18 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Atatürk’ün eleştirilmesini istemiyorum

İstiklâl Mahkemesi zabıtlarının “şimdilik” halka açılmasına izin vermeyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bu dönem Cumhuriyetin ilk yılları. Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları var. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum” dedi.

Şahin: M. Kemal eleştirilmesin

İstiklÂl Mahkemesi zabıtlarını “şimdilik” halka açılmasına izin vermeyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bu dönem Cumhuriyetin ilk yılları Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları vardır. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum” dedi.

Meclis Başkanı Şahin, Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer ile Parlamento muhabirlerini makamında kabul ederek, soruları cevaplandırdı. Şahin, Dersim olayları ve İstiklal Mahkemeleri arşivlerininin açılmaması ile alakalı bir soru üzerine, İstiklal Mahkemesi zabıtlarının halka açılmaması için “şimdilik” kaydını düştüğünü, bunun uzunca bir süre daha gizli kalacağı, hiç açıklanamayacak anlamına gelmediğini savundu. TBMM Başkanı Şahin, şunları söyledi: “Bizzat ben yarın (dün) gidip bakacağım. 12 milyon belge var, bunlar araştırmacıların hizmetine sunulacak. Tamamen açılmaları ise biraz daha zaman alacak. İstiklâl Mahkemesi zabıtlarıyla ilgili karar verecek olan benim. Bakacağım... Onu da büyük bir ihtimalle açarız. O günün şartlarına bakıldığında doğru gibi görünen şey, şimdi son derece yanlış olabilir. Nasıl ki Dersim’le ilgili hadiseler bugünün koşullarında farklı değerlendirilmiştir, ama 2010 yılında çok daha farklı değerlendiriliyor. Herkes ‘Böyle bir şey olmamalıydı, yanlış’ diyebiliyor.”

“Dersim olaylarının olduğu dönemki yöneticilerin yanlış yaptığını mı söylemek istiyorsunuz” diyenler olduğunun altını çizen Başkan Şahin, İstiklâl Mahkemesi arşivlerinin de bu anlamda değerlendirilmesi gerekteğini, “bunların açıklanmasının acaba yeni tartışmaları gündeme getirebilir mi” kaygısı taşıdığını ifade etti. Şahin, “Bu dönem tabii ki Cumhuriyetin ilk yılları Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları vardır. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum. Örneğin biri çıkar derki, ‘Yaşananlara bu da seyirci kalmış’ diyebilir” diye konuştu.

“TOPTAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ”

TBMM Başkanı Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Yeni anayasa fırsatı kaçtı” sözlerine katıldığını belirterek, paket şeklinde bir Anayasa değişikliği olabileceğini söyledi. Şahin, bu Meclis’in Anayasa değişikliği dahil her türlü hakka sahip olduğunu, ancak şu konjonktürde toptan Anayasa değişikliğinin imkânsız olduğunu ileri sürdü. Ancak kısmi değişikliğin mümkün olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti: “Bana göre, kısmi değişiklik paketinde, Anayasa’da siyasi partilerin uyacağı kuralları düzenleyen 69. maddesi, Venedik Kriterleri göz önünde bulundurularak değiştirilmeli. Yani şiddet ölçüsünün getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB ülkelerinde gelinen nokta bu. Yargı reformu adı altında birtakım değişiklikler yapılabilir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının artırılması gibi. Anayasa Mahkemesi üyelerini TBMM’nin seçip seçmemesi konusunda ise tartışma içine girmeyeyim. ‘Meclis seçsin’ diyen var, ‘Meclis seçmesin diyen var.”

“YAŞ KARARLARI YARGI

DENETİMİNE AÇIK!”

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimine açılması ile ilgili ise şunları kaydetti:

“YAŞ kararlarının tamamını mı yargı denetimi dışında bırakalım, yoksa terfi-tayin gibi konuları, yargı denetimine sokarsak, ‘askeri disiplini bozar mıyız’ diye kuşkularım var. Diyelim ki bir komutan, falanca yere tayin edildi. Yargıya gitti, karar aldırdı. Bu karmaşaya neden olabilir. Ben bu alanın mensubu değilim, ama objektif olarak dışardan bir kişi olarak düşündüğümde böyle mahsurları olabileceği endişesini taşıyorum. ‘Tayin, terfi dışındaki YAŞ kararları yargı denetimine açıktır’ denebilir. İhraç edilen kişinin yargı kararıyla dönüşünün askeri disiplini bozup bozmayacağını sorarsanız, orada fazla bir sakınca görmüyorum.”

Şahin, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı tasarrufların da tartışılması gerektiğini belirterek, “Onun da yargı denetimine açılması, demokratik hukuk devletine daha uygun olabilir diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargı yeniden yapılanmalı

  YENİ BİR FERHAT SARIKAYA OLAYI YAŞANIYOR

  AKP: HSYK KARARI YARGIYA MÜDAHALE

  SANIKLAR CEZA ALDI AMA SARIKAYA İHRAÇ EDİLDİ

  HSYK fahiş bir hata yapıyor

  Hukuka aykırılık yok

  İkinci bir Ferhat Sarıkaya olayıyla karşı karşıyayız

  Yargıtay’dan inceleme

  Başsavcı İlhan Cihaner cezaevine konuldu

  Atatürk’ün eleştirilmesini istemiyorum

  Atalay hakkında gensoru

  Eruygur”dan, savcılara “hafıza kaybı” raporu

  Kandil ve Mahmur’dan gelenlere dâvâ

  3 yılda 632 operasyon, 10 bin gözaltı

  Türk Sağlık- Sen’den, 112 için dâvâ

  Deprem risk haritası çıkarılacak

  TCG Gökova firkateyni Gölcük'te

  Topbaş: Kadrom olsa itfaiyecileri alırım

  Musul Treni’ne coşkulu karşılama

  Alım garantili domates

  Av sezonu artık bitiyor

  Kedirgen otu pazara çıktı

  Demre’de 113 kaçak yakalandı

  Postacı mektup değil evrak taşıyor

  Besici nihayet pazara iniyor

  Hemşireler işaret dilini öğrenecek

  Kampüs okullar projesi geliyor

  İlk cemre yarın havaya düşüyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl