10 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Para, ahlâkın önüne geçmesin

UluslararasI Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) geçtiğimiz günlerde genel merkezinde, “Medeniyet ve Değerler” konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Medeniyet ve değer kavramının ele alındığı ‘Beyin Fırtınası’ toplantısının Moderatörlüğünü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün yaptı.

Toplantıya, farklı disiplinlerden akademisyenler, işadamları, yazarlar ve araştırmacı 25 kişi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, “Günümüz dünyasında değerlerin sosyal hayattan hızlı bir şekilde çekildiğini ve toplumların çok büyük risklerle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Toplumumuzun değerler üzerindeki uzlaşısı giderek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bugün Kürt meselesi dahil pek çok sorunun temelinde bu yıpranmanın izlerini görebiliriz. Türkiye’nin bir medeniyet iddiasının olması için, toplumumuzu bir arada ve güçlü kılan değerlerin yeniden hatırlanması ve yeni değerlerin üretilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Toplantının moderatörü Prof. Dr. Recep Şentürk, medeniyetleri birbirinden ayıran en önemli unsurlardan birinin değer anlayışı olduğunu ifade ederek, değerler sayesinde medeniyetlerin oluştuğunu kaydetti. Şentürk, “Değerler, iyi, doğru ve güzel nedir? sorularına verilen cevaptır. Her medeniyet de bu soruları kendine göre tanımlıyor. İslam medeniyet anlayışında, sabit ve değişmeyen değerler ve her neslin üretmesi gereken çağdaş değerler vardır. Biz bu değişen ve değişmeyen değerler arasında bir uyum ve dengeyi sağlamak zorundayız. Türkiye’ye baktığımızda şu soruyu sormak zorundayız: Biz sadece ekonomik olarak mı kalkınacağız? Ekonomik gelişme olmalı, fakat bir taraftan da medeniyet iddiamızı sürdürmek zorundayız. Yoksa, ekonomik olarak kalkınmış fakat kendine has bir değeri, medeniyeti olmayan bir ülke haline gelebiliriz” şeklinde konuştu.

Medeniyet konusunu felsefi açıdan değerlendiren Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Koç, medeniyetin oluşması için bir toplumda, sanattan edebiyata, iktisattan siyaset ve askeri alana kadar pek çok konuda aynı seviyeyi, hızı ve aynı duyarlılığı taşıyan bir yapı ve onları yönlendiren değerlerin olması gerektiğini belirtti. Koç, günümüzde sözkonusu duyarlılığın görülemediğini vurgulayarak, eğer bir medeniyetten bahsedilecekse temel düşünsel ve kültürel alanlarda belirli bir duyarlılığın ve gelişmişliğin birlikte ilerlemesi gerektiğini ifade etti. İSLÂM MEDENİYETİ ALLAH’IN EMİRLERİNE DAYANIR İslâm medeniyetinde ana amacının güzel ahlâk olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nihat Alayoğlu, Hz. Adem’den bu yana gelen bir ahlâkın olduğunu ve Hz. Muhammed’in de (asm) güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildiğini vurguladı. Alayoğlu, “Güzel ahlâkı tamamlamak için Efendimiz hangi unsurları, ilkeleri vaz etti ise bizim bunların üzerinde durmamız gerekmektedir. Günümüzde değerlerin topluma tekrar nasıl yansıtılacağı üzerine de durulması gerekmektedir” şeklinde konuştu. İslâm medeniyetinin en temel yapısını Allah’ın emirlerinin oluşturduğunu dile getiren İSAM Araştırmacısı Doç. Dr. Şükrü Özen, toplumların her asırda kendilerini yeniden kurduklarına dikkat çekerek, emir, icma ve tevatür ekseninde hareket ederek yeni bir medeniyet kurma imkânının olduğunu söyledi.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

ÜMİT KIZILTEPE

10.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yaralar sarılmaya başlandı

  YANLIŞ VE KOLAYCI YAKLAŞIMLARLA ÇÖZÜM OLMAZ

  Depremzedeler geceyi çadırlarda geçirdi

  800 ARTÇI SARSINTI HİSSEDİLDİ

  Bu Allah’ın işidir, başka birşey değil

  İş makineleri enkazları kaldırıyor

  Hava soğuk, sobamız yok

  Gül: Depreme hazırlıklı olmalıyız

  Büyükelçiyi göndermiyoruz

  Ciddî bir yargı reformuna ihtiyaç var

  Konsolosluğa silâhla girerken vuruldu

  GRİP AŞILARI İADE EDİLECEK

  Ne yazdığını bilmediği pankarttan 7 yıl hapis

  Bahçeli: CHP, nerede duracağını netleştirmeli

  Türker, Seçim Yasası için liderlerle görüşecek

  Meclis'ten Medya Raporu

  Vakıflar için beyanname kolaylığı

  Yine mayın yine şehit

  Demokrasi partilerin de ihtiyacı

  Memur, referandumda ‘’grev hakkına’’ bakacak

  Yolcu midibüsü devrildi: 5 ölü

  AKP’li başkana silâhlı saldırı

  Cumhurbaşkanı Gül dede oldu

  Referandum süresi resmen 60 güne indi

  ‘’MEDULA’’ rayına oturtuluyor

  Dursunbey’de ölenlerin sayısı 16’ya çıktı

  70 bin sözleşmeli öğretmen kadrolu olacak

  Yangın çıkan 11 katlı binada 30 kişi itfaiye merdiveniyle kurtarıldı

  Millî Eğitim Müdürlüğünden okullara SBS desteği

  Sinop sahillerinde ‘sigaralar’ yüzüyor

  Bodrum’da tekneler için elektrik kesilmeyecek

  Kimliğini kaybetti, hayatı zehir oldu

  Para, ahlâkın önüne geçmesin

  Köy evleri tehlikeli

  Toplu taşımada mesafeli ücretlendirmeye geçilecek

  Suç eğitimle önlenebilir

  Her ailenin bir hekimi olacak

  Motorlu bisiklet

  Nuri Dede, 3 padişah, 11 cumhurbaşkanı gördü

  En çok makarnayı Marmaralılar yiyor

  Bolu’ya çamur, Eskişehir’e toz yağdı

  Ehliyetli sürücü sayısı araç sayısından fazla

  Eriğin kilosu 300 TL

  Aç kuşlara esnaf yem verdi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl