21 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Köprü üzerinde hat öğreniyorlar

TÜRKİYE’NİN sayılı mimarî mekânlarından olan arastalı (dükkânlı) Irgandı Köprüsünde geleceğin san'atkârları yetişiyor. Irgandı Köprüsü, Bursa’nın 1922 yılındaki Yunan işgali sırasında yakılarak ortadan kaldırıldı.

Ancak Osmangazi Belediyesi’nin gayretleri ile 10 yıl önce yeniden yapılan dükkânlı köprüde şimdi gelenekli el san'atları icra ediliyor. Irganda Köprüsü’nde vatandaşların en fazla girip çıktığı dükkânı ise Bab-ı Nun atölyesi. Cumartesi günleri hat öğrenmek isteyenler, Pazar günü ise ebru kursuna gelenler, 20 metrekarelik mekânı dolduruyor. Atölyede diğer günler tezhip ve naht (ahşap oyma ile hat) dersleri de meşk ediliyor. İstanbul’dan 4 yıldır her Cumartesi bıkmadan Bursa’ya gelen, hattat Hüseyin Kutlu’nun icazetlilerinden Mahmut Şahin, 80 civarındaki talebenin grup grup sabahtan gece yarısına kadar kendisine yaptıkları çalışmaları gösterip, eksiklerini öğrenmelerinden büyük keyif alıyor. Bir tarafta hanım talabeler, diğer tarafta yaşlısı ve genciyle erkek öğrenciler, her harfin yazılışındaki zorlukları, hassas noktaları tek tek hocanın divitinin şekillendirmesi ile görüp pekiştiriyor. Köprü üzerindeki Bab-ı Nun atölyesinde, ileri seviyedeki hat öğrencileri Bursa için güzel çalışmalara da imza atıyor. Bazen temalı sergiler için eser hazırlıyor, bazen de Mahmut Şahin Hocanın tavsiyesi ile civardaki tarihî camilerdeki eski hatların durumlarını, özelliklerini fotoğraflarını çekip inceliyor. Talebeler hem Bursa camilerine levha asan eski hattatları araştırıyor, hem de arada çalınıp giden eserlerin takipçisi oluyor.

Kültür Bakanlığı san'atçılarından Mahmut Şahin, Ulucami ve Kayhan Cami’den son dönemde çalınan hatların hiçbir ücret almadan yenilerini yazabileceklerini belirtiyor. Şahin, “Elimizde fotoğrafları bulunan bu eserlerin Bab-ı Nun’un kabiliyetli kursiyerleri ile ortak çalışma gerçekleştirerek benzerlerini yapmak mümkün olabilir. Orijinalindeki tarza ve ketebelerinin imzasına sadık kalarak, yeniden yazıp boş kalan yerlere asmaya hazırız. Ancak bu hususta vakıflar veya Bursa’daki mülki amirden bir işaret bekliyoruz” dedi.

21.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Köprü üzerinde hat öğreniyorlar

  300 yıllık tarihî konağı bağışladı

  Çanakkale’de ‘tahta baskı ve vitray’ sergisi açıldı

  Avrupa Kültürel Miras Zirvesi İstanbul’da

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl