12 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail’in barışa niyeti yok

Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşasına izin vererek, İsrail ile Filistinliler arasında başlaması öngörülen dolaylı görüşmeleri tehlikeye atan İsrail’in, önümüzdeki yıllar içinde aynı mahallelerde 50 bin dolayında konut yapımını planladığı belirtildi. İsrail’de İsrailliler ve Filistinliler arasında iç barışın sağlanması için çalışan sivil toplum kuruluşlarından İr Amim (Halkların Şehri), söz konusu inşaat planlarının uygulamaya konulması halinde İsrail-Filistin uyuşmazlığını çözmenin imkânsız hale geleceğini bildirdi.

İsrail’in barışa niyeti yok

İSRAİL'İN Haaretz gazetesi, planlama dairesi yetkililerine dayanarak, Kudüs’te önümüzdeki birkaç yıl, hatta on yıllar içerisindeki inşaat planlarının Doğu Kudüs’te yoğunlaşmasının beklendiğini duyurdu. Habere göre, planlanan konutların çoğu, Yeşil Hattın ötesindeki Yahudi mahallelerinde yapılacak, küçük bir bölümü ise Arap mahallelerinde inşa edilecek.

20 bin dolayında konutun halihazırda onaylanma ve uygulanma aşamalarına yaklaşmış bulunduğu, diğer kalan inşaatların planının henüz Planlama Komisyonlarına sunulmadığı da bildirildi.

Planlanmış inşaatlar içerisinde Doğu Kudüs’te Salı günü onaylanan 1600 hanelik yeni konut inşaatı da yer alıyor. İsrail İçişleri Bakanlığının, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ülkeyi resmî ziyareti sırasında açıkladığı inşaat onayı, başta ABD olmak üzere, Filistin tarafı ve uluslar arası toplumun yanı sıra ülke içinde de tepki çekmişti. İsrail’deki tepkiler, özellikle zamanlama üzerinde yoğunlaşarak, bunun ABD’ye bir tavır ve başlaması öngörülen dolaylı barış görüşmelerini engelleme amaçlı olduğu vurgulanmıştı.

İR AMİM: ÇÖZÜM HAYAL OLUR

İsrail’de İsrailliler ve Filistinliler arasında iç barışın sağlanması için çalışan sivil toplum kuruluşlarından İr Amim (Halkların Şehri), Doğu Kudüs’teki söz konusu inşaat planlarının uygulamaya konulması halinde, İsrail-Filistin uyuşmazlığını çözmenin imkânsız hale geleceğini bildirdi. İr Amim yetkilisi Orli Noy, bu inşaatlardan en tehlikelisinin Eski Kent içinde yapılması planlananlar olduğunu, ikinci sırada, tarihi niyetlerle, Filistinlilere ait mahallelerin tam kalbinde inşa edilmesi planlanan “ideolojik” mahiyetli yerleşimler olduğunu vurguladı. Noy, üçüncü sırada ise var olan Yahudi mahallelerinin genişletilmesi projelerinin geldiğini belirtti. Orli Noy, sonuç olarak, Doğu Kudüs’te inşaatın, İsrail-Filistin uyuşmazlığının çözümünde, İsrail’i geri dönüşü olmayan bir noktanın ötesine götüreceğini ifade etti.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

12.03.2010


 

Rachel’in dâvâsı başladı

İSRAİL’İN 2003 yılında Refah kentinde buldozerle öldürdüğü Filistin eylemcisi Rachel Corrie’nin dâvâsı Hayfa kentinde görüşülmeye başlandı. Mahkeme, Rachel’in ölümü için İsrail Savunma Bakanlığınca tazminat ödenip ödenmeyeceğine karar verecek. Rachel'in ailesi 324 bin dolar tazminat istiyor.

İsrail buldozerinin ezdiği Rachel’in dâvâsı başladı

BİR İsrail buldozeri tarafından 2003 yılında Refah şehrinde öldürülen Filistin eylemcisi Rachel Corrie’nin dâvâsı Hayfa şehrinde görüşülmeye başladı. Mahkeme, Rachel’in ölümü için İsrail Savunma Bakanlığı’nın tazminat ödenip ödenmeyeceğine karar verecek. Ailesi, 324 bin dolar tazminat istiyor. Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin üyesi Rachel, Gazze’deki bir evin yıkılmasına engel olmaya çalışırken buldozerin altında kalmıştı. İsrail ordusu, Rachel’in ölümünün bir kaza olduğunu savunuyordu. İsrail, eylemcinin ölümü ardından yaptığı incelemede buldozeri kullanan şoförün, Rachel’i görmediğini ileri sürmüştü. Corrie’nin ailesi ise yaptığı açıklamada, “Ölümünün 7. yıldönümünde hâlâ adalet arıyoruz” dedi. Sürücünün kızlarını fark etmesi gerektiğini belirten Rachel’in ailesi, 2 kişiyi de şahit gösterdi. Rachel’in babası Craig Corrie sürücülerin “yabancıların kendilerine engel olmasına izin vermemeleri” yönünde emir aldıklarını ileri sürdü. Craig, “5 dakika sonra Rachel öldürüldü. Bu emirle bir şeyler değişti; Rachel ise bir şeylerin değiştiğini bilmiyordu” diye konuştu.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

12.03.2010


 

ARAP BİRLİĞİ: GÖRÜŞMELER BAŞLAMAYACAK

İSRAİL'İN Doğu Kudüs’te bin 600 Yahudi yerleşim birimi yapma kararı üzerine, Arap Birliği daimi üyeleri Mısır’ın başşehri Kahire’de olağanüstü toplanarak, İsrail ile Filistinlilerin dolaylı görüşmelere başlamasının durdurulması kararını aldı.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’ın çağrısı üzerine acil olarak toplanan komisyon üyeleri, Amerika’nın İsrail-Filistin dolaylı barış görüşmelerinin başlatılması girişiminin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, “İsrail tarafından alınan kararlar iptal edilmediği sürece İsrail ile doğrudan ve dolaylı görüşmeler başlamayacak” dedi.

12.03.2010


 

AP: ABLUKA DERHAL KALKMALI

AVRUPA Parlamentosu Genel Kurulu, İsrail’den Gazze Şeridi’nde uyguladığı ablukayı derhal kaldırmasını istedi.

Kararda, ‘’İsrail’in uyguladığı ablukanın, bölgede yaşanan insanlık dramını daha da kötüleştirdiği’’ vurgulandı. Kararda, İsrail, ayrıca Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh’un Ocak ayında Dubai’deki lüks otel öldürülmesi sırasında, sahte AB pasaportları kullanılmasıyla ilgili olarak şüpheleri üzerine çekmesi dolayısıyla da eleştirildi.

12.03.2010


 

Tantavî, Medine’de toprağa verildi

MISIR'IN en yüksek dini otoritesi El Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, Medine’de toprağa verildi.

Suudi Arabistan gazetelerinde yer alan haberlere göre, Tantavi’nin cenazesine Suudi Arabistan ve Mısır’dan birçok yetkili ve akrabaları katıldı. Tantavi’nin cenaze namazı önceki gece Mescid-i Nebevi’de yatsı namazından sonra kılındı ve cenaze Cennet-ül Baki mezarlığında toprağa verildi. Cenazenin Cennet-ül Baki mezarlığına gömülmesi için Kral Abdullah’ın özel izin verdiği öğrenildi. Bu arada, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e baş sağlığı mesajı gönderdi. Tantavi, dünyadaki 89 İslam kuruluşundan oluşan Uluslararası İslâm Konseyinin de başkanlığını yapıyordu. El Ezher Şeyhi Tantavi, bir ödül töreni için geldiği Riyad’da havaalanında kalp krizi geçirerek vefat etmişti.

Mısır yönetimi, Tantavi’nin yerine Mısır Müftüsü Ali Cuma’yı atadı. Atama, hastalığı dolayısıyla Almanya’da tedavi olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e vekâlet eden Başbakan Ahmet Nazif tarafından yapıldı. 1996 yılında Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından bu göreve atanan Tantavi’nin yerine geçmesi beklenen Ali Cuma’nın Mübarek tarafından da onaylanması bekleniyor.

12.03.2010


 

Rusya’da generale 4 yıl hapis cezası

RUSYA Hava Kuvvetleri’nde görevli Tümgeneral Vyaçeslav Dvureçenski, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Askerî mahkeme, generalin üç yıl devlet dairesinde çalışmasını da yasakladı. Generalin alım yaptığı şirketle anlaşarak ekmek, makarna ve süt ürünlerini daha pahalıya alıp çıkar sağladığı tesbit edildi. Moskova Balaşihinski Bölgesi Askeri Mahkemesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Uzay Savunması Dairesi Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vyaçeslav Dvurençenski’nin tutuklanmasına karar verdi. Mahkemenin gerekçesine göre, tümgeneral gıda ve çeşitli malzeme alınmasını öngören resmî ticarî sözleşmelerde görevini kötüye kullandı.

12.03.2010


 

Hamas, İngiliz gazeteciyi saldı

GAZZE Şeridi’nde Hamas’ın yaklaşık 4 hafta önce tutukladığı İngiliz gazeteci serbest bırakıldı.

Filistinli ve İngiliz yetkililer, İsrail için casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklanan serbest gazeteci Paul Martin’in salıve-rildiğini belirtti. Hamas yetkilisi Mahmud Zahar, İngiliz ve Güney Afrikalı diplomatlarla düzenlediği bir basın toplantısında, Hamas’ın, Martin’in casusluktan suçlu olduğuna inandığını, ancak İngiliz gazeteciye karşı suçlamada bulunulmayacağını, bunun yerine Martin’in sınır dışı edileceğini söyledi.

12.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl