16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Sinan’ın son eserine altın iskele

Külliyedeki açılış töreninde konuşan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, Sarkis Zabunyan’ın, Mimar Sinan’ın 16. yüzyılda son yapıtı olan bu eşsiz külliyenin ancak altın bir iskeleyle tamir edilebileceğini, ancak sanatçılar tarafından korunabileceğini anlatmak için eseri meydana getirdiğini söyledi.

Erkmen, sanatçının sergiyi, külliyenin bir san'at merkezi olarak fakülteye verilmesini desteklemek amacıyla açtığını da ifade ederek, ‘’Bu külliye fakültemize verildiği takdirde, tüm dünyada olduğu gibi bu eşsiz bina uluslararası bir san'at iletişim ortamı olarak geleceğin sanatçılarına ışık tutacaktır’’ dedi. Mekânın san'at alanına dönüşmesiyle daha önce Toptaşı Cezaevi’nde yatan birçok düşünce ve san'at insanının özgürlüğüne kavuşacağını dile getiren Erkmen, ‘’Bu külliye bize verilirse, dünyanın ve geleceğin birçok san'atçısı burada yapıtlarını üretecektir’’ diye konuştu. Erkmen, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, külliyenin uluslar arası bir sanat alanına dönüşmesi için kendilerine destek vermesini beklediklerini bildirdi. Sarkis Zabunyan da Mimar Sinan’ın son yapıtının İstanbul’un göbeğinde bu durumda olmasının çok üzücü olduğunu kaydetti. Zabunyan, Altın İskele’nin, ‘’uydurma, süs ya da dekor amaçlı’’ bir iskele olmadığını, külliyede onarım yapılana kadar da ‘’hiç paslanmayan, beklemesini bilen ve ışık veren’’ bir iskele olarak duracağını dile getirdi. İskelenin 24 ayar varak altınla kaplandığını ve kaplamada 7 bin yaprak altın kullanıldığını anlatan Zabunyan, iskelenin mekânın restorasyonu için hazırlandığını söyledi. Restorasyonda çalışanların iskeleye basarak çalışmalarını isteyen Zabunyan, ‘’Girişinden mekanlarına, avlusuna kadar buranın yeni bir mimarî sunuma ihtiyacı var. Bu iskele de hakikî profesyonel, bu mekân restore edilmeye başlandığında hemen kullanılabilecek bir iskele. Bu altın iskele artık bir umudun sembolü olacak’’ dedi. Daha sonra, Altın İskele’nin açılışı yapıldı.

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ

SULTAN 3. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yılları arasında yaptırılan Atik Valide Külliyesi, Üsküdar’da Valide-i Atik Mahallesi’nde bulunan görkemli yapılar topluluğundan oluşuyor. Tasarımını Mimar Sinan’ın yaptığı anıtsal kompleks, döneminin önemli sultan külliyelerinden Süleymaniye Külliyesi’nde de kullanılan kapsayıcı bir programa sahip bulunuyor. Külliyenin önemli parçalarından olan ve 1870’lerde İstanbul’da başgösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlenen darüşşifa, 1873’ten sonra da Osmanlı döneminin ilk akıl hastanesi olarak Türkiye’de psikiyatrinin kurucularından Dr. Mazhar Osman'ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı. Bina, Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nca 1935’te tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Darülhadis ve Darülkurra grubu ise son yıllara dek Toptaşı Cezaevi olarak işlevlendirildi. Ancak bu işlev, yapının mimarî karakterini büyük ölçüde yitirmesine sebep oldu. Toptaşı Cezaevi’nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihal Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz ve Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor. Külliye, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2003’te Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildi.

16.11.2009


 

ÖNDER’den 50. yıl albümü

Belge niteliğinde birçoÖNDER (İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği) geçtiğimiz günlerde imam hatip liselerinin ve ÖNDER’in 50 yıllık geçmişini anlatan bir kitap-albüm çalışması yayınladı.

fotoğraf, röportaj, haber ve yazıların yer aldığı albüm gün yüzüne çıkmayan birçok bilgiyi içeren arşivlik bir kaynak olarak hazırlandı. İmam-Hatip Liseleri’nin fikir olarak ortaya çıkışından pratiğe geçirilme aşaması, geçirdiği evreler, zorluklar ve engeller karşısındaki mücadelelerle ilgili kapsamlı bir tarihî bilginin yer aldığı albüm “Mazinin Hadimlerinden, Geleceğin Varislerine” sloganıyla okuyucularıyla buluştu. Albüm, İmam-Hatip Liseleri’nin kurucusu ve ilk imam hatip lisesi müdürü Celalettin Ökten’den başlayarak imam-hatip liselerinin kurulmasında ve yaşatılmasında büyük emeği geçen birçok ismin ya yakınları ya da kendileri ile görüşülerek hazırlandı. Geçtiğimiz yıl ÖNDER’in 50. yıl faaliyetleri münasebetiyle bir araya gelen ilk mezunlar Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Cevat Akşit, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr Numan Kurtulmuş, Yasin Hatipoğlu, Yahya Kutluoğlu gibi birçok isimden öğrencilik yıllarına ve ÖNDER’e dair anekdotların yer aldığı albümde Addurrahman Dilipak, Hekimoğlu İsmail, Erol Erdoğan, Hüseyin Akın gibi isimlerin de yazıları bulunuyor. Özellikle 28 Şubat sonrası dönemin inceden inceye gözden geçirilerek tarihe not düşüldüğü kitapta, başörtü sorunundan, katsayı meselesi ve 8 yıllık kesintisiz eğitime kadar her konuda geniş bilgiye ulaşılabilir. 28 Şubat sürecinin ardından imam-hatiplilerin akıbeti ve başvurdukları çözüm yolları, yurtdışında (özellikle de Viyana’da) ikinci bir Türkiye’nin bu vesileyle oluşmuş olması ve imam-hatiplilerin yurtdışına açılarak başarıdan başarıya koşmaları şer olarak görünen de hayırlar gizli olduğunu gösteren bir vakıa olarak karşımıza çıkıyor.

16.11.2009


 

Sinema gönüllülerine teşekkür plâketi

BURSA Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ne destek veren basın kuruluşları ve firmaların yetkilileri, teşekkür plâketi ile ödüllendirdi.

Zaman Gazetesi Bölge Müdürü Enis Öznük plâketini AKP İl Başkanı Nagip Vardar’dan aldı. Festivale katılan ünlü san'atçılar İzzet Günay, Engin Çağlar, Serdar Gökhan, Nuri Alço, Yusuf Sezgin, Eşref Kolçak, Selma Güneri, Suzan Avcı, Şerif Sezer, Umut Sezgin ve Yetkin Dikinciler ile festivale sponsorluk desteği veren basın kuruluşları ve seçkin firmaların temsilcileri, Mudanya Montania Hotel’de gerçekleştirilen yemekte bir araya geldiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sinema san'atının çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında festivale destek verenlere teşekkür ederek, “Bursa’da böyle güzel bir organizasyonda değerli san'atçılarımızla ve proje ortaklarımızla bir araya gelmek bizler için mutluluk ve onur verici bir durum. Sinemaya gönül veren herkese şükranlarımızı sunuyor, bu önemli san'atın ve kültürel faaliyetlerin Bursa’da daha da gelişerek devam edeceğine inanıyorum.” dedi.

16.11.2009


 

İsmail Dündar’ın 30. ebru sergisi

EBRU san'atçısı İsmail Dündar’ın 30. kişisel sergisi, Fatih Kalem Güzeli Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergide, İsmail Dündar ve öğrencilerinin ebru çalışmalarından oluşan 50 eser izlenime sunuluyor.

İsmail Dündar, açılışta yaptığı konuşmada, yaklaşık 6 yıllık çalışmalarının yer aldığı serginin 30. kişisel sergisi olduğunu belirterek, ‘’Öğrencilerimizle birlikte bu eserleri sergilemenin mutluluğunu paylaşıyoruz’’ dedi. Açılışa katılan hattat ve ebru san'atçısı Fuat Başar ise ebru san'atının artık bütün dünyada tanınır hale geldiğini ifade ederek, ‘’Eserlerimizin yurt dışında da sergilenmesi, aynı zamanda bir kültür ihracıdır. Ebru san'atının arkasında köklü bir gelenek vardır’’ diye konuştu. Sergi, 15 Aralıka kadar gezilebilecek.

16.11.2009


 

Özbek san'atçıdan İstanbul’da minyatür sergisi

ÖZBEK san'atçı Jahongir Ashurov’un minyatür sergisi, bugün Yıldız Sarayı’ndaki Çit Kasrı’nda açılacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Jahongir Ashurov’un, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) geleneksel san'atları tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlediği sergiler kapsamında Çit Kasrı’nda minyatür sergisi açacağı belirtildi. Açıklamada, 59 eserin yer alacağı serginin, 26 Kasım tarihine kadar gezilebileceği kaydedildi. Jahongir Ashurov, Taşkent’teki Benkov Sanat Okulu’ndan mezun olduktan sonra, Shahmahmud Muhammadjanov’un gözetiminde minyatür çalışmalarına devam etti. Eserlerinde, sözlü gelenekten gelen hikâyelerden esinlenen san'atçı, eserlerinin çoğunu bu hikâyelerdeki derin felsefî ve insanî bakış açısı üzerine temellendirdi. Buhara ve İran üslûplarında eser veren Ashurov, çalışmalarında ayrıca Mehmed Siyah Kalem’in nesne ve renk kullanımını mümkün olduğunca aza indirgeyen üslûbunu takip etti. Çoğunlukla klâsik Buhara üslûbunda eser veren, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olan bu üslûbu icra eden az sayıda kişiden biri olan san'atçının eserleri, Orta Asya’nın birçok şehri ile Amerika ve Avrupa’nın önemli galerilerinde san'atseverlerin ilgisine sunuldu. Ashurov’un eserleri ayrıca British Museum ve Victoria & Albert Museum koleksiyonlarında yer aldı.

16.11.2009


 

İstanbul Sanat Fuarı'na hazırlanıyor

CONTEMPORARY İstanbul Sanat Fuarı, 3-6 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Akbank Private Banking sponsorluğunda bu yıl dördüncüsü düzenlenen fuar, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda gerçekleşecek.

Yan faaliyetleriyle birlikte her yıl daha da gelişerek zenginleşen Contemporary İstanbul, bu yıl da artan bir ilgi ve galeri katılımıyla gerçekleştirilecek. Fuar, yurt içi ve yurt dışından çağdaş san'at galerilerini, san'atçıları ve yapıtlarını bir araya getirecek. San'atçı ve yapıt çeşitliliğinin arttığı Contemporary İstanbul’da, daha fazla galerinin yanı sıra aralarında Sabancı Müzesi, Akbank Sanat, İstanbul Modern Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Doğançay Müzesi’nin de bulunduğu 12 san'at kurumu sanatseverlerle buluşma şansı yakalayacak. Faaliyette, çocuklar kendi san'at yapıtlarını oluşturmanın yanı sıra, deneyimli uzmanlar eşliğinde fuar alanında çağdaş san'atı en iyi temsil eden örneklerin seçildiği bir geziye çıkacak.

16.11.2009


 

Altın Koza Sanat Festivali başlıyor

ADANA’NIN ikinci büyük san'at faaliyeti niteliği taşıyan ve bu yıl 11’incisi düzenlenen Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali bugün başlayacak.

Festival düzenleme komitesinden alınan bilgiye göre, Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen, 24 Kasıma kadar devam edecek festival, bu yıl da çok sayıda sanatçıyı Adanalılarla buluşturacak. Festival süresince resim ve fotoğraf sergileri, konserler ve söyleşilerin yanı sıra her yıl olduğu gibi Adana Amatör Fotoğrafçılar Derneğince düzenlenen Altın Kamera Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni yapılacak. Festival, Adana Kültür Sanat Merkezi olan tarihi kız lisesi binasındaki Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihî Müzesi, Adana Kent Kütüphanesi ve Gazete Arşivi’nin açılışıyla başlayacak. Aynı gün, heykeltıraşlar Mutluhan Taş’ın ‘’Hallac-ı Mansur’’ ve Tayfur Öztürk’ün ‘’Soyutlamalar’’ başlıklı sergileri açılacak. Festivalin resmî açılış töreni, saat 20.00’de Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılacak.

16.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.