12 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Yivli minare kapılarını açıyor

ANTALYA Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ağustos 2006’da restorasyonuna başlanan Yivli Minare Camii’nde (Alaeddin Camii) çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği, 800 yıllık yapının yaklaşık 15 gün sonra ziyarete açılacağı bildirildi.

Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek, kilise olarak kullanıldığı yıllarla birlikte yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen Yivli Minare Camii’nde 1 Ağustos 2006’da yer teslimi yapılarak restorasyon çalışmalarına başlandığını söyledi. Restorasyon çalışmaları dolayısıyla caminin ibadete ve ziyarete kapalı olduğunu hatırlatan Emek, çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti. Emek, ‘’Yenileme çalışmasıyla caminin ömrünü 50-100 yıl uzattık’’ dedi.

KİLİSEYKEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Eski bir Bizans kilisesiyken camiye dönüştürülen Yivli Minare Camii, Antalya’nın ilk İslâmî yapılarından biri. 1372 yılında Hamitoğlu Mehmet Bey tarafından Balaban Tavaşi’ye yaptırılan Yivli Minare Camii, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan minaresiyle tanınıyor. Kare planlı kaidenin üzerinde silindirik bir kısım ve 8 yivden oluşan gövdeye sahip minaresiyle Antalya’nın da simgesi haline gelen cami, çok kubbeli caminin türünün en eski örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Yarım küre şeklinde 6 kubbe ile örtülü caminin inşasında antik kalıntılardan da yararlanıldığı görülüyor.

12.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yivli minare kapılarını açıyor

  “Bâbıâli Sohbetleri”nin 2. si yapılacak

  Hem gezdiler, hem kitap okudular

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl