14 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Borcu olan müteahhit iş yapamayacak

BayIndIrlIk ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu’nun İskenderun’da düzenlediği toplantıda açıklamalarda bulundu.

Kaçak yapılaşmaya ve inşaat sektörüne 2012’de yürürlüğe girecek uygulamayla yeni bir düzenleme getireceklerini vurgulayan Demir, “Kaçak yapı diye bir kavram artık kalmayacak. Ruhsat, proje ve eklerine yapı yapma kavramı tamamen kalkacak. Proje dışı olarak sonradan yapılan ‘asma kat’ ve ‘çatı kat’ gibi eklemelere izin verilmeyecek. 30 daireye ruhsat verildiyse, 30’u yapılacak. Bunun üstüne 10 kaçak kondurma dönemi bitti. Kısa sürede zengin olma, fakirin sırtından para kazanma dönemi bitti” dedi.

Borcu olan müteahhİt İş yapamayacak

Demir ayrıca, yeni düzenlemeyle vergi borcu olan, projede eksiklikleri bulunan müteahhitlerin yeni yapı için ruhsat alamayacağını, izin veren belediyelere yaptırım uygulanacağını açıkladı. Sertifikasız ustaların da çalıştırılmayacağını açıklayan Demir, Kamu İhale Kanunu’nuyla ilgili eleştirileri ise, “Başarılı bir şekilde ve dünyadaki benzerlerinden farksız olarak uygulanıyor. Kamu kurumlarının kendilerini garantiye almaları normal. Rekabet ortamı oluşmadığı için ihaleler, en uygun teklifi yapanlara veriliyor” sözleriyle cevapladı.

‘Arsa sorunu çözülsün’

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise inşaat sektöründe birçok yapısal ve teknik sorunların olduğunu belirterek, “Bunların başında bürokrasi, vergi yükleri, kayıtdışılık, standardizasyon, yapı ruhsat ve tahsislerindeki denetim eksikliği, yüksek maliyet yapısı ve uygun arsa üretimindeki zorluklar var” dedi.

Kâr hIrsI zarar verdİ

MÜSİAD Hayat Şubesi Başkanı Fatih Tosyalı da yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün çok hızlı iniş ve çıkışlar gösterdiğini hatırlatarak; siyasette oluşan istikrarın, ticarette de sağlanmasını istedi. Kârlılık hırsının, katitesiz yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini söyleyen Tosyalı, inşaat sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi.

Kanunda boşluk var

Dünyanın en büyük 225 uluslar arası müteahhid şirketi arasında yer alan Türkiye’deki 31 firmadan biri olan Çukurova İnşaat’ın sahiplerinden Muhterem Vardan da yapılan değişikliklere rağmen müteahhitlerle ilgili kanunlarda eksiklikler olduğuna dikkat çekti. “Şartnamelerin yüzde 99’u, işi ihale den makamın isteğine göre hazırlanıyor” diyen Vardan, bu durumun inşaat sektörünün gelişmene engel olduğunu hatırlattı. İskenderun / Yeni Asya

14.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Tasarruflu olduk

  Borcu olan müteahhit iş yapamayacak

  İcra ihalelerinde İstanbul liste başı

  Türk Telekom reklâm filmine ‘Avrupa Mükemmellik Ödülü’

  İnternet Bankacılığında tek kullanımlık şifre dönemi

  İTO: Makine ve teçhizat sektörü desteklenmeli

  Özürlü istihdam etmeyip, 14 milyon TL ceza ödediler

  Allayıp pullayıp pahalıya satıyorlar

  AYMOD'da siparişler arttı

  Otomotiv ihracatı yüzde 36 düştü

  Saloon’dan antibakteriyel el jeli

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl