26 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


26.01.2010


Teknoloji Limanı

İsmini paylaşmak istemeyen okuyucumuzun sorusu:

Kimi zaman paylaşılmış bazı mail adreslerini [email protected] olarak değil de bilgekaptan[at]hakperest[nokta]com gibi formatlarda görüyoruz. “@” ve “.” işaretleri yerine parantez içerisinde okunuşları kullanılıyor, niçin?

Cevabımız;

İnternet sitelerine girip, site içerisinde bulunan mail adreslerini toplaması için özel “sanal robotlar” üretiliyor. Sanal robotlarda “@” ve “.com” gibi tanımlamalar mevcut. Bu sanal robotlar sayesinde toplanan mail adresleri, “spam mail” diye adlandırılan, diğer bir adıyla “istenmeyen posta” ya da “junk mail” olarak olarak posta kutumuza düşen “reklam” muhtevalı “toplu mailler” gönderen firmalara satılıyor. Bu şekilde reklam yapmak yasa dışı ve yaptırımları bir hayli büyük olsa da maalesef önüne geçilemiyor.

Firmalar, yasal olmayan bu reklam yöntemini niçin tercih ediyorlar?

Maliyetinin düşük olması, mailin ulaşmış olduğu kişilerin en az bir kez kendilerini fark etmeleri, başka yerlerde reklam verme imkânları bulunmaması gibi nedenler ön plana çıkıyor. Başka yerlerde reklam verme imkânlarının bulunmamasının en önemli sebebi ise, yasal olmayan ürün satışı yapmaları, kimilerinin dolandırıcı firmalar olması ya da muhtevalarında gayr-i ahlâkî unsurlar ihtiva etmesi oluyor. Yasal işler yaptıkları halde bu tür mailler gönderen firmalar, uygun maliyetle reklam yaptıklarını düşünüyorlar, “reklamın iyisi-kötüsü olmaz” prensibiyle hareket ediyorlar herhalde.

Spam/Junk/İstenmeyen mail kutusuna yalnızca reklam muhtevalı mailler mi düşüyor?

Asıl sorunumuz bu olsa gerek. Reklam mailleri, yalnızca görüntü kirliliği oluştururken virüslü mailler, bilgisayarımızda kayıtlı olan dosyaları tehdit ediyor. Mümkün olduğu kadar bilgisayarımızda kayıtlı şifre bulundurmamak, önemli dosyalarımızın mutlaka bir yedeklerinin olması en önemli tedbirlerden birkaçıdır. Virüslere karşı antivirüs yazılımları kullanmak yerine ücretsiz olarak dağıtılan Linux tabanlı, kullanımı kolay, güvenli işletim sistemlerini de tercih edebilirsiniz. Bu sayfada daha önce tanıtımı yapılmış olan, Ubuntu ve millî işletim sistemimiz olan Pardus bunlardan birkaçı.

Mail gönderirken, mail adresimizi paylaşırken nelere dikkat etmeliyiz? Yasal olmayan bu “spam/junk/istenmeyen posta”ya karşı tedbir alabilir miyiz?

Junk/spam olarak gelmiş olan mailleri gelen kutusunu atlatarak filtre oluşturma işini kullandığımız mail sağlayıcıları bizim yerimize yapıyor diyebilirim. Lakin yeterli olmadığı anlar olabiliyor ya da aslında “spam” olmayan mailler de o filtreye takılabiliyor. Bu konuda “Mynet” ve “Hotmail” gibi mail sağlayıcıları bir hayli sorun oluşturuyor. Bu konuda oldukça fazla rahat edeceğiniz mail sağlayıcısı ise “Gmail” oluyor. Bunun sebebi, kısaca, alt yapı farklılığı olarak belirtilebilir. Spam kutusundaki mailleri silmeden önce başlıklarına göz atmakta fayda var lakin bu konuda çok dikkat gerekiyor. Başlık çok dikkat çekici olup, virüs ihtiva eden maillerle de karşılaşabilirsiniz.

Mail gönderirken;

n Eğer birden fazla kişiye gönderiyorsak, “Kime” yerine “Bcc” ya da “Gizli” olarak adlandırılan kutucuklara mail adreslerini yazmak,

n Forward edilmiş bir mail geldi ve bunu bir ya da birden fazla kişiyle paylaşacaksak, gelen mailin içerisinde bulunan mail adreslerini silip yine “Bcc” ya da “Gizli” kutucuklarına adresleri yazmak,

n Toplu maillerde “Bcc” ya da “Gizli” kutucuğunu kullanma sebebimiz, mail gönderdiğimiz kişilerde gönderdiğimiz mail listesinin görünmemesi içindir.

n Microsoft’un para dağıttığını, bir çocuğun kanser tedavisi için bir mailin yeterli olduğunu, ücretsiz tekerlikli sandalye dağıtıldığını, Mekke’den gelen bir mail olduğunu, ... vs. gibi maillere inanmamak, duygularımızı kullanmalarına müsaade etmemek, illa birilerine göndermek istiyorsak da ikinci maddeye uygun bir şekilde göndermek,

n Bir önceki maddede belirttiğimiz “sahte mailler”in yayılmasına karşı maillerde bulunan telefon numaralarını arayarak teyit istemek, gibi noktalar, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar.

Bu hafta soru cevaplarken yararlandığımız kaynak: http://msxlabs.org

***

Bilge Kaptan’ın bilgeliği, sormaktan geliyor. Bilmediğini bilmek ve bilen birisine sorabilmek, küçük/büyük ayırt etmeksizin... Büyük bir erdemdir. Geleceği, bilgeliktir...

Sorularınızı, [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

—DEVAMI HAFTAYA—

BİLGE KAPTAN

26.01.2010


HTML sitelerde yazı kullanımı

Bu yazı dizisini takip eden sevgili Yeni Asya okuyucuları! Hemen dersimize giriş yapalım isterseniz.

HTML etiketleri ile yazıyı ortalayabilir, sağa sola yaslayabiliriz. Eğer her hangi bir yön komutu vermezsek siteler varsayılan olarak sola dayalı olacaklardır.

Ortalama komutumuz:

....

Yazımızı

Yeni Asya Web Dersleri
arasına yazarsak , yazımız sayfanın ortasında görünür.

PARAGRAF ETİKETİ

Paragraf oluşturmaya yarar, kapatmak içinse yine tüm etiketlerde olduğu gibi

şeklinde yani etikete / ekleyerek kapatıyoruz.

Yeni paragrafta yazdığımız yazıyı sola dayamak için aşağıdaki işlemleri uygulayalım.

Yeni Asya Web Dersleri

Ortalamak için komutumuzu ekleyelim:

Yeni Asya Web Dersleri

Şimdide yazımızı sağ dayalı yapalım:

Yeni Asya Web Dersleri

SATIRBAŞI VE PARAGRAF YAPMAK


Bilgisayarımızda düz yazı yazarken bir alt satıra inmek için Enter’a basıyoruz. Fakat bu işlemi HTML de yapmak için
etiketini kullanmamız gerekecektir.

Yeni paragraf açtığınız zaman otomatikman yeni bir satır başı yapmış olursunuz.

Bu iki komutun diğerlerinden bir farkı var.


,

etiketinin diğer etiketlerden farklılığı diğer etiketleri / işareti ile etiketi kapatmanız zorunlu iken bu etiketlerde böyle bir zorunluluğun olmamasıdır.

HTML derslerimiz tüm hızıyla devam edecek:)

Soru ve sorunlar için [email protected] adresine mail yazabilirsiniz.

ABDULCELİL TOP

www.celilcan.com / [email protected]

26.01.2010


Risale-i Nur dersleri evinize geldi!

www.asyanur.org

Bu hafta sizlere ‘siz’den sohbetlerin, seminerlerin ve konferansların bulunduğu bir siteyi tanıtıyoruz. Kurulduğu günden bu yana düzenli bir şekilde güncel kalmayı başaran site, Asyanur Kültür Merkezinde gerçekleşen faaliyetleri sanal ortama taşıyor. Aynı zamanda çeşitli makaleleri ve fotoğrafları da barındırıyor.

Site üzerinden şu ana kadar konulan 19 semineri ve onlarca Risale sohbetini izlemeniz mümkün. Yeni Asya Gazetesinde yazılarıyla tanıdığınız birçok kişinin canlı sohbetini de bu adresten izleyerek istifade edebilirsiniz. Haftalık olarak güncellenen siteyi ziyaret ederek, yeni eklenen videolardan haberdar olabilirsiniz. Son bir tavsiyemiz, özellikle Ankara’da oturan okuyucularımız siteyi takip ederek verilecek seminerleri önceden öğrenebilirler.

FURKAN DEMİR - [email protected]

26.01.2010


MSN’in açılımı nedir?

MSN kısaltmasını günlük hayatta sıkça kullanırız.

Çoğunlukla MSN dediğimi zaman kastettiğimiz Microsoft’un anlık yazışma hizmetidir. MSN, Microsoft’un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü kurumudur. MicroSoft Network kelimelerinin kısaltılmış hâlidir. 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95 işletim sistemi ile birlikte çıkmıştır. 2006 yılında MSN hizmetlerinin çoğu Windows Live bünyesine katılarak yeniden adlandırılmıştır.

26.01.2010


BUNLARI UNUTMAYIN!

*Risaleforum.com sitesi 23 Mart’a kadar Bediüzzaman Hazretleri için düzenlediği 10 bin Yasin okuma kampanyasına www.risaleforum.com/showthread.php?t=35828 adresinden katılabileceğinizi…

*Risale-i Nur Enstitüsünce ilk kez düzenlenecek olan Risale-i Nur Gençlik Şöleni ile ilgili bilgi almak için www.risaleinurgencliksoleni.org adresini ziyaret edebileceğinizi…

26.01.2010


ADSL avantajları

—Geçen haftadan devam—

nYüksek hız ve performansa sahiptir.

nKesintisiz sayılabilecek internet erişimi sağlanabilmektedir.

nVideo konferans yapma imkânı vardır.

n1’den fazla bilgisayarda aynı anda kullanılabilir.

n16 kamerası bulunan iş yerinizi bu kameralar yardımı ile bir tek ADSL üzerinden izleme imkânı vardır.

nBirden fazla şubeli yapılarda VPN bağlantı yapılabilmektedir.

nMail ve web sunucu barındırabilme özelliğine sahiptir.

nBirden çok noktada kesintisiz ses veya veri öncelikli iletişim imkânı sunabilmektedir.

ADSL’in dezavantajları

nTelefon abonesi olma zorunluluğu vardır.

nİletişim hızı değişebilmekte, olumlu şartlar altında maximum 8mbit’e ulaşılmaktadır.

nModem, splitter, elektrik, data ve telefon kabloları bir arada olduğu için kablo karmaşası oluşmaktadır.

nWireless (kablosuz) modemli kullanımlarda güvenlik ayarları yapılmadığı taktirde ciddî güvenlik problemleri oluşabilmektedir.

nBu yazı kaleme alındığı anda Türk Telekom’dan gelen gayri resmi bilgiye göre ADSL’de telefon abonesi olma zorunluluğu yakında ortadan kalkacaktır.

3G özellikle ADSL hizmetinin ulaşamadığı uzak yerlerde ya da mobil kullanım ihtiyaçlarında bireysel internete bağlanmak için güzel bir yol gibi görünmektedir. Her iki teknoloji ile ilgili artı ve eksi yönler yukarıda kısaca sıralanmıştır. Bu durumda kullanıcıya düşen, ihtiyaca uygun Hizmeti Fiyat X Performans X İhtiyaç dengesini gözeterek seçmektir.

Kesintisiz ve hızlı iletişim ile dolu günler dileğiyle mutlu yıllar.

Fiyat Karşılaştırma Tablosu ADSL Fiyat ve Hız Tablosu

Kota Hız TTNET/ADSL Biri/Koç.NET/ADSL Smile/ADSL

4gb 1Mbps 26,8 TL 12,9 TL 26,81 TL

Sınırsız 1Mbps 45,3 TL 21,2 TL 26,81 TL

Sınırsız 8Mbps 99,0 TL 41,5 TL 79,00 TL

Biri internet fiyatları ilk 6 ay / Smile Sınırsız Paketler ilk 7 ay geçerli.

Faturalı 3G Fiyat ve Kota Tablosu

Kota/Aylık Turkcell Vodafone Avea

1Gb 29 TL 30 TL 29 TL

4gb 39 TL 5gb/ 45 TL 39 TL

Kontürlü 3G Fiyat ve Kota Tablosu

Kota/Aylık Turkcell Vodafone Avea

1Gb - 175 169 kontör miktarı

4gb 360 - 239 kontör miktarı

Bölgenizde kablonet hizmeti olup olmadığını: http://online.turksat.com.tr/’den öğrenebilirsiniz.

Kaynak: turktelekom.com.tr, tukcell.com.tr, ulastirma.gov.tr, uydunet.com.tr, avea.com.tr, vodafone.com.tr

İSA ÖZTAŞ - [email protected]

26.01.2010


Haftanın İpucu

İNTERNETTEKİ gezintilerimiz için kullandığımız tarayıcılarda yeni sayfalar yerine yeni sekmeler kullanmak ekranımızın karmaşıklığını engelleyecektir.

Dünyada en çok kullanılan 5 web tarayıcısının hepsinde (Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Opera, Internet Explorer) CTRL+T tuş kombinasyonunu kullanarak aynı sayfa içinde farklı sekmeler açabiliriz. CTRL+W tuş kombinasyonu ise en son açılan sekmenin kapatılmasını sağlayacaktır. Bu tür kısayollar bilgisayar kullanımımızda bilgi yönetimimizi sağlayacaktır.

26.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl