17 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kömür, işçiden daha değerli

Bursa’da meydana gelen maden ocağı faciası ile ilgili yeni iddialar ortaya atılıyor. İşçilerden Yusuf Aydın, ocakta bir gün önce de göçük yaşandığını ve ilgililerin gerekli tedbirleri almadığını söylerken, işçi Hamza Başkurt da bir el arabası kömürün işçiden değerli tutulduğunu söyledi.

Kömür, insandan değerli tutuluyor

Bursa’nIn Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasında 19 arkadaşının cesedinin çıkarılması çalışmasına katılan Hamza Başkurt, bir el arabası kadar kömürün işçiden değerli tutulduğunu iddia etti. 19 kişinin vefat etmesiyle sonuçlanan maden ocağı faciasının ardındaki ihmaller gün yüzüne çıkıyor. Göçükteki kurtarma çalışmalarına ‘usta’ olarak katılan Hamza Başkurt, yaşadıklarını anlattı. Olay günü 00.00-08.00 mesaisine gitmek için evinde istirahat ettiğini söyleyen Başkurt, şunları söyledi: “Telefonum çaldı ve acı haberi aldık. Kurtarma çalışmaları için ocağa gittim. Aşağıya indik. Uzun süren tüneli onardık. Sonra arkadaşlarımıza kendi aramızda seslendiğimiz şekilde bağırdık. Diğer kurtarma ekipleri bize ‘Arkadaşlar artık bağırmayın, bunlar öldü’ dedi. İleriye doğru gittik. Önce Ali Kazan ile birlikte İzzet Kuşoğlu’na ulaştık. Uzun zaman sürdü çıkarmamız. Göçükte takibat yaparak 8 arkadaşımıza ulaştık. Sonraki gün ise diğerlerinin cesedini bulduk.” Bazı cesetlerin tanınmayacak hale geldiğini dile getiren tecrübeli maden işçisi, “Yusuf Karaca’nın elinde direk vardı. Dinamitçimiz Ramazan Baştepe, üçüncü patlamayı yapacağı zaman makine kendiliğinden patladı, öyle tahmin ediyoruz. Bir arkadaşım ayağını uzatmış oturur vaziyetteyken ölmüş, ağzına burnuna kömür dolmuş. Bazı arkadaşlarımın parçalara dağılmış cesedini topladık” dedi. Kurtarma çalışmaları için madene girdiklerinde gaz kokusunun insanı etkileyecek kadar fazla olduğunu aktaran Başkurt, şu bilgileri verdi: “Hayatımda sigara, içki içmedim. Kolay kolay yorulmam. Ama dam sökümü yaparken kesildim, bittim. Bir gece önceden gaz birikmesi vardı. Başımızda yetkili vardı, çavuş vardı. Çavuşumuza da söyledik, hava yetersizdi. O akşam da çekilmedi. Demek ki gündüz vardiyası devam etti. Daha sonra 16.00-24.00 vardiyasında olay patlak verdi, hepsinin canı yandı.”

BİR EL ARABASI KÖMÜR BİZDEN DEĞERLİYDİ

Bazı vardiyalarda detektör görmediğini kaydeden Hamza Başkurt, genellikle işçilerin gazı ölçtüğünü söyledi. ‘Ramazan Baştepe’nin işi bilen bir dinamitçi olduğunu vurgulayan Başkurt, ihmal nedeniyle arkadaşlarının öldüğünü ileri sürdü. Başkurt, “Güvenlik önlemleri yetersizdi. Gaz maskesi bile yoktu. Pis havayı alıp tekrar çalıştığımız yere veriyordu makine. Her zaman pis havayı soluyorduk. Havalandırma bacaları yetersiz. Nefesin olduğu yerler çok uzun yerler. Bir yırtık olsa onarılmıyordu, yeniden yenisi çekilmiyordu. Kömür diye diye arkadaşları öldürdüler. Bir el arabası kömür bizden değerliydi, Kimse konuşamıyordu, çünkü işten atılma korkusu vardı” diye konuştu. Kendisinin de daha önce iki kez göçük altında kaldığı bilgisini veren Başkurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Arkadaşlar beni kurtardı. Ama bu kez çok acı oldu. Yıllarca birlikte çalıştığımız arkadaşların cesedine ulaştık, onu yaşayan bilir. Şu anda bir şey düşünemiyorum, uyuyamıyorum. Dün psikologa gittim, sakinleştirici hap verdiler. Kendi kendime ağlamaya başlıyorum. Çocuklarımı sevemiyorum.”

17.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Açılım biterse şiddet artar

  PROVOKATÖRLERE ASLA FIRSAT VERMEYELİM

  GÖSTERİCİLERE BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SU

  Türk’ten sağduyu çağrısı

  Almanya Büyükelçisi: DTP üyeleri destek vermeli

  DTP’li vekiller istifa ederse oylamada salt çoğunluk aranmayacak

  Kömür, işçiden daha değerli

  ‘Amirallere suikast’te 1 tutuklama istemi daha

  GDO yasası Meclis’te

  ABD: Türkiye, Batıya sırtını çevirmedi

  Güneydoğu'da töre ve kan dâvâsı bitiriliyor

  Levy’i protesto eden öğrencilere dâvâ

  ‘Mustafa’ya takipsizlik kararı kaldırıldı

  Türkiye-Suriye balayında

  YÖK Genel Kurulu bugün toplanıyor

  ‘Güven Timleri’ güven verdi

  Trenler eylemle durdu

  Millî Eğitim, 9 bin 820 öğretmen atadı

  Esenler’in nüfusu, 61 il’i geride bıraktı

  Hakkâri’de bir terörist teslim oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl