15 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

ABD’den bir uyarı daha

İsrail’in, Doğu Kudüs’te 1600 konut yeni konut inşasına izin vermesinden sonra, İsrail’in Washington Büyükelçisi Michael Oren ABD Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Bakan Yardımcısı Steinberg, Oren’e, ülkesinin İsrail’in tavrından duyduğu hoşnutsuzluğu iletti ve uygulamayı şiddetle eleştirdi. Bakan Clinton da İsrail Başbakanı Netanyahu'yu arayıp 45 dakika görüşmüştü.

ABD’DEN BİR UYARI DAHA

İsraİl’İn, Doğu Kudüs’te bir Yahudi mahallesinde inşa etmeyi planladığı 1600 konuta izin vermesinden sonra tüm dünyadan eleştiriler yoğunlaşırken, ABD’nin Washington Büyükelçisi Michael Oren de konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, Oren’e, ülkesinin İsrail’in tavrından duyduğu hoşnutsuzluğu iletti ve İsrail’in uygulamasını şiddetle eleştirdi. İsrail radyosunun verdiği habere göre, Oren ABD Dışişleri Bakanlığına geçen Cuma günü çağrıldı. Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Steinberg’in, ABD Ortadoğu temsilcisi George Mitchell’in bölgeye dönüp Filistinliler’le müzakerelerin başlatabilmesi için İsrail’den güven artırıcı önlemler alması talebini de ilettiği bildirildi. Washington’daki yetkililerin, İsrail ile ABD arasında Kudüs’teki inşaat planları nedeniyle yaşanan son gerilimin bir krize dönebileceği uyarısını da yaptıkları belirtiliyor.




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

15.03.2010


 

İSLÂM DÜNYASINDAN YARDIM İSTİYORUZ

İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu: “"Tarihî şehir etrafında bir sur kuruldu. Kudüs Yahudileştirilmeye çalışılıyor. Kudüs'te yaşayan 250 bin kişinin, Müslüman ve Hıristiyanların şehir dışına çıkmaları ve Kudüslü olma haklarını kaybetmeleri için her türlü yol aranıyor. Sağlık, belediye hizmetleri verilmiyor, herhangi bir maksatla Kudüs dışına çıkanlar bir daha gelme fırsatı bulamıyor. Ve bu arada Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim merkezleri inşa ediliyor. 176 bin dönümlük Kudüs şehri yavaş yavaş Yahudileştiriliyor. Buna karşı İslâm dünyasından yardım istiyoruz.”

İsrail, Kudüs’ü tamamıyla Yahudîleştirmeye

çalışıyor

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde İKT Genel Merkezi’nde Filistin sorunuyla ilgili bir toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Kudüs’ün tamamıyla Yahudileştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Kudüslülerin İsrail işgalinden dolayı karşı karşıya geldikleri büyük sıkıntıları çözmek için toplandıklarını ifade eden İhsanoğlu, şunları kaydetti: “Tarihi şehir etrafında bir sur kuruldu. Kudüs Yahudileştirilmeye çalışılıyor. Kudüs’te yaşayan 250 bin kişinin, Müslüman ve Hristiyanların şehir dışına çıkmaları ve Kudüslü olma haklarını kaybetmeleri için her türlü yol aranıyor. Sağlık, belediye hizmetleri verilmiyor, herhangi bir maksatla Kudüs dışına çıkanlar bir daha gelme fırsatı bulamıyor. Ve bu arada Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim merkezleri inşa ediliyor. 176 bin dönümlük Kudüs şehri yavaş yavaş Yahudileştiriliyor. İKT olarak, Kudüs meselesine genel olarak İslam ülkelerinden ve sivil toplum kuruluşlarından yardımlar istedik. Kudüslülerin eğitim, sağlık hizmetlerinden faydalanmaları ve günlük hayatlarını idame etmelerini sağlamak için çalışıyoruz.

Bugün siyasi anlamda bir yol bulunamıyor. Onların tahammül güçlerini azaltmak ve onları şehirden boşaltmak için baskılar sürüyor. Kudüs Valisi Adnan Hüseyin’i de çağırdık. Bağış imkanları aranıyor, yardım projelerinin hayata geçmesi için projeler hazırlanıyor. Bu toplantıda bunları tartıştık. Bu siyasi bir toplantı değil, teknik, lojistik bir toplantı. Ve Kudüslerin hayatlarını idame etmelerini sağlayacak bir imkan sağlamaya çalışıyoruz.”

İHSANOĞLU— Bugün siyasi anlamda bir yol

bulunamıyor. Onların tahammül güçlerini azaltmak ve onları şehirden boşaltmak için baskılar sürüyor. İKT olarak, İslâm ülkelerinden ve sivil toplum kuruluşlarından yardımlar istedik. Kudüslülerin eğitim, sağlık hizmetlerinden faydalanmaları ve günlük hayatlarını idame etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Bağış imkânları aranıyor, yardım projelerinin hayata geçmesi için projeler hazırlanıyor.




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

15.03.2010


 

NETANYAHU KOMİSYON KURUYOR

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu ise özellikle ABD’den gelen sert eleştirilerin ardından, kabinesinin ‘’Yedililer’’ olarak anılan bakanlarıyla biraraya geldi.

Netanyahu’nun ABD ile gerilimi değerlendirdiği ve kabinesinin tüm bakanlarına Kudüs konusu ve gelişen krizle ilgili herhangi bir görüş belirtmemeleri uyarısında bulunduğu belirtiliyor. Netanyahu diğer taraftan bundan sonra benzer olayların meydana gelmemesi için üst dzey bürokratlardan oluşan bir komisyon kurulması kararını aldı.

15.03.2010


 

Ermeni tasarısı hata

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını içeren tasarıyı “hata” olarak gördüklerini ve tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine büyük zarar verebileceğini belirterek, “Kongre ve Temsilciler Meclisinin bu tasarıyı daha ileriye götürmeyeceğini umuyoruz” dedi.

ABD Savunma Bakanı: Ermeni Tasarısı hata

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını içeren tasarıyı “hata” olarak gördüklerini ve tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine büyük zarar verebileceğini belirterek, “Kongre ve Temsilciler Meclisinin bu tasarıyı daha ileriye götürmeyeceğini umuyoruz” dedi.

Gates, El Arabiya televizyonuna verdiği röportajda, “Ermeni tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabul edildi. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ülkesine çağrıldı ve Türkiye ABD’ye askeri yardımını askıya alma tehdidinde bulundu. Savunma Bakanı olarak, bundan endişe duyuyor musunuz” sorusu üzerine, “Bundan endişeliyim” ifadesini kullandı.

Gates, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bu tasarıyı Temsilciler Meclisinin sadece bir komitesi oyladı. Tasarıyı bir hata olarak görüyoruz. Türkiye ve Ermenistan, aralarında bir uzlaşıya doğru ilerleme sağlıyorlar. Protokoller de bu çizgi doğrultusunda hazırlandı. Kullanılması gereken sürecin bu olduğunu düşünüyoruz. Bu tür bir tasarı Türk-Amerikan ilişkilerine çok zarar verebilir. Kongre ve Temsilciler Meclisinin bu tasarıyı daha ileriye götürmeyeceğini umuyoruz.”




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

15.03.2010


 

Somalililer başşehirden kaçıyor

Somali’nin başşehri Mogadişu’da hükümet güçleri ile isyancılar arasında tekrar şiddetlenen çatışmalar nedeniyle halk güvenli bölgelere kaçıyor.

Bölgeden gelen bilgilere göre, şu ana kadar en az 100 kişi öldü, 200’den fazla yaralı var. Mogadişu Belediye Başkanı Abdurisag Muhammed Nur, hükümetin daha büyük saldırılara hazırlandığını söyleyerek, sivillerden başkentin en az 2 km dışına çıkmalarını istedi. Şu ana kadar Mogadişhu halkının yarısından fazlası şehri terk etmiş durumda. BBC’ye konuşan Mogadishu’lu Muhammed Abdi Haci, “12 aracın taşıdığı 200’e yakın isyancı başkente gelerek Cumhurbaşkanının sarayına saldırmak istedi. Afrika Birliği Barış Gücü ile askerlerinin ağır silahlarla karşılık vermesiyle geri çekildiler” dedi. Şehirden kaçanlar da halen birçok akrabalarının hükümet güçleri ile isyancılar arasında sıkıştığını söylüyorlar.

15.03.2010


 

Afganistan’da şiddet olayları durulmuyor

Afganİstan’da düzenlenen intihar saldırılarında 27 kişinin öldüğü bildirildi. Kandahar kentindeki hastane yetkilileri, sivillerin yanı sıra polislerin öldüğü saldırılarda yaralanan 50 kişinin de tedavi altına alındığını söylediler.

Saldırılardan biri evinin biri de il meclisi binası yakınında olan Kandahar il meclisi üyesi Ahmed Veli Karzai ise ölü sayısını 30 olarak verdi. Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin üvey kardeşi olan Karzai, saldırıların en büyüğünün hedefinin cezaevi olduğunu, ancak saldırıdan sonra hapisten firar olmadığını ifade etti. Veli Karzai, ikinci saldırının bir polis karakolu yakınında düzenlendiğini, zayiatın bir kısmının karakolun yakınındaki düğün salonundan olduğunu açıkladı. Karzai, diğer saldırıların, polisin dikkatini cezaevine yapılan ana saldırıdan uzaklaştırmak amacıyla yapıldığını düşündüğünü söyledi. Bu arada, Kandahar’daki saldırıların sorumluluğunu Taliban üstlendi.

15.03.2010


 

Kanada’da çığ

Kanada’nIn en batı eyaleti İngiliz Kolombiyası’na bağlı Revelstoke kenti yakınındaki Boulder dağına, kar motosikletçilerinin çalışma yaptıkları sırada çığ düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

Kanada Kraliyet Atlı Polisinden yapılan açıklamada, düşen çığın ardından bölgeye İngiliz Kolombiyası ve Calgary’den kurtarma ekiplerinin sevk edildiği belirtildi. Açıklamada, her yıl düzenlenen geleneksel “Big Iron Shoot Out” (Büyük Mukavemet Yarışı) rallisi nedeniyle yaklaşık 200 kişinin bulunduğu dağda çığ nedeniyle çok sayıda kişinin kayıp olduğu, ancak kayıp kişilerin kesin sayısının henüz belirlenemediği kaydedildi.

15.03.2010


 

Kazakistan’daki selde ölenlerin sayısı: 33

Kazakİstan’In Almatı bölgesinde meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısı 33 olarak düzeltildi.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, Almatı Bölgesinde meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısında düzelte yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce 35 olarak bildirilen ölü sayısının 33 olarak düzeltildiği kaydedildi. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığının verdiği yeni bilgilere göre, selde hayatını kaybedenlerin 10’u erkek, 16’sı kadın 7’si ise çocuklardan oluşuyor. Kızılağaç köyünde 465 hanede oturan 2 bin 240 kişinin sel nedeni ile mağdur olduğu bildirilen açıklamada 16’sı çocuk 44 kişinin de hastanelerde tedavi altına alındığı duyuruldu. Kızılağaç köyünde 1000 kişi için de çadır köy ve bir sahra hastanesi oluşturuldu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’de daha önce ölü sayısını 35 olarak açıklamıştı.

15.03.2010


 

İsveç Dışişleri Bakanı: Karar gerilimi arttırır

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İsveç Parlamentosunda Ermeni tasarısının kabul edilmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Gayrıresmi dışişleri bakanları toplantısı için Finlandiya’da bulunan Bildt, gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun Türk-Ermeni uzlaşmasını etkilemesinden endişe ettiğini söyledi. Tarihin siyasileştirilmesinin faydalı bir amaca hizmet etmeyeceğini belirten Bildt, “Bu gibi kararlar gerilimi azaltmaya değil artırmaya yarar” dedi.

15.03.2010


 

Rusya’da yerel seçim rüzgârı

Rusya’nIn birçok bölgesinde yerel seçimler için halk sandığa gidiyor. 83 bölgeden 76’sında yerel parlamentolar ve belediye başkanlıkları için yapılacak seçimlerde 32 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.

Artan işsizlik, konut giderlerine yapılan zam ve ekonomik kriz sürecinde gerçekleşen seçimler iktidar partisi Birleşik Rusya için güvenoyu testi olarak görülüyor. Geçen yıl 11 Kasım’da gerçekleşen kısmi yerel seçimlerde iktidar partisinin yerel parlamentolarda yüzde 70’lere varan çoğunluk elde etmesi ve belediye başkanlıklarının tamamını kazanması muhalefetin sert eleştirisine neden olmuştu. Parlamentoyu terk ederek protesto gösterisinde bulunan muhalefet partilerini Kremlin ikna etmişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ülkenin daha adil bir seçim yapılanmasına ihtiyacı olduğunu söylemişti.

15.03.2010


 

Dünya, büyük depremlerle sallanmaya devam ediyor

Endonezya açıklarında TSİ 03.00 sularında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Kurumu, depremin merkezinin Kuzey Mollucas bölgesindeki Labuha Adasının güneydoğusunda, 132 kilometre açıkta ve 56 kilometre derinlikte olduğunu, tsunami uyarısı yapılmadığını bildirdi. Kurum yetkilileri, sarsıntının bölgedeki Ambon kentinde hissedildiğini, ancak şimdiye kadar can kaybı veya maddi zarar konulu bir haber alınmadığını söyledi. Depremin büyüklüğünü 6.4 olarak açıklayan Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise, merkezinin Ambon’un 160 kilometre kuzeyinde, 52 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi.

15.03.2010


 

Japonya 6,6 ile sallandı

Japonya’nIn kuzeyinde 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik İnceleme Merkezi ile bir Japon ajansı tarafından yapılan açıklamada, ilk ölçümlere göre 6.6 büyüklüğünde olduğu belirlenen depremin yerel saatle 17.08’de (TSİ 10.08) meydana geldiği belirtildi. Başkent Tokyo’da binaların sallanmasına yol açan deprem nedeniyle can ve mal kaybı olup olmadığına ilişkin açıklamada bulunulmadı.

15.03.2010


 

İtalya’da deprem tartışması

İtalya’da radon gazı konusunda yapılan yeni bir araştırma, depremlerin önceden tahmin edilip edilemeyeceğine ilişkin tartışmaları da tetikledi.

Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) ve Roma Üç Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, radon gazının, fay hatlarındaki hareketliliği izleme açısından önemli bir gösterge olduğunu teyit etti. INGV, Geophysical Research Letters’de (GDL) yayımlanacak araştırma sonuçlarına ilişkin basın bildirisinin, “radon gazı sayesinde depremin öngörülebileceği” biçiminde yanlış yorumlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Radon konusundaki araştırmalar önemli olmakla birlikte, deprem tahmini henüz mümkün değil” görüşünü savundu. INGV’nin açıklamasında, sismik ve volkanik hadiseler öncesinde radon gazındaki anomalileri yorumlama konusunda özellikle son on yıldaki ilerlemelerin, deprem tahmininin mümkün olduğu biçimde yorumlanmaması gerektiğine işaret edildi.

15.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl