17 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Açılım biterse şiddet artar

Amerikalı Türkiye uzmanı Henri Barkey, Tokat’ta yedi askerin şehit edilmesi ve DTP’nin kapatılmasına rağmen demokratik açılımın devam etmesi gerektiğini söyledi. “Demokratik açılım kapanırsa şiddet artar. Açılımın başarılamamasının faturası çok pahalı olur” diyen Barkey, “Bu projeden dönerse halk AKP'ye niye oy versin?” diye sordu.

Hükümet açılımın arkasında durmalı

AmerİkalI Türkiye uzmanı Henri Barkey, Tokat’ta yedi askerin şehit edilmesi ve DTP’nin kapatılmasına rağmen demokratik açılımın devam etmesi gerektiğini söyledi. Barkey, “Hükümet açılımın arkasında durursa, şiddet olayları biter” dedi Carnagie Endowment adlı düşünce kuruluşunda Türkiye uzmanı olarak görev yapan Barkey, DTP’nin kapatılmasını ve demokratik açılım sürecini değerlendirdi. Tokat’ta 7 askerin şehit edildiği saldırıyı eleştiren Barkey, “Bu saldırı kötü bir olay oldu. Bu, açılıma yapılan en büyük darbe bence. Bunun emrini kim niye verdi bilemeyeceğim. 1993’te de ayrı şey olmuştu, 33 er şehit edilmişti ve o da o zamanki açılımı kapatmıştı. Herhalde PKK’nın içinde savaşın devam etmesini isteyen elemanlar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Barkey, şunları söyledi: “Bu sefer açılım çok daha ciddi. Bu kadar kolaylıkla açılımın kapatılacağını zannetmiyorum. Tabii DTP’nin kapatılması bu açıdan çok kötü bir olay. İkisinin (DTP’nin kapatılması ve Tokat’taki saldırı) bir araya gelmesi çok zor bir durum yaratıyor. Ama AKP’nin devam etmesi lazım. Yoksa halkın içinde, ‘açılım savaşın sona ermesine, çocukların ölmemesine sebep verecek’ diye büyük bir beklenti var. O beklenti çok önemli. Şimdi bu beklentiyi bir tarafa atmanın faturası bence çok yüksek olur.” DTP’nin kapatılması sonrası yaşanan şiddet olaylarını ve Muş’ta bir esnafın iki göstericiyi öldürmesi ile ilgili de değerlendirme de bulunan Barkey, “Böyle olaylar bir müddet devam edecek. İnsanların çok tedirgin, sinirli olduğu dönemlerde böyle olaylar maalesef olacak. Bu olayların ciddi olmadığını söylemek istemiyorum ama hükümetin yapması gereken şey, bu açılıma devam etmesi, mesaj yollaması. DTP kapatıldı, Reşadiye olayı gerçekleşti. Ama hükümetim bu açılımın içeriğinin önemli bir şey olduğunu ve buna inandığını ima eden bir şey söylemesi lazım. Bu açılımın arkasında durduğunu gösteren bir şey söylemesi lazım. Ancak bu şekilde bu şiddet ve gösterilerin önüne geçilebilir” ifadesini kullandı. Hükümet hiçbir şey demezse, ‘Tamam bu açılım buraya kadar geldi. Biz devamını getiremedik’ mesajı yollayacağını dile getiren Barkey, şöyle devam etti: “Halbuki, bu açılımın başka bir önemi var hükümet açısından. Şimdiye kadar hükümetin yaptığı ve önerdiği en büyük proje bu. Diğer bütün büyük projelere nazaran, en büyük en zor proje bu. Eğer bu projeden dönerse, millet niye bu hükümete oy versin? Bir şekilde mağlup olduğunu kabul edecektir. Kendi açısından da bu açılıma devam etmesi gerekiyor. Yani AKP kendi geleceği açısından bunu yapması lazım.”

DTP AÇILIMIN BİR PARÇASI OLMADI

DTP, CHP ve MHP’ye yönelik de eleştirilerde bulunan Barkey, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar DTP bu açılımın bir parçası olmadı. Hükümet DTP’siz yapmaya çalıştı. Artık DTP ya da Barış ve Demokrasi Partisi’ni bu işin bir parçası yapması gerekiyor. Bu zor olacak. Maalesef Türkiye’de muhalefet, muhalefetin ne olduğunu anlamayan iki partiden oluşmuş durumda. Yani birisi siyah derse, adam beyaz diyor. Beyaz derse, siyah diyor. Bu muhalefet değildir.” CHP’nin demokratik açılımlarla ilgili daha önce ortaya koyduğu önerilere sırf muhalefet yapmak için sahip çıkamadığını öne süren Barkey, “Belki bu noktada Başbakan’ın halka seslenip, biraz da bu açılımın ne olduğunu anlatması lazım. Bu bir süreç zor bir süreç acı bir süreç. Bu sürecin başındayız. Bazen iki adım ileri atılacak bir adım geri, bazen iki adım geri. Ama önemli olan üç adım geri atılmaması” diye konuştu. Barkey, hükümetin DTP’li milletvekillerinin katılması durumunda Barış ve Demokrasi Partisi’ni bu işin içine sokması gerektiğini vurguladı. MEDYA İYİ ROL OYNAMADI Henri Barkey, terör örgütü PKK üyelerinin Türkiye’ye gelmesindeki gösterilerle ilgili olarak da bu noktada medyanın “iyi bir rol” oynamadığını belirterek, “Medya bunu sanki savaş kazanılmış gibi gösterdi ama güneydoğuda insanların en çok istediği şey, evlâtlarının dağdan inmesiydi ve bu onlar için bir coşku sebebiydi, bunu öyle anlamak lazım, biraz müsamaha göstermek lâzım” dedi.

17.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Açılım biterse şiddet artar

  PROVOKATÖRLERE ASLA FIRSAT VERMEYELİM

  GÖSTERİCİLERE BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SU

  Türk’ten sağduyu çağrısı

  Almanya Büyükelçisi: DTP üyeleri destek vermeli

  DTP’li vekiller istifa ederse oylamada salt çoğunluk aranmayacak

  Kömür, işçiden daha değerli

  ‘Amirallere suikast’te 1 tutuklama istemi daha

  GDO yasası Meclis’te

  ABD: Türkiye, Batıya sırtını çevirmedi

  Güneydoğu'da töre ve kan dâvâsı bitiriliyor

  Levy’i protesto eden öğrencilere dâvâ

  ‘Mustafa’ya takipsizlik kararı kaldırıldı

  Türkiye-Suriye balayında

  YÖK Genel Kurulu bugün toplanıyor

  ‘Güven Timleri’ güven verdi

  Trenler eylemle durdu

  Millî Eğitim, 9 bin 820 öğretmen atadı

  Esenler’in nüfusu, 61 il’i geride bıraktı

  Hakkâri’de bir terörist teslim oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl