında daha detaylı bilgi için grubun web sitesi ziyaret edilebiliyor: www.gazafreedommarch.org. Ayrıca eyleme Türkiye’den katılmak isteyenlerin site aracılığıyla katılım başvurusu yapabilecekleri belirtiliyor.

15.11.2009


 

İngiltere, Irak’ta işkenceyi araştırıyor

BİRLEŞİK Krallık Savunma Bakanlığı, İngiliz askerlerinin Irak’taki sivil halka yönelik işkence ve kötü muameleme iddialarını araştırıyor.

İngiliz askerlerine yönelik sunulan 30’dan fazla yeni iddia arasında, iki İngiliz askerinin 2003 yılında 16 yaşındaki bir erkek çocuğuna tecavüz ettiği iddiası da bulunuyor. Silâhlı Kuvvetler Bakanı Bill Rammell, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada, “resmi soruşturmanın yürütüleceğini” belirterek, 120 binden fazla İngiliz askerinin Irak’ta bulunduğunu ve birçoğunun doğru, dürüst ve orduya bağlı bir şekilde görevlerini yürüttüğünü kaydetti. Rammell, ancak “mevcut işkence ve kötü muamele iddialarının büyük bir ciddiyetle ele alınacağını ve soruşturulacağını” sözlerine ekledi.

15.11.2009


 

KKTC, 26. yılını kutluyor

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC'nin, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme yeteneğinin somut şekli olduğunu söyledi.

KKTC'nin 26. kuruluş yıl dönümünün resmi kutlamaları, Talat'ın Bayrak Radyo Televizyonundan yaptığı konuşmayla başladı. Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmesinin somut ifadesi olan KKTC'nin 26. kuruluş yıldönümünü kutlayan Talat, "Bugün KKTC'nin yeni bir yıl dönümünü daha kutluyoruz. Kendi kendimizi yönetme ve uluslar arası ilişkiler geliştirme iktidarına sahip olduğumuzu ve Kıbrıs sorunu başta olmak üzere, karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümlenmesini sağlama yetisine haiz bir halk olduğumuzu bütün dünyaya gösteriyoruz" dedi. Elli yılı aşkın süredir özgürlük ve barış mücadelesi verdiklerini, gelinen aşamada kat edilen yolun yeterli olmamakla birlikte, yine de ışıklarla dolu bir yol olmaya devam etiğini ifade eden Talat, bunda tüm halkın katısı bulunduğunu, tüm dünyanın haksızca uyguladığı izolasyonlara, çeşitli engellemelere karşı dimdik ayakta durmak için insanüstü çaba harcandığını kaydetti.

15.11.2009


 

Kosova’da Türkçe alfabe heyecanı

Kosova’da 1. sınıf Türk öğrencileri, ilk defa hazırlanan Türkçe alfabe kitabına kavuştu. Kosova’nın özgürlüğe kavuşması ve bağımsızlığını ilân etmesinden 10 yıl sonra, 1. sınıf Türk öğrencilerine yönelik ilk okuma ve yazma ders kitabının dağıtımı yapıldı.

Kosova Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan kitabın öğrencilere dağıtımı Kosova Eğitim Bakanı Enver Hoxhaj, Kosova Çevre Bakanı Mahir Yağcılar ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler birlikte yaptı. Priştine Elena Gjika İlköğretim Okulu’nda yapılan kitap dağıtımının verdiği heyecan, hem öğrenciler hem de öğretmenlerde gözlendi. Kosova’da Türkçe eğitim gören çocukların okuma ve yazmayı öğrenmede temel ders kitabı olarak kullanılmak üzere hazırlanan kitap, Türkçe eğitimde var olan büyük bir eksikliği gidermiş oldu.

15.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.