19 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Sincan’da, “Namaz” Konferansı

DOST tv programcılarından Ali Çetinkaya tarafından verilen “Namazın Sırları” konulu konferans Ankara Sincan’da yapıldı.

Yoğun ilginin gösterildiği konferansın açılış konuşmasını Sincan Yeni Asya Temsilciliği adına Kadir Sivri yaptı. Sivri, konuşmasında Yeni Asya gazetesinin ideallerini anlattı.

“Yeni Asya Gazetesi, Risâle-i Nur’un naşir-i efkârıdır” diyen Sivri, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni Asya, Risâle-i Nurları matbuat lisanıyla konuşturma idealiyle yola çıkmış, 40 yılı aşkın zamandır bu idealinden en ufak bir taviz vermemiştir. Hakkın hatırını hep âli tutmuş, hiçbir hakka feda etmemiştir. İdealleri uğruna kapatılmıştır. Yeni Asya, hiçbir iktidar nimetinden faydalanmamıştır. Hiçbir menfaat şebekesinin içerisinde olmamıştır. Siyasî olarak, hiç kimseye minneti yoktur. Tüm yazarları fikir suçlusu olarak hüküm giymiştir. Ama bu vatan, bu millet ve bu vatandaki ehl-i hükûmet, ne şekilde olursa olsun, Risâle-i Nur’a ihtiyacın en şiddetlisi ile muhtaçtırlar. Risâle-i Nur’dan korkmak veyahut adavet etmek şöyle dursun, en dinsizlerin bile onun dindarane, hakperestane düsturlarına taraftar olması gerektir” diye konuştu.

Kadir Sivri, Mısır’da yapılan Risâle-i Nur sempozyumun bildirisinden kısa bir bölümü dinleyicilerle paylaştıktan sonra, Risâle-i Nur’da namaz bahsini sunmak üzere Ali Çetinkaya kürsüye geldi. Çetinkaya, konuşmasına Bediüzzaman’ın “Kâinatta en büyük hakikat imandır. İmandan sonra namazdır” sözleriyle başladı. Çetinkaya, namaz bahsini 4 sır halinde açıklayacağını ifade ederek, “Namaz mü'minin kâinatla kucaklaşmasıdır” dedi. “Namaz; tüm içimizi ve tüm dışımızı kuşatan kudsiyet, kudret, rahmete lâfzen ve amelen Subhanallah demektir, Allahu Ekber demektir, Elhamdulillah demektir” diyen Ali Çetinkaya, şunları söyledi:

“Namazın mânâsı, Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tâzim ve şükürdür. Yani, celâline karşı kavlen ve fiilen Sübhânallah deyip takdis etmek; dağlara bakınca, denizin dalgalarına bakınca, kışın şiddetine bakınca Cenâb-ı Hakk’ın celali görünür. Bizler yaşadığımız hayatta tek bir tarz yaşamayız, bazen şiddetli manzaralarla karşılaşırız, bazen lâtif manzaralarla karşılarız, bazen ziynetli manzaralarla karşılaşırız. Muhatap olduğumuz ayrı ayrı durumlarda bizim mukabelemizde ayrı ayrı olmalıdır.”

“Hem, kemâline karşı lâfzen ve amelen Allahu ekber deyip tâzim etmek” olduğunu belirten Çetinkaya, “Her şeyde bir nokta-i kemal vardır. Çekirdeğin nokta-i kemali meyvedar ağaç olmaktır. İnsanın nokta-ı kemali meyvesi ibadet olan seviyesinden anlaşılır. Baharın nokta-i kemalini mahsulâtıyla görürüz. Eşyaya boş boş bakmak yerine, o eşyada celal mi var, kemal mi var, cemal mi var nazarıyla bakmak; celali görünce Cenâb-ı Hakk’ın celalini düşünüp Subhanallah demek, kemalini görünce hem lisanımızla, hem de amelimizde Allah-u Ekber demek. Evet, Allah-u Ekber’in en parlak ameli hali namazdır."

Konferansın ikinci bölümünde namazla ilgili dinleyicilerin sorularını cevaplayan Ali Çetinkaya, program sonrasında Kasım ayının başında ahirete irtihal eden Şaban Döğen için indirilen hatimin duâsını yaptı.

19.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yüzlerce yıllık bir gelenek

  Sincan’da, “Namaz” Konferansı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.