23 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bin 276 kişi hep birlikte kitap okudu

Bayrampaşa’da bir spor salonunda bir araya gelen bin 276 kişi hep birlikte kitap okudu.

Etkinliği düzenleyen Düşün Taşın Derneği, Haziran ayında 20 bin kişiyle birlikte kitap okuyup Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor. Bayrampaşa Spor Kompleksi, bugün alışılagelmişin dışında bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Her zaman sporcu ve taraftarların sesiyle inleyen spor salonunu, bugün yüzlerce kitapsever doldurdu. Düşün Taşın Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte yediden yetmişe 1276 kitapsever, 1 saatliğine kitap okumak için bir araya geldi. Dernek tarafından organize edilen “Benimle kitap okur musun?” adındaki etkinliklerin ilki 25 Ocak 2009 tarihinde gerçekleştirildi. Bayrampaşa Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen 30’uncu etkinlikte, bütün kitapseverler 1 saatliğine sadece kitabıyla ilgilendi. Düşün Taşın Derneği Kurucu Başkanı Selim Çavuş, derneği üniversite öğrencileriyle birlikte kurduklarını belirterek, “Biz insanlarla Pazar günleri bir araya gelip saat 12.00 ile 13.00 arası kitap okuyoruz. 13.00-14.00 arası ise okuduğumuz kitapların özetlerini birbirimizle paylaşıyoruz. Bu sayede insanlar sunum yapma yeteneklerini çok geliştirdiler. Ayrıca farklı insanların okudukları kitaplardan haberdar oluyorlar.” dedi. Türkiye’de bir ezberi bozduklarını dile getiren Çavuş, “İnsanlar, ‘Pazar günleri 15 günde bir, 2 saat kitap okunur mu? Siz deli misiniz?’ diyorlar. Ama biz düşünüyor, taşınıyor biraz da kaşınıyoruz. Böyle bir etkinlik yapıyoruz. Biz Haziran ayında 15 bin insanı bir arada toplayıp Guinnes rekor denemesinde bulunacağız. Dünyanın en yüksek katılımlı kitap okuma etkinliğini gerçekleştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

23.02.2010


 

Türk müziği için birikim şarttır

KÜÇÜKÇEKMECE Belediyesi ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, yarının başarılı bireylerini yetiştirmek amacıyla, alanlarında yetkin ve başarılı isimleri öğrencilerle buluşturduğu etkinliğin konuğu Devlet Ses Sanatçısı Zekâi Tunca oldu.

Türk Müziği’nde önemli bir yere sahip olan bestekâr Zekâi Tunca, gençlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezinde onlarla bir araya geldi. “Rüyalarım Olmasa” adlı eseriyle gençlerin karşısına çıkan Zekâi Tunca, böylesine güzel bir organizasyonda gençlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirirken, bu buluşmada başta Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

“Sizlere örnek olabiliyorsam

ne mutlu bana”

Zekai Tunca müzik hayatını kısaca şu sözlerle anlattı: “Müzisyen bir ailenin çocuğu değildim, çevremde müzikle uğraşan kimse yoktu. Ne hikmetse her bulunduğum yerde şarkı söyledim. İdolüm, Sanat Güneşimiz Zeki Müren’di her zaman… Hatta bana geleceğin Zeki Müren’i derlerdi. Bizim zamanımızda müzik yapmanın tek yolu TRT’ye girmekti. Okulumu bitirdikten sonra teknik öğretmenlik yaptım, müziğe biraz ara vermişken Trabzon’da bir ses yarışmasının yapıldığını duydum, yarışmaya katıldım ve kazandım. O yarışmada tekrar şevk buldum, müziği bırakmışken tekrar müziğe başladım. Bu açıdan Trabzon sanat hayatımda bir kilometre taşıdır.” Öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak programa devam eden Tunca konuşmasını: “Türk müziğini söylemek ve dinlemek için de kültür birikimi şarttır. Duruşumla, sanatımla sizlere örnek olabiliyorsam ne mutlu bana” diyerek sonlandırdı.

Sanatçı gibi sanatçı: Zekâi Tunca

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da yaptığı konuşmada, “Sanatçı olmak zor bir iştir ama sanatçı kalabilmek çok daha zordur. Sanatçı gibi sanatçı olan Zekâi Tunca’ya bizleri onurlandırdığı için huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi. Günün anısına Zekâi Tunca’ya Kadir Topbaş ve Aziz Yeniay tarafından plaket ve çiçek takdimi yapıldı.

23.02.2010


 

Hat ve tezhip kursuna ilgi büyük oldu

ANTALYA’NIN Kumluca ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen hat ve tezhip kursuna beklenenin üzerinde talep oldu.

Kumluca Halk Eğitim Müdürlüğü, hat ve tezhip kursu hocalığı için İstanbul’dan bu sanatın tanınmış simalarından Prof. Hüsrev Subaşı’nın eşi Naciye Subaşı’yla anlaştı. Hat ve tezhip kursunun açılışına katılmak ve kursiyerlere bilgi vermek için Kumluca’ya gelen Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ise kursu almak isteyenlere bir seminer verdi. Karatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Kumluca Halk Eğitim Müdürü Turgay Daşdemir yaptı. Daşdemir, hat ve tezhip kurslarına talebin çok olmasının sebebinin, Kumluca Belediyesi tarafından bu sanatı Türkiye’de en iyi icra eden Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın daha önce ilçede verdiği konferans olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ise hat ve tezhip sanatının çağımız insanı açısından bir terapi olduğunu ifade etti. Zamanlarının çoğunu televizyon dizileri karşısında geçiren Türk insanının kendisini dinlemesi için bu sanata ihtiyacının olduğunu dile getiren Subaşı, “Ebru, hat ve tezhip sanatları insanı hem fiziki açıdan hem de ruhi açıdan dinlendirir ve rahatlatır. Bu sanatları atalarımız geçmişte tedavi yöntemi olarak kullanmış. Stresin çoğaldığı bu yüzyılda, insanları rahatlatacak bu sanatlara herkesin ihtiyacı var” diye konuştu. Öğrencilere İstanbul’dan gelip 2 haftada bir ders verecek olan Naciye Subaşı da kursiyerlere bu gün el göz yeteneklerini kullanma konusunda bir test yapacağını, neticesinde de hangi sanata yatkınsalar bu dalda ders vereceğini kaydetti.

23.02.2010


 

Karadeniz kadınının çilesi belgesel oldu

KARADENİZLİ gazeteci ve yönetmen Orhan Tekeoğlu’nun ev sahipliği yaptığı gala gecesinde, Karadeniz kadınının çilesi beyaz perdeye taşındı. “İfakat” atlı belgeselin galası gecesine, kendisi de Trabzonlu olan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak başta olmak üzere filme sponsor olan şirketlerin yöneticileri, işadamları ve çok sayıda Karadenizli katıldı.

‘Uçuruma yürüyen kadınlar’ sloganıyla Karadeniz kadınının zorlu hayat şartlarını anlatan belgeselde, her ne kadar Karadeniz bölgesindeki zorlu hayat şartları anlatılsa da İç Anadolu, Doğu ve Ege’de yaşayan kadınların sıkıntılarına da göndermeler yapılıyor.

Devlet Bakanı Özak, kadınlar için, “Çok yorduk onları, çok borcumuz var. Bu bakımdan Orhan Tekeoğlu’nun bu sorumluluk projesinin bizlere ders olması lâzım. Kendisine teşekkür ediyorum’’ derken, belgeselin yönetmeni Tekeoğlu, Karadeniz’de erkeklerin gurbete gittiklerini ve bütün yükün kadınların sırtında kaldığına vurgu yaptı.

Tekeoğlu, “Aslında bu belgeselle biz erkekler günah çıkartıyoruz. Artık bu kadar ağır bir yükü taşımasını istemiyoruz kadınlarımızın’’ dedi. İfakat, Karadeniz kadınının hüzünlü yüzüne ve zor hayat şartlarıyla mücadelesine ayna tutuyor. Yalnızca festivallerde gösterilecek olan belgesel, önümüzdeki günlerde Macaristan yolcusu.

23.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl