16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Filistinliler, İsrail’e inanmıyor

Erekat, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Filistinlilerin “İsrail’in zamanı boşa harcamasından artık bıktığını” belirterek, “Gerçekten iki devletli çözümü istediğinize inanmıyoruz” diye konuştu.

İsrail’in işgal uygulamasını sürdürdüğünü ve müzakere masasına dönmeye hazır olmadığını söyleyen Erekat, İsrail’in yerleşimlere devam ettiğini, Batı Şeria’daki topraklarda inşaatları sürdürdüğünü ifade etti. “Bu durum böyle devam edemez. İki devletli bir çözüme ulaşmamız gerekir” diyen Erekat, böyle bir çözüme varılamaması halinde sorumlusunun İsrail olacağını vurguladı. Saib Erekat, dün bir Filistin gazetesinde yayımlanan açıklamalarında, iki taraf arasındaki görüşmelerin girdiği çıkmaz sebebiyle, tek taraflı olarak devlet ilanı için BM’ye başvurmayı düşündüklerini söylemişti. Erekat, bu konuya değinirken de Filistin Yönetiminin 1967 sınırları temelinde bir Filistin devletinin varlığının tanınması için BM Güvenlik Konseyine başvurmaya niyetli olduğunu tekrarladı. “Bunun amacı, Filistinlilerin yüreklerinde bir umudu yeşertmektir” diyen Erekat, 18 yıldan bu yana Filistinlilere hep barış için görüşmelerin sonucunu beklemelerini söylediklerini hatırlatarak, “18 yıl geçti, ama ortada bir şey yok” dedi. İsrail İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Şas partisinden Eli Yişai de dün toplanan İsrail kabinesinde, Erekat’ın tek taraflı devlet ilanına ilişkin açıklamalarını değerlendirirken, “İsrail’in buna verilecek bir cevabı olduğu sürece, bu konuda endişe etmemeleri gerektiğini” söyledi. Ulusal Alt Yapı Bakanı Uzi Landau ise muhtemel bağımsızlık ilanı girişimlerine daha sert bir cevap verdi ve “Bunun düşmanca bir niyet olduğunu, görüşmelerin başlaması için tüm çabaları boşa çıkarmaya yönelik bir hareket olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABBAS’TAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ MESAJI

ÖTE YANDAN, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 1988’de Cezayir’de toplanan sürgündeki Filistin parlamentosu niteliğindeki Filistin Ulusal Konseyinde Yaser Arafat tarafından ilan edilen bağımsızlık bildirgesinin yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, bağımsızlığın, halihazırda Filistin halkının yaşamı, faaliyetleri ve başarıları ile somutlaşmış bir gerçeklik olduğunu belirtti. Abbas, özgürlük, adalet ve barışa destek veren tüm ülkelerin ve uluslar arası güçlerin Filistinlilerin mücadelesine de destek verdiğinin altını çizdi. Filistin lideri, dünya uluslarını Filistin halkına desteklerini artırarak işgalden kurtulmaları ve bağımsızlığına kavuşmaları için yardımcı olmaya da çağırdı. Abbas, Filistin halkının haklarının tanınmaması halinde, tüm bölgenin istikrar ve refaha kavuşamayacağını kaydetti.

16.11.2009


 

Bill Clinton: İsrail ve Filistinliler için boşa nma seçeneği yok

İSRAİL ile Filistinliler arasında bir dönem barışa yaklaşan anlaşmaların mimarlarından olan ABD’nin eski başkanı Bill Clinton, İsrail ve Filistin yönetiminin ortak gelecekten kaçamayacaklarını belirterek, ‘’İsrail ve Filistinliler için boşanmak diye bir seçenek yok’’ dedi.

Bill Clinton, İsrail’in eski başbakanlarından olan ve 1995 yılında aşırı sağ görüşlü bir İsrailli’nin gerçekleştirdiği suikast sonucu ölen İzak Rabin’in ölümünün 14. yılında düzenlenen anma etkinlikleri sebebiyle dün akşam İsrail’e geldi. Clinton, Tel Aviv’de, Rabin’in adını taşıyan merkezde yaptığı konuşmada, İsrail ve Filistin yönetimine ‘’aralarındaki yıllardır süren anlaşmazlıkları sona erdirmeleri’’ uyarısında bulunarak, ‘’Ya birbirimize zarar vermeyi sürdüreceğiz veya birbirimize yardımcı olacağız. Boşanmak diye bir seçenek yok’’ diye konuştu. Clinton, Rabin’in suikaste uğramamış olması durumunda sonraki 3 yılda Ortadoğu’da bir barış anlaşmasına varılmış olacağına inandığını da söyledi. Rabin, 1995 yılının 14 Kasım’ında, Yigal Amir adlı aşırı sağ görüşlü bir Yahudi gencin düzenlediği suikastte ölmüştü.

16.11.2009


 

Onların okulu ağaç gölgeleri

AFRİKA'NIN en fakir ülkelerinden Çad bir yoklar ülkesi. Okuma yazma oranının yüzde 20 civarında olduğu ülkede başkent dışındaki diğer bölgelerde neredeyse hiç okul bulunmuyor.

Şansı olan çocuklar, eğitim alanı ağaç gölgeleri olan medreselerde okuma yazma ve Kur’ân-ı Kerim’i öğreniyorlar. Fransa, petrol ve yer altı kaynakları bakımından Afrika’nın en zengin ülkesi olan Çad’ı yüzyıllardır sömürüyor. Ülke petrolünü işleten Fransa, Çad’a sadece kazandığının yüzde 13’ünü veriyor. Altın, elmas ve demiri de yabancı şirketler işletiyor. Okulun olmadığı, caminin olmadığı, yolun olmadığı bir yoklar ülkesi olan Çad’da okuma yazma oranı yüzde 20 civarında. Şansı olan Çad’lı çocuklar, açık alanlarda ve ağaç gölgelerinde kurulan medreselerde okuma-yazma ve dinlerini öğrenme imkanı buluyor. Sömürge ekibine son yıllarda katılan Çin pastadaki payını büyütmek için yeni sömürge projeleri geliştiriyor. Ülkedeki Çin şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Çad halkı işsizlik ve açlıkla mücadele ederken bu şirketler çalışanlarını bile Çin’den getirip burada istihdam ediyorlar.

Bunca zenginliğe rağmen kıtanın en fakir ülkelerinden birisi olan Çad halkı ise açlık ve eğitimsizlik ile boğuşuyor. Çad’da başşehir dışında neredeyse hiç okul bulunmuyor. Çocuklar eğitimlerini açık alanlarda veya ağaç gölgelerinde yapılan camilerde gerçekleştiriyor. Bu camilerden bir tanesi de Kundul kentinde bulunan Surur Camisi. Bu cami içerisinde 450 çocuk bir yandan okuma yazma öğrenirken bir yandan da Kur’ân okumayı öğreniyor, dinî eğitimini alıyor. Bölgede çeşitli yardım çalışmaları gerçekleştiren İHH İnsani yardım Vakfı Surur Camisi’nin halılarını yeniledi. Bölgede pek çok su kuyusu açarak halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan İHH ekipleri çocukların eğitimine katkı sağlayacak bir okul projesinin de çalışmalarını başlattı.

16.11.2009


 

İslâm karşıtı Wilders Türkiye’ye geliyor

Hollanda’da Müslümanlar ve İslâm’ı açık bir şekilde hedef alan sözleriyle tanınan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, şimdi de Türkiye’ye geliyor.

Hollanda dışında gittiği her ülkede sorunlar yaşayan ve protestolar ile karşılan Wilders, 4 ile 9 Ocak 2010 tarihleri arasında Türkiye´ye gelecek. Wilders, ziyareti sırasında Türkiye’nin neden Avrupa Birliği’ne (AB) alınmayacağını anlatacağı belirtiliyor. PVV lideri, Hollanda meclis üyelerinden oluşan bir delegasyonun üyesi olarak Türkiye’ye gelecek. İslâm karşıtı Fitne filmiyle tepki çeken Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in bu ilk Müslüman ülke ziyareti olacak. Hollandalı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders’in Kur’ân-ı Kerim’i ve İslâm’ı hedef alan ‘Fitne’ filmini internetten yayınlanmasının ardından çok sert tepkiler almıştı. Hollanda resmi ajansı ANP, filmle ilgili ilk tepkiyi Pakistan ve Afganistan’ın verdiğini duyurmuştu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ‘Fitne’nin yayınlanması halinde yabancı düşmanlığının artabileceğine dikkat çekmişti.

16.11.2009


 

Ahıska sürgününün üzerinden 65 yıl geçti

AHISKA Türklerinin sürgün edilişi, sürgünün 65. yıl dönümünde Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’te düzenlenen konferansla anıldı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) Ata-Manas salonunda, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından, 14 Kasım 1944 sürgününün 65. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, “Ahıska Türklerinin 65. Sürgün Yıl Dönümü” adıyla konferans düzenlendi. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, 14 Kasım 1944 tarihinin Ahıska’da yaşayan Türkler için trajik bir gün olduğunu belirtti. Sakimov, bir ay süren yolculuğun ardından Kırgız topraklarına 16 bin Ahıska Türkü’nün yerleştirildiğini, Ahıska Türklerine acılarını unutturan ve kendilerini zor dönemde evinin kapılarını açarak kabul eden, aş veren Kırgız halkına teşekkürü unutmadıklarını ifade etti.

16.11.2009


 

KKTC’nin 26. kuruluş yıl dönümü resmî törenlerle kutlanıyor

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC’nin 26. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul etti.

Tebrik kabulünün ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda protokolün katılımıyla tören düzenlendi. Törenlerde protokol sırasına çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ile Türk ve KKTC bayrakları göndere çekildi, Özel Defterler imzalandı. Tebrik kabülü ve törenlere Cumhurbaşkanı Talat’ın yanı sıra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, bakanlar, siyasi parti lider ve temsilcileri katıldı. KKTC’nin 26. kuruluş yıl dönümü törenlerine, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM’yi temsilen TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, hükümeti temsilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu katıldı.

16.11.2009


 

İran’dan ABD’ye kınama

İRAN Meclis Başkanı Ali Laricani, New York’ta faaliyet gösteren Alavi Vakfına ait 36 katlı gökdelenle 4 caminin gelirlerine ABD federal savcılarınca el konulması girişimini kınadı.

Laricani, açıklamasında, “Barack Obama’nın başkanlığının aslında George Bush’unkinden farklı olmadığını, tüm olan bitenin aldatıcı görünümüne dayandığını, saf siyasetçileri de aldatmaya yönelik olduğunu” savundu. ABD’de federal savcıların, İran hükümeti tarafından gizlice kontrol edildiğinden şüphelendikleri Alavi Vakfının, aralarında 4 cami ve New York’taki bir gökdelenin de bulunduğu mal varlığına el konulması için harekete geçtikleri bildirilmişti. Amerikan basınında çıkan haberlere göre savcılar, 500 milyon doları aşan değere sahip mal varlığına el konulması istemiyle federal mahkemeye dâvâ dilekçesi sundu. Olayın, Amerikan tarihinin terörizmle mücadele kapsamındaki en büyük hacizlerinden birini oluşturabileceği belirtiliyor. ABD, İran’ı nükleer bomba üretmeye çalışmakta itham ediyor. Tahran ise nükleer programının sadece elektrik üretimine yönelik olduğunu belirtiyor.

16.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.