01 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

MESLEKî EĞİTİM DÜNYANIN GÖZDESİ

Tüm dünyada meslekî ve teknik eğitimin revaçta olduğunu hatırlatanan Türk Eğitim-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Ali İhsan Öztürk, “Ancak ülkemizde katsayı uygulaması nedeniyle meslekî ve teknik eğitime büyük bir darbe vurulmuştur. Öğrencilerimizin meslekî ve teknik eğitime ilgisi azalmış, eğitim kalitesi düşmüş, vasıflı iş gücü bulmak imkânsız hale gelmiştir” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİMİZ FELÇ OLACAK

Danıştay’ın böyle bir karar almasıyla eğitim sisteminin felç olacağını dile getiren Öztürk, “Bu karar, Türkiye’yi teknoloji yarışında dünyadan uzaklaştıracak, meslekî ve teknik eğitimin istenilen düzeye ulaşmasına engel olacaktır” diye konuştu. Öztürk, Danıştay’ın son kararının, önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırı olduğunu savundu.

TÜRK Eğitim-Sen Kayseri 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk,, Danıştay 8. Dairesi’nin katsayı ile ilgili aldığı karara karşı olduklarını belirterek, katsayı uygulamasıının mesleki eğitim ve teknik eğitime büyük darbe vurduğunu kaydetti.

Öztürk, Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurduğunu hatırlatarak, Türk Eğitim-Sen olarak bu kararı yanlış bulduklarını söyledi. Öztürk, “Bilindiği üzere tüm dünyada mesleki ve teknik eğitim oldukça revaçtadır. Ancak ülkemizde katsayı uygulaması nedeniyle mesleki ve teknik eğitime büyük bir darbe vurulmuştur. Öğrencilerimizin meslekî ve teknik eğitime ilgisi azalmış, eğitim kalitesi düşmüş, vasıflı iş gücü bulmak imkânsız hale gelmiştir” dedi. YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldırması mesleki ve teknik eğitimi canlandırdığını hatırlatan Öztürk, şöyle konuştu: “Meslekî ve teknik eğitim öğrencilerine üniversite umudu doğmuş, öğrenciler bu yarışta şansını denemek için oldukça heveslenmiştir. Üniversite sınavına aylar kala, Danıştay’ın böyle bir karar alması, tüm mesleki ve teknik eğitim öğrencilerini mağdur edecek ve eğitim sistemi felç olacaktır. Üniversite sınavı için çalışan, özel ders alan, dershanelere giden mesleki ve teknik eğitim öğrencileri bulunmaktadır. Tüm bu öğrencilerin maddi ve manevi zararını kim telafi edecektir? Üstelik bu karar, Türkiye’yi teknoloji yarışında dünyadan uzaklaştıracak, mesleki ve teknik eğitimin istenilen düzeye ulaşmasına engel olacaktır.”

“MAHKEME KENDİ KARARIYLA ÇELİŞTİ”

ALİ İhsan Öztürk, meslek ve teknik eğitim öğrencileri şu anda ne yapacaklarını bilemez durumda olduklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Yüz binlerce öğrencinin üniversite okuma hakkının gasp edilmesi ve eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açılması hak ve hukukla bağdaşmamaktadır. Ayrıca Danıştay’ın bu kararı Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğu gibi, önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırıdır. Hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık Danıştay’ın bu kararı ile çiğnenmiştir. Meslek lisesi öğrencilerine yıllardır ciddî bir haksızlık yapılmaktadır. Bu haksızlıktan ne yazık ki siyasî partiler nemalanmaktadır. Katsayı probleminin devam etmesi bundan nemalanan siyasî partilerin iştahını kabartacaktır.”

“EĞİTİM-ÖĞRETİMİ KAOSA SÜRÜKLEMEYİN”

TÜM bunlar göz önüne alındığında katsayı konusunun pedagoji ilmi çerçevesinde ele alınmasını isteyen Öztürk, siyasi tartışmaların bu konuya malzeme yapılmamasını da istedi. Aksi takdirde bundan gençlerin zarar göreceğini ileri sürdü. YÖK’ün itirazı üzerine esastan görüşülmeye devam edileceğini aktaran Öztürk, “Türk Eğitim-Sen olarak, katsayı ile ilgili esas karar verilirken, yukarıda anlattığımız gerekçelerin göz önüne alınacağına inanıyoruz. Ülkemizde eğitim-öğretimi kaosa sürükleyecek kararlar alınmamalıdır” çağrısında bulundu. Kayseri / cihan

01.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  MESLEKî EĞİTİM DÜNYANIN GÖZDESİ

  Ezberci eğitim köleleştiriyor

  Domuz gribi gençleri tehdit ediyor

  YouTube yasağı AİHM’e taşındı

  Her yer kapsama alanına girecek

  Adlî Tıp: Kafes’teki imza gerçek

  Minare yasağı protesto edildi

  Avrupa’nın içinde, Avrupa’yı içselleştirememiş ülke

  14 bin kişi çipli TC kimlik kartı kullanıyo

  Özgür-Der’den Danıştay’a protesto

  Engelliye evde bilgisayar dersi

  Zihinsel engelliler, üretimle sosyalleşiyor

  Yangınlar, en çok izmaritten çıkıyor

  Devlet, Hazine dâvâlarında elini güçlendirecek

  Pakdil: Kimse Türkiye’nin büyüklüğünü tartışamaz

  Yüksekova’da gerginlik

  2023’TE AB'DEYİZ

  Cumhurbaşkanı Gül Ürdün'e gidecek

  Turizmciler, İzmir'de buluşacak

  Belediye otobüsünü yaktılar

  Türkiye’de 83 bin 167 dernek var

  New York’ta 1 $’lık cami

  2 milyon 521 bin Müslüman hacı oldu

  Karadeniz’de zehirli gaz tehlikesi

  Üniversiteden ‘canlı yayınla’ ders

  Hayatı kolaylaştıracak iki buluş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl