03 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Müslümanlara saygı gösterin

Fransa’da Katolik Kilisesi, yüzü kapatan çarşafın yasaklanmasına karşı çıkarak, Fransa’nın Müslümanların haklarına saygı göstermesini istedi. Katolik Kilisesinin önemli ismi Rahip Michel Santier, ‘’Eğer İslâm ülkelerinin kendi topraklarındaki Hıristiyan azınlığın haklarına saygı göstermesi isteniyorsa, Fransa da kendi topraklarındaki Müslümanların haklarına saygı göstermeli’’ dedi.

Katolik kilise: Müslümanlara saygı gösterin

Fransa’da Katolik Kilisesi, yüzü kapatan çarşafın yasaklanmasına karşı çıkarak, Fransa’nın Müslümanların haklarına saygı göstermesini istedi. Katolik Kilisesinin önemli ismi Rahip Michel Santier, ‘’Eğer İslâm ülkelerinin kendi topraklarındaki Hristiyan azınlığın haklarına saygı göstermesi isteniyorsa, Fransa da kendi topraklarındaki Müslümanların haklarına saygı göstermeli’’ dedi. Fransa’da dinler arası diyalogla ilgili Katolik Kilisesinin temsilcisi unvanını da taşıyan rahip Santier, ‘’Fransa’da çok az sayıda kadının yüzü de kapatan çarşaf giydiğini’’ belirtti ve ‘’Müslüman dini temsilcilerinin bu tür giyinmenin din açısından mecburi olmadığı yolunda görüş belirttiğini’’ hatırlattı. Parlamentonun çarşafı muhtemel bir yasayla yasaklaması konusuna değinen rahip Santier, ‘’Eğer yasa geçerse, sonuç arzu edilenin tersi olur ve tepki olarak bunu giyenlerini sayısı artar’’ diye konuştu. Fransa’da Musevi dinî temsilcileri de olası bir yasaya karşı endişelerini dile getirerek, karşı tavır almışlardı.

03.02.2010


 

Minare krizi İslâm’ı seçtiğini ilân ettirdi

İsvİçre’de gerçekleştirilen minare yasağı halkoylamasının mimarlarından olan Die Schweizerische Volkspartei (SVP)/ İsviçre Halk Partisi’nin Bulle şehrinde Belediye Meclisi üyesi olan Daniel Streich İslâm dinini seçti ve partisinden istifa etti.

Mukaddes kitabı okuyan, kiliseye giden Hıristiyan bir SVP politikacısıydı ve aslî görevi İsviçre ordusunda talim terbiye assubayı olan Daniel Streich artık günde beş vakit namazını kılıyor, Kur’an okuyor ve camiye gidiyor. Daniel Streich “İslâm Dini’nde benim için önem arzeden hayatî soruların gayet mantıki cevaplarını bulabiliyorum” diyor.

“İslâm Dini’ne karşı yapılan sürgün avına” vicdanının dayanamadığını belirten Daniel Streich yaklaşık iki hafta önce partisinden istifa etti ve kamuoyuna, iki sene boyunca gizli tuttuğu bir sırrı, İslâm dinine ihtida ettiğini duyurdu. Bundan böyle İslam dini ve Müslümanların İsviçre’deki özgürlük hakları için mücadele edeceğini bildiren Daniel Streich, bu meyanda yeni bir BDP Partisinin oluşturma safhasına müdahil olduğunu belirterek, “İsviçre’nin acilen daha fazla camiye ihtiyacı var. Müslümanların arka avlularda ibadetlerini yapmaya zorlanması İsviçre’nin onuruna yakışmıyor” dedi.

03.02.2010


 

Ban, Kıbrıs’ı ziyaret etti, ama...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs’a yaptığı ziyaret, dünkü İngiliz gazetelerinin bazılarında dünya haberleri bölümünde yer aldı.

Guardian gazetesi, BM’nin Kıbrıs müzakerelerinde iyimser olduğunu yazdı, ancak Ban’ın görüşmelerdeki tıkanıklığı aşma yolunda çok az ilerleme sağladığı yorumunu da yaptı. Gazetenin dış politika köşe yazarı Simon Tisdall imzalı haberde, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Kıbrıs’ta liderlerin görüşmelerini sürdürme ve adayı birleştirmeye yönelik çabaları arttırma sözü verdiği aktarıldı. Ban’ın bu açıklamasını “donuk” olarak niteleyen Tisdall, Genel Sekreterin bu açıklamasına karşın tarafların yeni bir açıklamada bulunmamalarına dikkat çekti. Tisdall, bunun da Ban’ın görüşmelerdeki tıkanıklığı aşma yolunda çok az ilerleme sağladığını gösterdiği yorumunu yaptı. Financial Times gazetesi de “BM, Kıbrıs görüşmelerinde tarafları cesaretli olmaya teşvik ediyor” başlıklı haberinde, “Tarafların zor bir noktada ve birbirlerinden hayli uzakta bulundukları” değerlendirmesinde bulundu. Zor konular olarak, Türkiye’nin adadaki askerî varlığı, mülkiyet gibi konuları sıralayan FT, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, “kısa süre içinde seçmenlere, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi yolunda gerçek umut vermemesi halinde, Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybedecek gibi göründüğünü” belirtti. Gazetenin haberinde, seçimleri “milliyetçi” olarak nitelendirilen KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu’nun kazanması halinde, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yolunda umutların azalacağı ve Türkiye’nin AB üyeliğinin de sorunun çözümüne bağlı olduğu kaydedildi.

03.02.2010


 

İsrail, İtalya’dan yardım istedi

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, İtalya’dan, İran devrim muhafızlarının Avrupa’nın terörist örgütler listesine alınması konusunda yardım beklediklerini söyledi.

İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Şalom, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin beraberindeki 8 bakanla birlikte İsrail’e yaptığı 3 günlük resmî ziyareti değerlendirdi. İsrail’in “büyük dostları” olarak nitelendirdiği İtalyan heyetiyle yapılacak görüşmelerde İran konusunun gündeme gelmesini beklediklerini söyleyen Şalom, bu ülkenin en önemli ticarî ortaklarından biri olan İtalya’nın tam da bu sebeple bu konuda diğer birçok ülkeye nazaran daha çok ağırlığı olduğunu belirtti. Şalom, “İtalya’nın sadece yeni uluslar arası yaptırımları desteklemesine değil, bunların onaylanması sürecinde önderlik yapmasına da ihtiyacımız var” dedi.

03.02.2010


 

Iraklı âlimler saldırıları kınadı

IraklI Müslüman Alimler Birliği, bir bildiri yayımlayarak ülkede düzenlenen saldırıları kınadı.

Irak haber ajansı İNA’nın haberine göre, birlik, Irak’ta meydana gelen kanlı eylemleri kınadı ve intihar saldırılarında birçok masum insanın öldüğüne dikkat çekti. İntihar saldırılarını düzenleyenlerin Müslümanlıkla hiçbir ilgisinin olamayacağı belirtilen bildiride, İslâm dinine göre intihar etmenin günah olduğuna işaret etti. Irak’ta meydana gelen olayların kardeşi kardeşe düşman ettiği ifade edilen bildiride, “Irak halkı ülkesini korumakla sorumludur, birbirini öldürmekle değil” denildi. İntihar saldırılarıyla ülkenin kaos ortamına sürüklenmek istendiğine dikkat çekilen bildiride, Irak halkının birlik ve beraberlik içinde bu olaylara karşı durması gerektiği kaydedildi.

03.02.2010


 

Musevi: Diktatörlüğün kökü kurumadı

İran’da geçen yılın cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarından ve muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi, İran halkının hakları için mücadelesinden vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Musevi, internet sitesi “Kalem”e yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı protestolara son vermek için yapılan baskılara rağmen, halkın hakları için mücadelesine devam edeceğini kaydetti. Mir Hüseyin Musevi, ‘’Diktatörlüğün kökü kurutulamadı, İslâm Devrimi otoriterliği yok etme hedefine ulaşamadı’’ dedi. Protestocuların tutuklanması ve asılmasının yasaya aykırı olduğunu belirten Musevi, özgürlük ve demokrasiyi korumak için anayasal değişiklik çağrısında bulundu. Musevi, hükümet karşıtı gösterilerin halkın hakkı olduğunu da ifade etti.

03.02.2010


 

Aden’de, Yunan gemisi serbest

Aden Körfezi’nde geçen 11 Kasım’da korsanlar tarafından kaçırılan Marshall Adaları bandıralı “Filitsa” adlı Yunan gemisinin serbest bırakıldığı bildirildi. Yunan basın yayın organları, Yunanistan Rekabet, Ege ve Deniz Ticaret Bakanlığı, Sahil Güvenlik biriminden yapılan açıklamaya göre 3’ü Yunanlı olmak üzere 22 kişilik mürettebatı bulunan geminin, fidyenin ödenmesinden sonra dün gece serbest bırakıldığını duyurdu.

“Order Shipping” adlı şirkete ait geminin kurtarılması için verilen fidyenin miktarı açıklanmazken, mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. “Filitsa”, korsanlar tarafından Seyşel Adalarının 400 deniz mili kuzeydoğusunda seyrederken kaçırılmıştı.

03.02.2010


 

Rumlar, Türk bayraklarından rahatsız

Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Birliğinin (AB) Beşparmak Dağları’nda bulunan KKTC ve Türkiye bayraklarının “çevreye zarar verip vermediği” ile ilgili araştırma başlatacağını söyledi.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Avrupa Parlamentosundaki (AP) Rum milletvekillerinden Antigoni Papadopulu’nun yazılı sorusunu cevaplayan Rehn, ‘’Rum tarafının bu konudaki hassasiyetini anladığını ve konunun ivedilikle araştırılacağını’’ belirtti. Rehn, ‘’Avrupa Komisyonu, Beşparmak Dağları’ndaki bayrağın tahrik edici olup olmadığına veya verdiği siyasî mesaja önem vermemektedir. Komisyon sadece işin çevresel boyutuyla ilgilenmektedir. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise sadece müzakerelerde müdahil olan taraflardan biri veya BM herhangi bir müdahale talebinde bulunursa Avrupa Komisyonu o zaman müdahale edebilir’’ dedi. Beşparmak Dağları’nda bulunan ve gece de ışıklandırılan dev KKTC bayrağı, bir süre önce, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından ‘’hilkat garibesi’’ olarak nitelendirilmişti. Rumlar, her fırsatta, Güney Kıbrıs’ın büyük bölümünden rahatlıkla görülen bayrağın kaldırılmasını istiyor.

03.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl