02 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail’den katliamcılara “disiplin” cezası

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun geçen yılki Gazze saldırılaında beyaz fosfor kullanılmasını onayladıkları için iki yüksek rütbeli subayın disiplin cezası aldığını yazdı. Gazetenin haberine göre, açılan askerî soruşturmada Gazze komutanı ve bir tugay komutanının, bir BM yardım ajansının idaresindeki binada bu son derece yakıcı mühimmatı kullandırmak suretiyle insan hayatını tehlikeye attıklarına karar verildi. Haberde, subaylara hangi cezanın verildiği belirtilmedi.

Fosfor zulmüne disiplin cezası

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun geçen yılki Gazze savaşında beyaz fosfor kullanılmasını onayladıkları için iki yüksek rütbeli subayın disiplin cezası aldığını yazdı. Gazetenin haberine göre, açılan askeri soruşturmada Gazze komutanı ve bir tugay komutanının, bir BM yardım ajansının idaresindeki binaya bu son derece yakıcı mühimmatın kullanılmasıyla insan hayatını tehlikeye attığına karar verildi. Haberde, subaylara hangi cezanın verildiği belirtilmedi. İsrail’in Gazze’ye Aralık 2008-Ocak 2009 arasında düzenlediği operasyonlarda BM’nin Gazze’deki Filistinlilere yardım misyonu (UNRWA) binasının gıda deposu, eğitim merkezi ve okulları maddi zarar görmüştü. İsrail’in bu operasyonlar sırasında beyaz fosfor da kullandığı da bildirilmişti.

02.02.2010


 

Gürcistan, Afganistan’a koridor İşlevi görebilir

NATO’ya katılmayı kendisi için önemli bir amaç olarak gören Gürcistan, NATO’nun, Afganistan’a askeri malzeme ulaştırması için limanlarını, havaalanlarını ve bütün ulaşım altyapısını ABD ve NATO kuvvetlerinin kullanımına sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, yaptığı açıklamada, NATO’nun, Afganistan’a askeri malzeme ulaştırması için Gürcistan’ın havaalanlarını ve bütün ulaşım altyapısını kullanabileceği yönünde bir tavsiyede bulunduklarını söyledi. Kalandadze, bu öneriyle Gürcistan’ın, NATO’nun Afganistan’a askeri malzeme sevkiyatında koridor işlevi görebileceğini ifade etti. Kalandadze, böylece Gürcistan’ın, küresel güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacağını ve bölgedeki güvenliğin oluşturulmasına büyük yarar sağlayacağını belirtti.

Söz konusu önerinin Rusya’yı öfkelendireceğini söyleyen Kalandadze, “Buna rağmen Rusya’nın bu konuya anlayışla yaklaşacağına ümit ediyoruz” dedi. Kalandadze, bir süre önce Londra’daki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze’nin, söz konusu öneriyi NATO’ya üye ülkelerin dikkatine sunduğunu bildirerek, “NATO’ya üye ülkelerin, yakın zamanda bu öneriyi müzakere edeceklerini ümit ediyoruz” dedi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, geçen hafta, NATO’nun, Afganistan’a askeri malzeme ulaştırması için liman ve havaalanlarını açmaya hazır olduklarını bildirmişti.

02.02.2010


 

Rusya’dan domuz gribi suçlaması

Rusya, H1N1 virüsü olarak bilinen domuz gribine yönelik mücadele çerçevesinde harcadığı paraları tartışıyor. Domuz gribi aşısı üretimi için 4 milyar ruble (330 milyon dolar) harcayan Rusya, Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) ilaç firmalarının lobiciliğini yapmakla suçladı.

Rusya Parlamentosu milletvekilleri Moskova’nın Dünya Sağlık Örgütü’nden çıkmasını önerdi. Rusya basınında çıkan haberlere göre, DSÖ bazı ilâç endüstrisi şirketlerin lobiciliğini yaparak, domuz gribiyle ilgili endişeleri abarttı ve ortamı gerdi. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Sergey Kolesnikov, DSÖ’nün görevinin sırf domuz gribiyle mücadele olmadığını savundu. Rusya Tıp Bilimleri Akademisi uzmanlarında Kolesnikov, “DSÖ’nün yapması gereken başka görevler de mevcut. Şu ve bu hastalıkların tehlikesiyle ilgili uluslararası programlar ve araştırmalar yapmalı. İnsanları korkutmak değil, bilgi vermek ve uyarması lâzım” dedi.

02.02.2010


 

Fransızlar ulusal kimlik tartışmasından sıkıldı

Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, seçmenlerin önemli bir kısmının, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan “ulusal kimlik” tartışmasından sıkıldığını ortaya koydu.

France info radyo kanalı tarafından yaptırılan ankete göre, Fransızların yüzde 63’ü bu tartışmayı “yapıcı” bulmuyor. Seçmenlerin yüzde 53’ü, tartışmanın “oy kaygısı” yüzünden çıkartıldığı görüşünü taşırken, yüzde 61’i, “ulusal kimliğin tanımlanmasının bu tartışmayla mümkün olmayacağı” düşüncesinde. Fransa’da solcu partiler ve dernekler, “ulusal kimlik” tartışmasının ülkede ırkçılık ve yabancı düşmanlığını artıracağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.

02.02.2010


 

Şiîlere intihar saldırısı: 41 ölü

Irak’In başkenti Bağdat’ta düzenlenen intihar saldırısında 41 Şiî hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığı ve Irak polisi, 106 kişinin de yaralandığı saldırıda, ölen ve yaralananlar arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti. Bağdat’ın kuzeyindeki Babüşşem semtinde Kerbelâ’ya gidenlerin dinlenmek üzere durduğu sırada bir kadın eylemci, üzerindeki bombaları patlatmıştı. Hazreti Ali’nin oğlu Hazreti Hüseyin’in şahadetinin 5 Şubattaki 40. gününün yıl dönümü olan Erbain töreni için günlerdir Şiîler akın akın Kerbela’ya gidiyor.

02.02.2010


 

Pakistan’da bir haftada 100’ü aşkın kişi öldürüldü

Pakİstan ordusu tarafından Taliban’a karşı yürütülen operasyonlar yoğunlaşırken, son 24 saatte 38 militanın öldürüldüğü açıklandı.

Ordunun, Kuzey Veziristan’ın Mohmand, Salarzai, Gung, Banda ve Molla Seyid bölgelerinde operasyonlarını yoğunlaştırdığı belirtilen açıklamada, teröristlere ait çok sayıda sığınağın tahrip edildiği ve Darra Adam Hel bölgesinde 20 şüphelinin tutuklandığı kaydedildi. Bu arada, Pakistan ordusunun, Kuzey Veziristan bölgesinde son bir haftada öldürdüğü terörist sayısının da 100’ü aştığı bildirildi.

02.02.2010


 

Kosova’da seçim tekrarlandı

Kosova’da, ikinci turu itiraz üzerine iptal edildiği için Prizren ve Liplan’da yeniden yapılan belediye başkanlığı seçimlerini, resmî olmayan sonuçlara göre Kosova Demokrasi Partisi (PDK) adayları kazandı.

İptal edilen ikinci tura oranla katılımın daha yüksek olduğu seçimde, Prizren’de Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP)’nın desteklediği PDK adayı Ramadan Muya yüzde 53,2, Liplan’da da yine PDK adayı Şükrü Buya yüzde 53,7 oranında oy alarak ikinci kez belediye başkanlığı koltuklarına oturmayı garantilediler.

02.02.2010


 

Çin’de gazetecilere baskılar arttı

UluslararasI Gazeteciler Federasyonu (FİJ), Çin’in geçen sene gazetecilere baskıyı artırdığını bildirdi.

FİJ raporunda, Çinli yetkililerin gazetecilere yasakladığı konuların, sosyal olaylar ve rejim aleyhtarı gösterilerden Karayip kumsallarında poz veren aktrislere kadar uzandığına işaret edildi. Rapora göre, internet ortamında haber yayınını kontrol etmek isteyen yetkililer, sansürü artırırken sosyal paylaşım sitelerini de yasakladı. Hong Kong’da yayımlanan raporda, 2008 olimpiyat oyunları sırasında medya denetiminin gevşetildiğine dair işaretlerin yanıltıcı olduğunun ortaya çıktığı da belirtildi.

02.02.2010


 

Pekin, Dalay Lama ile anlaşamadı

Pekİn yönetimi ile Tibet’in sürgündeki dinî lideri Dalay Lama’nın temsilcileri arasında hafta sonunda yapılan görüşmelerde, Çin’in Tibet bölgesindeki egemenliği konusunda uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Resmi Şinhua ajansının haberinde, Dalay Lama’nın temsilcilerinin, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) üst düzey yetkilileriyle biraraya geldiği belirtilirken, görüşmeyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. Haberde, “ÇKP yetkililerinin Tibet Özerk Bölgesinde son yıllarda sağlanan gelişmeleri aktardıkları ve Çin’in milli egemenliğini ilgilendiren konularda ödün veremeyeceğinin yinelendiği” ifade edildi.

02.02.2010


 

Otobüs kaçıran Çinli dehşet saçtı: 9 ölü

Çİn’İn Tianjin şehrinde bir kişinin, otobüsü kaçırıp, halkın üzerine sürmesi sonucu 9 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı bildirildi.

Pekin’e komşu liman şehri Tianjin’deki yerel medyanın haberine göre, olay, 40 yaşındaki Zhang Yimin’in Tianjin Serbest Bölgesi’ne ait ve yolcusu bulunmayan bir otobüsü bıçak kullanarak kaçırmasıyla başladı. Hareket memuru Li ile önce tartışan ve sonrasında bıçak kullanarak otobüsün kontrolünü eline alan Zhang, otobüsü yoldaki halkın üzerine sürdü. Olayda 9 kişi ölürken, 11 kişi de yaralandı. Yaralananların 4’ünün polis olduğu belirtildi. Olayda ayrıca 3 polis aracının zarar gördüğü ifade edildi. Polis, faciaya neden olan Zhang’ın yakalandığını ve olayla ilgili araştırmanın sürdüğünü açıkladı.

02.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl