13 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Nükleer sılâh bahane

IRAK'IN işgal edilme kararının hâlâ doğru bir karar olduğuna inandığını belirten Tony Blair, “Nükleer silâhlar olmasaydı Irak’ın işgal edilmesi konusunda başka seçenekleri haklı çıkarmaya bakardık.

Çünkü Saddam’ın bölgede teşkil ettiği tehdit, işgali haklı gösteriyor.”diye konuştu. Blair şöyle devam etti: “Saddam Hüseyin ve her iki oğlu hâlâ iktidarda olsaydı Irak’ın daha iyi bir yerde olacağına da inanmıyorum. Bu karara karşı olanlar olabilir, hâlâ da var ama ben bu kararı almak zorundaydım. Saddam’ın bölgede oluşturduğu tehdit Irak’ın işgal edilmesinin asıl sebebidir. Daha önce kendi insanlarına karşı kimyasal silâhlar kullandığını da biliyoruz.“ Blair, Irak savaşında ölen İngiliz askerleriyle ilgili olarak her savaşın bir bedeli olduğunu söyledi. Bu sorumluluğu taşıdığını söyleyen Blair, ölen İngiliz ailelerinin de çocuklarının bu fedakârlıklarına karşı gurur duymaları gerektiğini anlattı. Hıristiyanlık inancının Irak işgali kararında bir etkide bulunmadığını da belirten Blair, ancak kendi inancının savaş sırasında kendisini ayakta tutan bir unsur olduğunu itiraf etti. Blair, “Sizin inancınız size hangisinin doğru olduğunu söyleyemez belki ama zor dönemlerde size yardımcı olur.”dedi.

Londra / cihan

13.12.2009


 

İran bir kısım uranyumu UAEK’ya verecek

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ülkesinin zenginleştirdiği uranyumun bin 200 kilogramlık kısmının nükleer yakıt karşılığında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) teslim edeceğini söyledi.

Bahreyn’in başşehri Manama’da gazetecilere konuşan Mutteki, 400 kilogramlık ilk teslimatın Kiş Adasından yapılacağını ifade etti. UAKE Ocak ayında İran’a, zenginleştirdiği uranyumun yüzde 3,5’lik kısmını Fransa ve Rusya’da işlenmek üzere teslim etmesini önermişti. Mutteki, bu öneriye prensipte sıcak baktıkların, değiş-tokuş yöntemleriyle ilgili bazı pürüzlerin olduğunu kaydetti.

13.12.2009


 

İngiltere, Kıbrıs üssünü küçültecek

BİRLEŞİK Krallık’ın savunma giderlerini kısma planı kapsamında, en az bir hava üssünü kapatacağı ve Kıbrıs’taki üssünü küçülteceği bildirildi.

İngiliz Channel 4 televizyon kanalının haberine göre, hükümet gelecek hafta savunma alanındaki kesintilerle ilgili bir paket açıklayacak. Habere göre kesinti paketi, ülkenin en az bir hava üssünü kapatmasını ve Kıbrıs’taki İngiliz üssünü küçültmesini kapsayacak. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın uçak, gemi ve denizaltılar için geçen 10 yılda harcadığı 6 milyar sterlinle bütçesini aştığının duyurulduğu haberde, bu sebeple savunma bakanlığının malî sıkıntıda olduğu ve hükümetin gelecek hafta ülkenin savunma alanında bütçe kısıtlamasına gidileceğini açıklayacağı bildirildi. Channel 4, savunma kesintilerinin ülkede bu haftaki “Bütçe Öncesi Malî Rapor” ile açıklanmasının planlandığını, ancak anlaşma sağlanamaması sebebiyle savunma kesinti tedbirlerinin gelecek haftaya kaldığını belirtti. Haberde ayrıca, alınacak tedbirlerle Savunma Bakanlığının bütçesinin dengelenmesinin amaçlandığı kaydedildi. Birleşik Krallık geçen ay, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması ve sorunun çözülmesi durumunda, adadaki üs topraklarının yarısını “Birleşik Kıbrıs’a” devretmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

13.12.2009


 

Davutoğlu, Hırvatistan başbakanıyla görüştü

RESMÎ ziyaret için bu sabah Hırvatistan’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temasları çerçevesinde Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor tarafından kabul edildi.

Başbakanlıktaki “Altın Defter”i imzalayan Davutoğlu, ardından Kosor ile birlikte heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Başbakanlık binasındaki görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel işbirliği ve Türkiye ile Hırvatistan’ın Bosna Hersek’te yapabileceği işbirliği konularının ele alındığı öğrenildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kosor ile görüşmesinin ardından ulusal meclisi ziyaret ederek, Meclis Başkanı Yardımcısı İvan Jarnjack ile bir araya geldi. Davutoğlu, daha sonra onuruna verilen yemeğe iştirak etti.

13.12.2009


 

Pakistan, Güney Veziristan operasyonlarını bitirdi

PAKİSTAN Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Güney Veziristan bölgesinde Taliban’a yönelik operasyonun sona erdiğini söyledi.

Gilani, ülkenin doğusundaki Lahor şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Veziristan’daki operasyon sona ermekle birlikte, askerleri Afganistan sınırındaki sorunlu bölge Kuzey Veziristan ve aşiret bölgesi Orakzai’ye sevk edebileceklerini ifade etti. Pakistan ordusu Ekim ayının ortalarında Taliban’a karşı Güney Veziristan’da kapsamlı operasyona girişmişti. Operasyonun, Taliban’ın Pakistan çapında bombalı saldırılar düzenlemesine yol açtığı bildirilirken, ordudan yapılan açıklamada, bölgedeki operasyonlarda yüzlerce militanın öldürüldüğü, yüzlercesinin de bölgeyi terk ettiği belirtiliyor. Pakistanlı yetkililer, militanların bir bölümünün Kuzey Veziristan ve Pakistan Talibanının lideri Hekimullah Mesud’un üssü olan Orakzai’ye kaçtığını kaydediyor. Pakistan hava kuvvetleri, birkaç haftadır Orakzai’de belirlediği hedefleri bombalıyor. Askerî uzmanlar, hava saldırıların ardından kara operasyonunun başlayabileceğini ifade ediyor.

13.12.2009


 

İsrail’de provokatif eylemler sürüyor

BATI ŞERİA’DA Yahudi aşırı sağcıların Salfit yakınlarındaki bir köyün camiini ateşe vermesine hem Filistin hem de İsrail’den tepkiler geliyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bu saldırının ibadet özgürlüğünü, inançları ve kutsal mekânları hedef aldığını belirtip, yerleşimci terörünün mutlaka son bulması gerektiğini ifade etti. Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Sözcüsü Ahmed Asaf da Birleşmiş Milletler ve Dörtler grubuna yaptığı çağrıda, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrailli yerleşimcilerin ve askerlerinin saldırılarına karşı Filistinlilere uluslar arası koruma sağlanmasını istedi. Asaf, bu tür suçların, dünyaya barış diye hitap eden Netanyahu’nun barışın hiçbir şekliyle ve barışa giden müzakelerle ilgilenmediğinin ispatı olduğunu da savundu. Caminin kundaklanmasına bir tepki de İsrailli “İnsan hakları için Hahamlar” örgütünden geldi. Yapılan açıklamada, eğer bu göründüğü gibi Yahudiler tarafından gerçekleştirilmiş ise bunun Allah’ın adına karşı yapılmış bir saygısızlık olduğunu ifade ettiler. İnsan Hakları için Hahamlar, caminin tamiri için para toplayacaklarını da duyurdu. Filistinlilerle barışı savunan örgütlerden “Şimdi Barış” ise olayı bir “Yahudi oyunu” diye nitelendirdi. Şimdi Barış, yerleşimcilerin bu tür provokasyonlarının Filistinlileri üçüncü intifadaya sürükleyebileceğini vurguladı. Öte yandan caminin ateşe verilmesi sonrası öfkeye kapılan onlarca Filistinlinin bölgede İsrail askerlerini taşa tutmasından sonra çıkan çatışmada yaralananların sayısının 6’yı bulduğu bildirildi. İsrail askerlerinin de göz yaşartıcı bomba ve mermilerle karşılık verdiği şiddet eylemlerinde bir İsrail sınır polisinin de atılan taşlardan yaralandığı belirtiliyor.

13.12.2009


 

İsrail tankı Filistinli çiftçiyi hedef aldı

GAZZE Şeridi’nde İsrail tarafından açılan tank ateşinde Filistinli bir çiftçinin vefat ettiği bildirildi.

Gazze’deki Filistin Acil Hizmetler ve Ambulans Servisi Başkanı Muaviye Hasaneyn, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki El Bureyc Mülteci kampında meydana gelen olayda yaralanan 47 yaşındaki çiftçinin hastanede öldüğünü belirtti. Filistinli görgü şahitlerine göre, El Bureyc Mülteci kampının doğu kesimlerinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çatışma çıktı. Görgü şahitleri, İsrail tanklarının olay yerine ateş açtığını ifade etti. Şarapnel parçalarının, tarlasında çalışan çiftçinin başına isabet ettiği kaydedildi. İsrail ordusu, bölgede devriye gezen askerlere ateş açıldığını, askerlerin de buna karşılık verdiğini belirtti.

13.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl