10 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

TV’de ‘Kur’ân saati’

KUR’ÂN-I Kerim’in 1400’üncü yılı kapsamında radyo ve TV kanallarında ‘Kur’ân Saati’ programları yer alacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eleştirilere konu olan popüler din programlarına yönelik kapsamlı bir proje yürüttüğü ortaya çıktı.

Kur’ân-ı Kerim’in yeryüzüne inmeye başlamasının 1400’üncü yılı dolayısıyla 2010’u ‘Kur'ân Yılı’ ilân eden Diyanet’in düzenleyeceği faaliyetlerden en dikkat çekici olanı ‘Kur’ân Saati’ programları olacak. Konuya ilişkin il müftülüklerine yazı gönderildi. Diyanet’in denetiminde hazırlanacak paket programların TRT’nin yanı sıra ulusal ve yerel kanallarda yıl boyu gösterilmesi hedefleniyor. Diyanet, aynı zamanda yine ulusal ve yerel radyo ile TV’lerde yayınlanmak üzere Kur’ân konulu reklâm filmleri hazırlatarak müftülüklere gönderecek. Müftülükler, yerel basınla işbirliği yaparak söz konusu reklâmların yayınlanmasını sağlayacak.

KİTAP DA DAĞITILACAK

Diyanet’in 1400. yıl faaliyetleri listesinde yer alanlardan bazıları şöyle:

l Önde gelen hafızların okuduğu Kur’ân-ı Kerim ses kayıtları CD olarak hazırlanacak.

lDiyanet yetkilileri ve uzmanlardan oluşturulan komisyonun belirleyeceği hattatlara Kur’ân-ı Kerim yazdırılacak.

lKur’ân temalı belgesel, albüm, fotoğraf-slayt çalışmaları hazırlanacak.

lKur’ân Araştırmaları Merkezi’nin kurulması yönünde çalışma başlatılacak.

l Kur’ân’dan seçilecek bazı âyetlerin yorumunun yapılacağı bir kitap dizisi hazırlanarak halka ücretsiz dağıtılacak.

10.03.2010


 

“Osmanlı Kadın Çeyizleri’’ sergisi Üsküdar’da

Üsküdar’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü faaliyetleri çerçevesinde, ‘’Osmanlı Kadın Çeyizleri’’ sergisi açıldı.

Tarihten bugüne önemini sürdüren çeyiz olgusu kapsamında, Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘’Osmanlı Kadın Çeyizleri’’ sergisi, Osmanlı dönemi Anadolu kadınının çeyiz geleneğini gözler önüne seriyor. Sergide, Üsküdar çatma, Kandilli 19. yüzyıl basma, Suzeni Hereke işleme, Sultan Abdulhamid dönemi gelin duvağı, gümüş işleme gelin bohçası, Suzeni işleme Balkan çeyiz bohçası, 18. yüzyıl hayat ağacı motifli mendil, kanaviçe karanfilli mendil, Kandilli mor işleme, altın simli işlemeli ham ipek örtü, 18. yüzyıl gelin kesesi ve saksılı işleme, 17. yüzyıl kök boya iplikli kumaş, sarmaşıklı altın sim işlemeli seccade ve 17. yüzyıl ham ipek işleme gibi 36 parça çeyiz sergileniyor. Sergide ayrıca, 19. yüzyıl sedir yastığı, 20. yüzyıl atlas yatak örtü takımı ve bohça, 19. yüzyıl altın dikdörtgen örtü, 19. yüzyıl tel ve sırma klaptan işlemeli kadife bohça, Kayseri Bünyan halı, 19. yüzyıl keçe seccade, 18. yüzyıl ibrik, 19. yüzyıl kaftan ve bindallı elbisenin de aralarında bulunduğu 38 adet çeyiz resmi yer alıyor. Kaybolmakta olan bir geleneği gözler önüne sermek amacıyla özel koleksiyonlardan derlenen sergi,

12 Mart tarihine kadar gezilebilecek.

10.03.2010


 

Eşrefpaşalılar’a yoğun ilgi

TÜRKİYE genelinde vizyona giren sezonun sürpriz filmi Eşrefpaşalılar’ı 3 günde 218 bin 246 kişinin izledi. Başbakan Erdoğan’ın Ankara’daki galasına katıldığı filme en yoğun ilgiyi 72 bin kişiyle İstanbullular gösterdi.

İzleyicilerin gösterdiği yoğun ilgiden memnun olduklarını belirten Yapımcı M. Yusuf Kulaksız, filmi izleyenlerin Türkiye’nin her tarafından arayarak duygularını ilettiğini söyledi. İzleyicilerin bu telefonlarının ve maillerinin kendilerine yeni bir film için cesaret verdiğini kaydeden Kulaksız, “Böyle de olabiliyormuş” cümlesini duymaktan son derece mutlu olduklarını ifade etti.

FİLMİN KONUSU

İZMİR Eşrefpaşa’dan gelip İstanbul’a yerleşmiş iki dosttan biri olan Tayyar, büyük bir mafya lideri olurken; Davut, namusuyla kahvesini işletmektedir. İkisi de aynı kadını sevmiştir, fakat Madam Eleni, Davut’u sevmesine rağmen Tayyar ile evlenmek zorunda kalmıştır. Tayyar, gönlünün Davut’ta olduğunu bildiği Madam’ı ortada bırakır. Tayyar, Davut’un evlâtlığı Nusret’i kendi yoluna çekerek intikam almayı düşünür. Nusret iki dünya arasında bocalarken mahallenin metruk camisine bir Hoca tayin olur ve olayların seyri değişmeye başlar. Eşrefpaşalılar filminin oyununda geçen şu cümleler aslında filmin konusunu özetlemekte: “Çok kabadayı yetişti burada. Çok delikanlının kanı döküldü. Barut gibi hepsi bir an parladılar ve bittiler. Biz senden şunu öğrendik ki hocam; delikanlılık adam yaralamak değil, yaraları sarmak. Bu memlekete öğrenci, bilim adamı, mühendis, doğru dürüst insan lâzım. Kabadayı değil!”

FİLMİN KÜNYESİ

OYUNCULAR: Sinan Taymin Albayrak, Burak Tarık, Turgay Tanülkü, Sermin Hürmeriç, Deniz Özpınar.

YÖNETMEN: Hüdaverdi Yavuz.

SENARYO: Burak Tarık.

10.03.2010


 

Avrupa edebiyatı İzmir’de

AVRUPA Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 şehrinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 15–19 Mart 2010 tarihleri arasında İzmir’de san'atseverlerle buluşacak.

İzmir’de gerçekleşecek faaliyetlerde; 1960’lı yılların tek muhalif edebî grubu Düşçüler’in kurucularından, Romen yazar Dumitru Tsepeneag, İsviçre Yazarlar Birliği, İsviçre Schiller Vakfı ve Conrad-Ferdinand Meyer ödülleri gibi pek çok ödüle sahip İsviçreli yazar Perikles Monioudis eserlerinden bölümler okuyarak gençlerle söyleşiler gerçekleştirecekler. Program kapsamında ayrıca, “Theater Affekt” adlı özel bir tiyatro kuran Alman yazar Thomas Jonigk’in “Torun İstiyorum” adlı oyununun okuma tiyatrosu gerçekleştirilecek. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek faaliyetlerde san'atçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor.

10.03.2010


 

Mehmet Âkif şiirlerini en güzel okuma yarışması

ÇANAKKALE’NİN Ayvacık ilçesinde “Mehmet Akif Ersoy şiirlerini en güzel okuma yarışması” büyük ilgi gördü.

Mehmet Âkif Ersoy Çok Programlı Lisesi tarafından Ayvacık Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmaya ilçe merkeziyle belde ve köylerden çok sayıda okul katıldı. 45 öğrencinin iştirak ettiği ilköğretim ve ortaöğretim olarak 2 kademeli gerçekleştirilen yarışmada heyecanlı anlar yaşandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri 12 Mart tarihinde İstiklâl Marşı’nın kabul programında verilecek.

10.03.2010


 

ZAFER

Dergi, Mart 2010’daki 399. sayısında “Hayatımızı nasıl koruyoruz” kapak dosyası çerçevesinde okuyucuyla buluşuyor.

10.03.2010


 

SEMERKAND

Aylık tasavvufî dergi Semerkand, Mart sayısında iman kardeşliği çerçevesinde ‘millet’ kavramını ele alıyor.

10.03.2010


 

SEMERKAND AİLE

Semerkand Aile, her geçen gün yerini sağlamlaştıran ve ulaştığı kitleyi istikrarlı şekilde büyütmeye devam eden “online üniversite”yi konu alıyor.

10.03.2010


 

ALTINOLUK

Dergi, 289. sayısında “iman ve istikamet” çağrısı ile devam ediyor. Kendimize ve ulaştığımız yüreklere “Hûd Sûresi hassasiyeti”ni hatırlatıyor.

10.03.2010


 

GÜLİSTAN

Aylık ilim, fikir ve kültür dergisi Gülistan, Mart sayısında medya ve internetin hayatımızdaki olumsuz tesirlerini masaya yatırıyor.

10.03.2010


 

MOSTAR

Mostar, Mostar dergisi 61. sayısında “Nostaljinin gör dediği” başlığı altında ‘yeniden kurucu nostalji’ olgusunu sayfalarına taşıyor.

10.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl