10 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Fakirleşme artıyor

Bem-Bir-Sen AR-GE Birimi tarafından hazırlanan 2010 yılı Şubat ayı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı rakamları açıklandı. Buna göre son üç aydır tırmanma eğilimine giren açlık sınırı Şubat ayında 71 lira birden artış kaydederek, son ayların en hızlı yükselişini gösterdi.

Fakirlik hızla artıyor

BELEDİYE ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2010 yılı Şubat ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgarî Geçim Haddi ( Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı. Buna göre, son üç aydır tırmanma eğilimine giren açlık sınırı Şubat ayında 71 lira birden artış göstererek, son ayların en hızlı yükselişini gösterdi. Ocak ayında 26 lira düzeyinde olan açlık sınırı artışı, Şubat ayı ile birlikte 46 lira birden arttı. Yoksulluk sınırı rakamları da Şubat ayındaki yükselişini hızlı bir şekilde sürdürdü. Ocak ayında 38 lira artan yoksulluk sınırı Şubat 2010’da 45,15 liralık artış gösterdi. Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması yani açlık sınırı 846,12 TL olarak hesaplanırken, Şubat ayında bu rakam 892,15 lira olarak gerçekleşti. Yine 4 kişilik bir ailenin asgarî şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı Ocak ayında 2.367,87 olarak kayıtlara geçerken, yoksullaşma Şubat ayında sıçrama yaptı ve 2.413,02 liraya kadar yükseldi. Aralık 2009 ve 2010 yılı Ocak ayında yükselişe geçen açlık ve yoksulluk sınırları, Şubat ayı rakamları ile birlikte bu yükselişini sürdürdü. Şiddetli yağış ve sel baskınları ile birlikte gelişen olumsuz hava şartları taze sebze ve meyve fiyatlarını etkiledi. Taze sebze ve meyvede yükselişe geçen rakamlar TÜİK’in aylık enflasyon rakamlarına da yansımış oldu. Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi yıllar sonra ilk defa çift haneye ulaşarak 10.13 olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Şubat ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi kapsamında mevsimlik ürünlerde (kış sebze ve meyveleri) ve işlenmemiş gıda ürünlerinde herhangi bir artış yaşanmadı.

MEMUR-SEN: Açlık sınırı 912 TL

MEMUR Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Şubat ayı için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 912 TL, yoksulluk sınırını 2 bin 422 TL olarak hesapladı. MEMUR-SEN’den yapılan yazılı açıklamada, konfederasyonun yaptığı açlık ve yoksulluk araştırmasında, Şubat ayında açlık sınırının bir önceki aya göre 19.37 TL, yoksulluk sınırının 55.81 artış gösterdiği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “4 kişilik bir ailenin açlık sınırı Ocak ayında 893.063 TL, yoksulluk sınırı ise 2 bin 367 TL olarak hesaplanmıştı. Şubat ayında ise açlık sınırı 19.37 TL artarak 912.433 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 55.581 TL artarak 2 bin 422 TL olarak belirlendi. Kış mevsiminin sona ermesine doğru giyim fiyatlarında ortalama yüzde 4.32’lik bir düşüş yaşanırken, ayakkabı fiyatları arttı. Yakıt fiyatlarının fazla değişmediği Şubat ayında, aydınlanma fiyatlarında da bir değişim tesbit edilemedi. Barınma fiyatlarında yüzde 0.25’lik artışın yaşandığı Şubat ayında, sağlık madde fiyatlarında ortalama yüzde 0.07’lik bir artış gözlemlendi. Bunun dışında ulaşım, haberleşme, temizlik malzemeleri, eğitim-kültür madde fiyatları, çevre ve su madde fiyatlarında dikkat çekmeyecek oranlarda artışlar yaşandı.”

10.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Fakirleşme artıyor

  İşsizlik meslek ayırt etmiyor

  Kredi kartı faizleri düşürüldü

  Emeklilerden ‘cemiyet kesintisine’ dâvâ

  En yüksek teklifi veren mirasçı tarlayı alacak

  Kuveyt Türk’ten 127,1 milyon TL net kâr

  Türkiye’de 28 bin milyoner var

  Yatırımcılar ekonomiye güven duymaya başladı

  Irak’tan, Türk müteahhitlere dâvet

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl