19 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

AYM’nin etkisi şaşırttı

Resmî bir ziyaret için Türkiye'de bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmesine ‘Anayasa Mahkemesi’ konusu damgasını vurdu. Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin TBMM tarafından alınan kararlar üzerindeki etkisine şaşıran Napolitano, Şahin’e, Meclisin iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi ve kolaylıklar diledi.

İtalya Cumhurbaşkanı’nı şaşırttık

Türkİye’de Anayasa Mahkemesi’nin TBMM tarafından alınan kararlar üzerindeki etkisine şaşıran İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e, Meclis’in iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano’nun görüşmesine ‘Anayasa Mahkemesi’ konusu damgasını vurdu. İkilinin Türkiye-İtalya ilişkileri üzerine yaptığı açıklamalar ‘Anayasa Mahkemesi’ konusunda bilgi alış verişine dönüştü. Şahin, İtalyan Cumhurbaşkanı’na, oradaki Anayasa Mahkemesi’nin yapısını ve parlamento kararlarına olan etkisini sordu. Napolitano, İtalyan Anayasa Mahkemesi’nin Türk mahkemesinden farklarını anlatarak, parlamento kararları üzerinde fazla etkili olmadığından bahsetti. İtalyan Cumhurbaşkanı, Şahin’i ülkesine davet ederek, burada İtalya Anayasa Mahkemesi ve meclisi hakkında daha detaylı bilgi alabileceğini anlattı.

19.11.2009


 

Atinalılar cuntaya karşı yürüdü

Yunanistan’ın başşehri Atina’da Albaylar Cuntası’na (1967-1974) direnen öğrencilere tanklarla müdahale edilmesi sonucu ölenlerin anısına düzenlenen yürüyüş, ABD Büyükelçiliği önünde sona erdi.

Bu yıl 36’ncısı düzenlenen yürüyüş sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmazken, yürüyüş sonrası akşam 20:30 civarında çıkan küçük çaplı olaylarda polis 277 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan 8’i savcılığa sevk edilirken, diğer kişilerle ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Atina Teknik Üniversite önünden, Albaylar Cuntası darbesinden sorumlu tutulan ABD’nin Atina Büyükelçiliği’ne kadar binlerce kişi slogan atarak yürüdü. Yürüyüş sırasında 17 Kasım 1973’te tankların müdahalesi sonucu öğrencilerin kanlarıyla boyanan Yunan bayrağı, üzerinde karanfillerle en önde bir grup genç tarafından taşındı. ABD Büyükelçiliği önüne gelen gruplar, burada hep bir ağızdan Yunan millî marşını okudu. Polisin verdiği izin sonrası 3 öğrenci, büyükelçiliğe giderek bir protesto mesajı verdi.

19.11.2009


 

‘Irak bölünmesin’

Irak Parlamentosu’ndaki en geniş Şiî grubun yeni lideri Seyid Ammar Abdülaziz Muhsin El Hekim, İstanbul’a geldi.

El Hekim, “İki ülke arasındaki ilişkiler İslâm’dan doğmaktadır. İslâm, barış ve tolerans dinidir. Bu yüce ülke, bir yandan İslâmî kimliğini korurken, aynı zamanda demokrasiyi de en iyi yürüten ülkelerin başında yer almaktadır” dedi.

Özel bir uçakla saat 17.30 sıralarında Amman’dan İstanbul’a gelen Seyid Ammar Abdülaziz Muhsin El Hekim, Atatürk Havalimanı’nda görevli yetkililerce karşılandı. Büyük bir ilgiyle karşılanan El Hekim, İstanbul Halkalı’daki Zeynebiye Vakfı ve Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Burada Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ile basına kapalı görüşen El Hekim, ardından gazetecilere bir açıklama yaptı. El Hekim, ‘’İki ülke arasındaki ilişkiler İslâm’dan doğmaktadır. İslâm, barış ve tolerans dinidir. Bu yüce ülke, bir yandan İslâmî kimliğini korurken, aynı zamanda demokrasiyi de en iyi yürüten ülkelerin başında yer almaktadır” dedi.

Türkiye’den övgüyle bahseden El Hekim, “Türkiye’nin elinde bulunan teknolojiye ve uzmanlığa büyük bir hayranlıkla bakmaktayız. Türkiye, Irak’ın yeniden onarılmasında büyük bir rol oynayabilecektir. Her ne kadar görüş ayrılıkları olsa da biz peş peşe ulusal uzlaşı peşinden koşmaktayız” diye konuştu.

Türkmenlerin haklarını savunacaklarına dair söz aldıklarını ifade eden El Hekim, “Türkmenler şüphesiz Irak’taki temel unsurlardan birini teşkil etmektedir. Biz onlara olumlu ve saygılı bir gözle bakmaktayız. Irak’taki diğer grupların haklarını nasıl savunuyorsak, aynı şekilde Türkmenlerin de haklarını savunacağımıza dair kesin bir karar aldık” şeklinde konuştu.

Yabancı güçlerin Irak’ta kalmamasını beklediklerini belirten El Hekim, “Irak güvenlik güçleri yabancı güçlerden doğan boşluğu doldurmaktadır. Biz hiçbir yabancı gücün Irak’ta kalmamasını beklemekteyiz. Yabancı güçlere başvurmadan güvenlikte büyük bir iyileşme görülmektedir. Biz gerçekten en kısa sürede bağımsızlığımızı ve ülkemizin saygınlığını gerçekleştirmeyi dört gözle beklemekteyiz. Benim kanaatimce ulusal liderlik konumunda olan hiçbir Iraklı, Irak’ın bölünmesi için çaba harcamamaktadır” dedi. Ülkesindeki terör olaylarına değinen El Hekim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak’taki terör eylemlerine göz attığınız zaman şunu göreceksiniz; sadece bir cinayet işleme amacıyla değildir. Bu terör olaylarının arkasında siyasî amaçlar vardır. Irak’taki belli bir gruba yakınlık gösterdiğimiz zaman bu gerginlik ve olaylar hafiflemeye başlar. Biz diğer gruplarla diyaloğumuzu sürdürüp şiddeti hafifletmeye çalışmaktayız, ama diğer yanda da üzücü bir taraf var. Bazı gruplar, suçsuz Iraklıların kanını akıtarak siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Irak güvenlik birimlerinin önümüzdeki seçimlerde ve parlamentonun oluşmasında ellerinden gelen çabayı harcayarak bunu güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerini temenni ediyoruz.’’ El Hekim ayrıca, eşinin annesinin Türk olmasından dolayı Türkiye’ye ayrı bir sevgi beslediğini ifade etti. El Hekim, Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek.

19.11.2009


 

Amerikalılar, Afgan savaşına inanmıyor

ABD'LİLERİN çoğunun Afganistan’daki savaşı yürütmeye değmeyeceğini düşündüğü ortaya çıktı.

ABD’de Washington Post ile ABC News tarafından yapılan bir araştırma, Amerikalıların sadece yüzde 44’ünün Afganistan’da savaş açılmasına değeceğini, yüzde 52’sinin ise aksi görüşü savunduğunu ortaya koydu. Aksi görüşte olanların Aralık 2008’e nazaran 13 puanlık bir artış gösterdiğini ortaya koyan araştırma, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’da görev yapmakta olan 68 bin Amerikan askerine destek için takviye 40 bin civarında asker gönderip göndermemeye karar verdiği bir dönemde, Amerikalıların yüzde 47’sinin Obama’nın görevini kötü yerine getirdiğini düşündüğünü, yüzde 45’inin de iyi düşündüğünü gösterdi. Bununla birlikte, araştırma Amerikalıların yüzde 55’inin Obama’nın Afganistan’da başarılı bir strateji geliştireceğini düşündüğünü de ortaya koyuyor.

19.11.2009


 

İsrail, yasadış inşaata devam ediyor

İsraİl, Ortadoğu barış sürecini çıkmaza sokan ve bölgede tansiyonun yükselmesine sebep olan yerleşim birimi inşaatları konusunda yeni bir adım atarak Kudüs’te 900 yeni daire inşaatını onayladı.

İsrail Toprak Yönetimi’nin yeşil ışık yakmasından sonra Kudüs Belediyesi, dün aldığı bir kararla Gilo yerleşim bölgesinde 900 daire inşaatını onayladığını duyurdu. İsrail’in attığı son adımın ABD’nin yerleşim birimleri konusundaki sert tutumuna rağmen gelmesi dikkat çekiyor. Yeni daireler İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklarda bulunuyor. Bu bölgeleri İsrail’in 1948’deki sınırlarından Yeşil Hat ayırıyor ve bu topraklar BM tarafından İsrail işgali altındaki topraklar olarak kabul ediliyor. Yeni lüks dairelerle Gilo yerleşim biriminin daha da genişletilmesi ve daha elit kesimleri çekmeyi amaçlıyor.

19.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.