17 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

ŞİFA NİYETİNE 470. KEZ

YAVUZ Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın hastalanan annesi Hafsa Sultan’ın iyileştirilmesi için dönemin hekimbaşı Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın balla karıştırılmasıyla oluşturulan, şifalı olduğuna inanılan mesir macunu, bu yıl 470. kez Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, amaçlarının faaliyete katılan herkese şifalı mesir macunundan tattırmak olduğunu söyledi.

Bu yılki törende halka saçılacak 3 ton mesir macununun karılması hazırlıklarının yoğun olarak sürdürüldüğünü ifade eden Tanık, geçen yıl Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinin dışında 13 noktadan saçım yapıldığını, bu yıl saçım noktası sayısını 20’ye çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Şenliğe katılacakların mesir kapmasına daha çok yardımcı olunması açısından böyle bir uygulamaya gittiklerini belirten Tanık, şöyle konuştu: ‘’Saçım törenine gelen herkes şifalı olduğuna inanılan mesir macunundan kapsın ve tadına baksın diye Muradiye Camii’yle İzmir Caddesi’nin aşağıya doğru uzanan kısmı ve Ulupark’a doğru uzanan kısmında halkın yoğunlukla toplandığı noktalarda saçım noktalarını arttırdık. Son birkaç yıldır mesir karma ve saçım töreninin canlandırmasında Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’yi ünlü tiyatro san'atçıları canlandırmıştı, bu yıl belediye şehir tiyatrosu oyuncuları ve üniversite öğrencileri canlandıracak. Geçmiş yıllarda san'atçıları getiriyorduk, ama önemli olan mesir geleneğinin ve mesir macunun ön plana çıkması ve insanlara anlatılmasıdır. Ünlü san'atçı gelince ilgi mesirden san'atçıya kayıyordu, ilgi yoğunluğunun gerektiği kadar mesire odaklanması için Manisalıları tercih ediyoruz.’’

İÇERİSİNDE 41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle biliniyor. Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, beşbase, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

HAFSA SULTAN’A ŞİFAYA VESİLE OLMUŞTU

Bu yıl 470. kez halka saçılacak mesirin ortaya çıkış hikâyesi şöyle: ‘’Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl Mart sonunda Sultan Camii’nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar.’’

İLK KEZ HALKIN ÖNÜNDE DUÂ OKUNACAK

TANIK her yıl mesir macunu karılarak hazırlandıktan sonra, halka saçılacak macunlara imalathanede dua okunduktan sonra saçıldığını kaydederek, bu yıl ilk kez dua okunması törenini halkın önünde gerçekleştireceklerini söyledi. Saçım töreninin 28 Mart Pazar günü yapılacağını, 26 Mart Cuma günü Cuma namazından sonra müftülük aracılığıyla saçılacak mesir macunlarının halkın önünde duasının okunacağını belirten Tanık, bu yıl ilk kez şenliklere cumhurbaşkanı düzeyinde katılım olacağını bildirdi.




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

17.03.2010


İnternet, öğrencileri olumsuz etkiliyor

Demokrat Eğitimciler Sendikası’na (DES) bağlı DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan 3. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporuna göre internette aşırı zaman geçiren öğrencilerin okul başarısında ve sosyal ilişkilerinde olumsuzluklar yaşadığı, farkında olunamasa da bazı öğrencilerin psikolojik yardımına ihtiyaç duyacak düzeyde internete bağımlı hale geldiği kaydedildi.

DESAM tarafından hazırlanan ‘’Öğrencilerimiz ve internet’’ konulu raporda, öğrencilerin interneti bilinçsiz kullanması ve kullanma alışkanlıkları konusundaki eğitimsizliklerinden dolayı Türkiye’de internet gibi bazı teknolojik gelişmelerden fayda yerine daha çok zarar görüldüğü, Türkiye’de internetin hem çocuk gelişimi hem de okul başarısı açısından olumsuz etkilerine daha çok rastlanıldığı kaydedildi.

Özellikle internet kafelerin gençliği teknolojiyle tanıştırmak ve öğretmekten çok, kötü alışkanlıklar kazandırdığı ifade edilen raporda, bilgisayar ve internet bağlantısı olan evlerde ise ailelerin girilen siteleri önceden gözden geçirmemeleri, zararlı sitelere girişi engelleyen filtre programlarını kullanmamaları dolayısıyla çocukların olumsuz yönde etkilendiği vurgulandı.

İnternetin yanlış kullanılmasına bağlı olarak gençliğin dezenformasyona ve etik erozyona uğradığı savunulan raporda, internette çok zaman geçiren öğrencilerin okul başarısında ve sosyal hayatında olumsuz etkilenmeler meydana geldiği, bazı öğrencilerin psikolojik yardımına ihtiyaç duyacak düzeyde bağımlı hale geldiği bildirildi.

“Hızlı bir şekilde hayatımıza giren internet aynı zamanda yarınımızın teminatı olan gençlerimizi de tamamen kontrolü altına almıştır. Çocuklarımızın büyük bölümünün yaz boyunca internet kafelerden çıkmayacağını biliyoruz. Bu konuda hızlı bir önlem alınmasının artık zamanı geldi de geçti” denilen DESAM raporun da, Türkiye’nin internet kullanıcı sayısı açısından Avrupa yedincisi olmasına karşın internet başında geçirilen saatler ve ziyaret edilen sayfa adedi kategorilerinde birinci olduğuna dikkat çekildi.

VELİLER ÇOCUKLARINA İYİ ÖRNEK OLMALI

DESAM raporunda ailelere şu tekliflerde bulundu: “Çocuğunuza rehberlik yapabilmeniz ve onu sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmeniz için, interneti ve bilgisayar kullanmayı öğrenin. Bilgisayarda ve internette çocuğunuzla birlikte vakit geçirin ve onunla oyunlar oynayın. Çocuklarınızın ziyaret edebileceği siteler bulun ve birlikte siteleri ziyaret edin. Kısacası ona örnek olmaya çalışın. İnternette başıboş gezinerek, çocuklarınıza kötü örnek olmayın. Çocuklarınıza, internette tanımadığı insanlara kendi veya yakınları hakkında kişisel bilgiler vermemesi gerektiğini tembihleyin. İnternette çocuğunuzun girdiği siteleri önceden gözden geçirin. Zararlı sitelere girişi engelleyen filtre programlarını kullanın.”

17.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl