21 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

DERSİM KATLİAMINI KEMALİST SİSTEM YAPTI

Avrupa Parlamentosunda (AP), “Dersim” konulu bir konferans düzenlendi. AP'nin Sol Grup Başkanı Lothar Bisky yaptığı açılış konuşmasında “Galip gelenler tarihi yazıyorlar, çelişkilerden ve mağdurlardan bahsetmek istemiyorlar. Kemalist rejim Dersim katliamının uygulayıcısıdır’’ dedi.

TC GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞEREK ÖZÜR DİLEMELİ

“Türkiye Cumhuriyeti geçmişiyle yüzleşsin ve mağdur insanlardan özür dilesin” diyen konuşmacılar, arşivlerin de açılmasını istediler. Yazar Oral Çalışlar "Türkiye mağdurlar cennetidir. Bütün kimliklerin kabul edildiği ve birlikte yaşayabildiği bir dönem gelmelidir” diye konuştu.

SÜREKLİ MAĞDUR ÜRETEN SİSTEM

SORGULANSIN

Sistemin mağdur ürettiğini belirten gazeteci Derya Sazak ise “Tarihle yüzleştiğimiz zaman sadece Dersim yok. Mağdurlar toplanıp, hatırlıyoruz ama çözüme dair bir şeyler inşa edemiyoruz. Kurban üreten sistemi sorgulamamız, hesap sormamız gerekiyor” diye konuştu.

Kemalist sistem hesap versin

DERSİM KATLİÂMINI KEMALİST SİSTEM YAPTI

AVRUPA Parlamentosu’nda (AP AP Sol Grubun (GUE/NGL) öncülüğünde “Dersim 1937-38 Aleviler-Yaşananlar ve Devletin Rolü” başlıklı bir konferans düzenlendi. AB Haber’e göre, açılış konuşması Sol Grup Başkanı Lothar Bisky tarafından yapıldı. Bisky, “Burada toplanma amacımız Dersim olaylarını anmak. Galip gelenler tarihi yazıyorlar, çelişkilerden ve mağdurlardan bahsetmek istemiyorlar. Kemalist rejim Dersim katliamının uygulayıcısıdır” dedi. Bisky, ayrıca, CHP’nin, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in şahsında sosyal demokrat bir çizgiye sahip olmadığını ispatladığını söyledi.

Dersim Yeniden İnşa Başkan Yardımcısı Mustafa Şen de ’Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi geçmişiyle yüzleşmeli ve mağdur insanlardan özür dilemesi gerektiğni belirterek, “Arşivler açılmalı, kaybedilen insanların mezar yerleri belirlenmeli. Bize göre Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı soykırımdır. Dersim’in tek istediği dili ve inancı ile yaşamaktı isyan bile değildi’’ diye konuştu.

ASİMİLASYON MEŞRÛLUK KAZANDI

Dersİm’İ tarih içinde inceleyen I. Oturum’a yazar Mehmet Bayrak, Erdoğan Aydın, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Prof. Dr. Daniel Bartement konuşmacı olarak katıldı.

Mehmet Bayrak: CHP Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in sözleri devleti suçüstü yakalattı. Dersim katliâmı bir isyan sonucu katliâm değil, planlanmış bir olaydır. Kurtuluş Savaşı ve kurucu Meclis döneminde farklılıkları benimseyen Kemalist rejim, Lozan’dan sonra farklı bir tutum takınarak kabuk değiştirdi. Kemalist söylem İttihatçı yapıya büründü. 1937 -38 olayları birer katliâmdır. Katliâmdan 4 yıl önce ayrıntılarıyla hazırlanmış bir katliâm raporu vardır. Hangi aşiretlerin önce vurulacağı ve nereye sürüleceği bile bellidir.

Erdoğan Aydın: Türkiye Cumhuriyeti teokratik düzenden laikliğe, monarşiden cumhuriyete geçişte önemli kırılmalar yaşamasına rağmen Osmanlı rejiminin çağdaş bir uygulamasıdır.

Prof. Dr. Doğu Ergil: Cumhuriyet döneminde ulusal güvenliği sağlamak adına azınlıklara uygulanan asimilasyon meşrûluk kazandı.

SÜREKLİ MAĞDUR ÜRETEN SİSTEM

SORGULANSIN

“TÜRKİYE'NİN Yakın Tarihinde Yaşanan Alevi Katliâmları” ile ilgili III. Oturuma Çorum ve Sivas olayları tanıkları ile Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Avukat Kazım Genç, Gazeteci Derya Sazak ve Oral Çalışlar katıldı.

Kazım Genç: Alevî katliâmları kesinlikle devlet destekli, maşa kullanılarak yapılan katliâmlardır. Sivas ve Maraş katliâmları derin devletin işidir. Gazi ve Maraş olayları ise direkt devletin kendi eliyle yaptığı katliamlardır. Madımak Oteli müze olsun, katliâmlara karşı duruşun anıtı olsun. Katliâmlar tarihi son bulsun, herkese eşit yurttaşlı hakları tanınsın.

Oral Çalışlar: Türkiye mağdurlar cennetidir. Bütün kimliklerin kabul edildiği ve birlikte yaşayabildiği bir dönem gelmelidir. Eksik olan bunları düşünecek bir sol partini yokluğu.

Derya Sazak: Tarihle yüzleştiğimiz zaman sadece Dersim yok. Mağdurlar toplanıp, hatırlıyoruz ama çözüme dair bir şeyler inşa edemiyoruz. Açılım dediğimiz süreç de yavaş yavaş heyecanını kaybediyor. Kurban yaratan sistemi sorgulamamız, hesap sormamız, Kürt sorununu demokratik yoldan çözmemiz gerekiyor.

KEMALİZM SANSÜRCÜ VE BASKICI

“Dersım 1937-38 Katliâmı, Sürgün ve Asimilasyon” konulu II.Oturum’a Yazar Mete Kalman, Faik Bulut, Sema Kaygusuz ve DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis katıldı.

Mete Kalman: Dersim katliâmına bir günde gelinmedi, Osmanlı bölgeye çok sayıda harekat düzenlemişti. Kemalistler ve Türk milliyetçileri ilerici değillerdir. Kemalizm sansürcü, baskıcı ve ikiyüzlüdür. Kemalizm yalnız feodalitenin ileriki versiyonudur.

Hüseyin Kavruk: Dersim çifte kavrulmuştur hem Kürt, hem Alevi olduğu için. Erdoğan tarihe geçecek adamdır en azından bu açılım sözünü ettiği için.

Faik Bulut: Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dersim’e yaklaşımı farklıdır. Osmanlı’nın yaklaşımı mezhepsel ve güvenlik temellidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaklaşımı etnik temizliğe yöneliktir.

Şerafettin Halis: Dersim’de insanlığa karşı bir suç işlendi. Dersim eğer isyansa neden on binlerce kadın, yaşlı ve çocuk da öldürüldü. Öfkemiz var ama kin ve intikam duymuyoruz. Yine de tarihin üstünü kapatmıyoruz. Onur Öymen çizgisinin arkasında durdu. Partiden istifa etmesi gereken Onur Öymen değil partideki alevi milletvekilleridir.

21.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Statüko demek, daha fazla şehit demek

  DERSİM KATLİAMINI KEMALİST SİSTEM YAPTI

  Ergenekon Mahkemesinin tavanı çöktü

  Şehir isimleri değiştirilmesin

  Erdil’i yakan emekli Albay intihar etti

  Genelkurmay’dan yine suç duyurusu

  Ortak hedef tam üyelik

  Tokpınar’ın dâvâsı düştü

  Ömer Lütfi Mete son yolculuğuna uğurlandı

  Memura hastalık iznini amiri verecek

  AKP, ‘’demokratik açılım’’ı değerlendirecek

  Paralar silâha gidiyor, çocuklar açlıktan ölüyor

  MEB, 10 bin yeni öğretmen atayacak

  Arafat’ta, hac hazırlıkları sürüyor

  Hızlı treni, makinist hatası raydan çıkarmış

  Sis boğazlarımızı tıkadı

  Fatih’in geleceği tartışılacak

  Gençler oyun oynuyor

  Uluslararas Bilgisayar Fuarı

  Hacker kurbanı olmayın

  Mısırın gen haritası çıkarıldı

  Yüzyılın deneyi kaldığı yerden devam

  Sigaraya karşı aşı geliyor

  Yazarımız Şaban Döğen'i rahmetle andık

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis