17 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


17.11.2009


Çocuklarınız duysun! www. igmgcocuk.org

GÜNÜMÜZ ebeveynlerinin en büyük sorunu çocukları için dinini öğrenecek kaynakların az sayıda olması.

Özellikle internette çocukların dikkatini çekecek tasarımda olan internet sitesi yok sayılır. Bu hafta bu alanı doldurabilecek kapasitede dopdolu bir siteyle karşınıza çıktık. ıgmgcocuk.org’a üye olarak birçok içerikten yararlanabilirsiniz.

Site ilk başta hareketli tasarımıyla dikkatimizi çekiyor. İlk başka biraz karışık gelebilir fakat farenizi resimlerin üzerine tuttuğunuzda ne ile ilgili olacağı karşınıza çıkacaktır. Tabiî ki çocuklarınızla beraber bir defaya mahsus girdikten sonra artık kendisi resimlere bakarak sitede dolaşabilecektir.

Sitenin okul kısmında tarih, coğrafya gibi derslerin temel bilgisi verilmekle birlikte, Cami kısmında ilmihal, Kur’ân, elifba gibi bölümlere rastlıyoruz. Dinle sekmesinden dua, Kur’ân, çocuk şarkıları gibi farklı sesleri dinletebilirsiniz. Ayrıca galeri bölümü, dosya indirme bölümü, çocuklarınız için boyama köşesi, çeşitli oyunlar gibi birçok içerik bulunuyor.

Bizden söylemesi, çocuklarınıza dinî siteleri öğretme noktasında geç kalırsanız, kendileri başkalarının öğrettiği siteleri öğrenmekte geç kalmayacaktır!

17.11.2009


PROGRAM TANITIMI- 7-Zip Ücretsiz Sıkıştırma Programı

DOSYALARI sıkıştırmak, bilgisayar ile ilgilenenlerin sıkça karşılaştığı bir durum.

Özellikle çok sayıda dosyayı tek bir dosyada toplayıp, toplam boyutu azaltmak istediğimizde dosya sıkıştırma gündeme geliyor. Aynı şekilde internet üzerinde herhangi bir alandan indirmiş olduğumuz, sıkıştırılmış halde bulunan bir dosya ile karşılaştığımızda da sıkıştırılmış bu dosyayı açıp kullanabilmek için yine benzeri programlara ihtiyaç duyuyoruz.

Yıllar önce bu alanda bilgisayar kullanıcılarının tek bildiği yazılım Winzip isimli ücretli programdı, daha sonra WinRAR isimli ve yine ücretli bir program popülerleşmeye başladı. Genel olarak Windows kullanıcıları ZIP ve RAR formatlarıyla karşılaşabilmektedirler. Bizim tanıtacağımız 7-Zip isimli ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılım bu en temel formatlar dışında birçok sıkıştırma formatını desteklemektedir. Programı kurduktan sonra programın “Araçlar/Seçenekler” kısmına girerek “Tümünü Seç” seçeneğini işaretlerseniz, tüm sıkıştırılmış formatlar 7-Zip tarafından açılacaktır.

7-Zip gayet kolay bir kullanıma sahip, sıkıştırılmış dosyayı açtığınızda çıkartmak istediğiniz dosyaları seçerek “Çıkart” butonuna basıyor ve çıkartacağınız klasörü seçiyorsunuz. Windows sağ tıklamasına da entegre olduğu için sıkıştırılmış dosyanın bulunduğu klasöre girerek de sağ tık ile açılan pencereden çıkartma işlemi yapabiliyorsunuz.

Temel Özellikler

•LZMA sıkıştırma metodu ile yeni 7z formatında yüksek sıkıştırma oranı

•Desteklenen uzantılar: Sıkıştırma / dosya açma: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 ve TAR

Sadece dosya açma: ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM, XAR ve Z.

•7-Zip, ZIP ve GZIP formatları için PKZip ve WinZip yazılımlarının sunduğu sıkıştırma oranına göre %2-10 oranında daha iyi sıkıştırma oranı sunar

•7z ve ZIP formatları için güvenli AES-256 şifreleme

•7z formatı için dahili dosya dışarı aktarma özelliği

•Windows Shell ile entegre edebilme

•Güçlü Dosya Yöneticisi

•Güçlü komut destekli sürüm

•FAR Manager için eklenti

•74 dile çevirisi yapılmış

Üretici Sitesi: http://www.7zip.gen.tr/

Hazırlayan: www.gezginler.net

17.11.2009


Avrupa'dan dünya Nur’lanıyor!

BİR SÜREDİR yeni sunucuya taşınma çalışmaları devam eden ve artık tamamlanan www.SaidNursi.de sitesi, internet âleminde Nur hizmetine kaldığı yerden devam ediyor.

Site, giriş tanıtım yönlendirmesinden de anlaşılacağı üzere Avrupa Nur cemaati hizmeti.

Müdavimlerinin merakla tıkladıkları “Gündem” bölümünde Risâle-i Nûr’a dâir dünyadan haberlerin yanı sıra, Türkiye gündeminde öne çıkan başlıklar ve röportajlar da yer alıyor. Sitenin köşe yazarları için bu kısımda arşiv niteliğinde özel bir bölümü de bulunuyor.

“Kur’ân-ı Kerim” bölümü ise mühim bir hizmet. Mukaddes kitabımızla alâkalı haberlerin ve makalelerin yanı sıra, siteden sesli ve görüntülü tevâfuklu Kur’ân okumak ve dinlemek imkânı da mevcut.

“Risâle-i Nur” bölümü ise, Nurlar hakkında tanıtımdan başka, Risale bakışıyla yazılmış çeşitli makale ve yazılar, Risâle-i Nur Enstitüsü araştırma yazıları ve “Portreler”de bilinen tanınmış isimlerin kısa biyografileri, “Külliyatta ara”ma yönlendirmesi ve “lügat” ile el altında bulunması gereken linkler.

“Said Nursi” bölümüyle Bediüzzaman’ın hayatı ve fikirlerine ve talebelerine dâir açıklayıcı yazı ve makaleler ile, medyada öne çıkmış Bediüzzaman’la alâkalı yazılar da var. “Eğitim,” “Edebiyat,” “Aile” gibi üst başlıklar da gene dolu dolu başka pencereler açıyor. “Dosyalar” başlığında daha genel konularda dikkat çekici çalışma yazıları yer almış.

“Multimedya” kısmı, çeşitli panel ve seyahat videoları, Risâle-i Nur ders videoları, sinevizyonlar ve sitenin ana müdavimlerinin tam bir kaynak olarak başvurdukları “Fotoğraf albümü” ile dikkat çekiyor. Fotoğraf albümünde Bediüzzaman’ın ve talebelerinin geniş bir arşivle fotoğraflarına ulaşabiliyorsunuz. Üye girişi ile bu kısımdaki resimleri bilgisayarınıza indirme imkânı da mevcut.

“Kitaplık” bölümünde Risâle-i Nur külliyatı ve çok çeşitli kitap tanıtımları yapılmış. Sitede sipariş adres ve telefonlarına da yönlendirme yapılmış. EuroNur'un uzun soluklu hizmetine daha uzun yıllar devam edebilmesi temennileriyle, mühim bir hizmeti deruhte eden siteyi hazırlayanlardan Allah râzı olsun diyoruz.

17.11.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Furkan DEMİR

RSS teknolojisi ile internette bilgi yönetimini nasıl sağlarız?Günümüzde bilişim alanında çokça yatırım yapılan alanlardan biri de web tabanlı uygulamalar. Kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta olan RSS teknolojisini de bu alana dahil edebiliriz.

RSS’nin 2-3 adet açılımı var. Bunlardan bir tanesi Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) şeklinde. RSS teknolojisi, internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb., içerikleri tek bir ortamdan takip etmemizi sağlayan içerik besleme yöntemidir. İlk olarak 90’lı yıllarda Netscape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.

RSS ikonunu gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.

RSS teknolojisini kullanmak için herhangi bir sitedeki RSS alanına girebilirsiniz. RSS teknolojisini bu şekilde kullanmak pek de mantıklı değildir. Her siteyi dolaşacak olduktan sonra RSS’nin ne ehemmiyeti kalır?

RSS teknolojisinin en güzel yanını RSS programları kullanarak görürüz. Tek tıkta listeye eklediğimiz sitelerdeki en güncel haberleri, içerikleri takip etme imkânı buluruz. Böylece internet kullanımlarımızda bizi sıkıntıya sokan‚ “bilgi yönetimi” sorununa bu şekilde çare bulmuş oluruz.

RSS teknolojisini masa üstümüzden kullanmak için pek çok program var. Bunlardan bir tanesi‚ “Abilon News” şeklinde. Programı‚ “Bunları unutmayın” bölümünde verdiğimiz linkten indirebilirsiniz. Programı indirdikten sonra kolay bir şekilde kuruyoruz ve kısayoluna tıklayarak programı çalıştırıyoruz.

Program standart olarak 1-2 RSS kaynağı bulunuyor. Bunlardan birisi BBC News. Burada General News sekmesi üzerinde sağ tıklayıp New>RSS or Atom Feed seçeneğini tıklarız. Karşımıza çıkan kutuda Feed URL kısmındaki‚ “enter it:onu girin” yazan yere takip etmek istediğimiz sitenin RSS adresini yazarız. Mesela Sentez Haber için bu adres‚ http://sentezhaber.com/rss.asp şeklindedir. Artık sentezhaber sitesindeki en son güncellemeleri masaüstümüzden rahatça takip edebiliriz. RSS programlarında genelde haber başlığı ve haberin kısa metni yer alır. Tıkladığınızda sizi haberin yer aldığı kaynağa götürür. Aynı yolu izleyerek değişik siteler ekleyebilir ve takip ettiğiniz sitelerin güncellik durumlarını masaüstünüzden takip edebilirsiniz. Elbette takip etmek istediğiniz sitelerin RSS desteği olmalıdır.

İnternete her geçen gün daha fazla muhtaç hale geldiğimizden bu gibi‚bilgi yönetimimizi sağlayacak teknolojilere de daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

17.11.2009


Proje-1 Eczahane -2

Kavanozlar

Kavanozlar silindirik bir yapıda olduğundan, modellerken silindirle başlayalım. Sahnemize 5 adet 12 köşeli silindir ekliyoruz.

Modelleme kısmında ilk aşamada yaptığımız şey silindirleri ortadan “Subdivide” ile dilimlemek. Ardından dilimlerimizi taşıyıp, büyüterek farklı kavanoz tipleri oluşturuyoruz.

Kapağımızı oluştururken de modellerin üstündeki çizgileri(edge) yada yüzeyleri(face) “extrude” yaparak çıkıntılar oluşturabilir yada tekrar 12 köşeli silindir ekleyip basit bir şekilde kapak yapabiliriz.

Kavanozlarımızın içindeki sıvıları modellerken her kavanozun alt kısımlarını “Shift + D” tuşu ile kopyalayıp “S” ile küçültüp içine yerleştirmiş oluyoruz.

Dersin devamını “muhabbetfedaileri.com” ”3d tasarım ve animasyon” başlığından takib edebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz…

17.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.